A csábító csokoládé
Singola Edit [cikkei] - 2008-06-11
Létezik egy édes finomság, ami ugyan hizlal, rongálja a fogakat, mégis annyira ellenállhatatlan. Ez nem lehet más, mint a régóta oly közkedvelt, csábító krémes csoda: a csokoládé.
A csokit több mint 3000 éve alkották meg Mexikóban a maják. Akkor még folyékony formában fogyasztották. Kakaóbabból, vízből, lisztből főztek italt, amelyet vaníliával, chilivel ízesítettek. Ez a fűszeres innivaló remek üdítőnek bizonyult és világszerte elterjedt. Szilárd halmazállapotban először Angliában készítettek csokoládét. Azóta számos ízesítésben és változatban sok-sok gyerek, felnőtt és Gombóc Artúr kedvencévé vált.
De mitől olyan ízletes és kívánatos ez az édesség? Közel 300 összetevő alkotja a csokoládét, köztük olyan anyagok, amelyek rendkívül fontosak az ember számára, például vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok. Tehát a csoki nem csak örömünkre szolgál, de egészségünket is előnyösen befolyásolja, természetesen csak mértékkel. Vizsgálatok kimutatták, hogy javítja a közérzetet, csökkenti a koleszterinszintet, hasznos szélütés, valamint szívroham és érelmeszesedés ellen, ezenkívül javítja a vérkeringést, élénkít, növeli az érzéki vágyat és teljesítmény fokozására is alkalmas. De gondoljunk csak arra, hogyan érezzük magunkat, amikor ellenállhatatlan vágyat érzünk egy kis csoki után. Sokszor örömünket, bánatunkat, csalódásunkat, félelmünket egyaránt csokoládéba folytjuk. Mindez azzal magyarázható, hogy ez a csábító csemege hangulatjavítót, koffeint is tartalmaz, és fokozza a boldogsághormon termelődését. Mindent összevetve, ne érezzünk bűntudatot, ha csokoládéra áhítozunk, de mindenképp tartsunk léptéket!
A csokit felhasználhatjuk egyéb desszertek készítéséhez is, például fagylaltok, sütemények, pudingok, torták, krémek ízesítéséhez, amelyekkel megédesíthetjük mindennapjainkat.
Néhány egyszerű és gyors recept:
Csokoládéfagylalt
Hozzávalók: 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg kakaó, 3 szelet reszelt csokoládé, 1/2 liter tej.
A hozzávalókat összekeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük, majd lehűtjük és megfagyasztjuk.
Csokoládéfelfújt
Hozzávalók: 7 dkg margarin, 3 tojás, 10 dkg porcukor, 1,5 zsemle, 7 dkg mandula, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 5 dkg étcsokoládé.
A margarint és a porcukrot jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejben megpuhított zsemlét, majd a reszelt mandulát, a vaníliás cukrot, a sütőport, az étcsokoládét és a tojások keményre vert fehérjéjét. Végül előmelegített sütőben lassan sütjük.
Csokoládépuding
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 2 szelet csokoládé, 6 evőkanál darált dió, 2 evőkanál zsemlemorzsa, vaj, liszt.
A tojássárgáját és a porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a megpuhított csokoládét, a tojásfehérjéből vert kemény habot, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát is. A masszát vajjal kikent és kilisztezett formába töltve ¾ órán át gőzöljük.
Csokoládé lepény
Hozzávalók: 1 tojás, 25 dkg cukor, 5 dkg vaj, ¼ liter tej, 4 dkg kakaó, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.
A tojást a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a kakaót, alaposan elkeverjük, beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, a maradék tejjel pedig felhígítjuk. Jól kidolgozzuk, kizsírozott, kilisztezett tepsiben sütjük.
Hozzávalók: 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg kakaó, 3 szelet reszelt csokoládé, 1/2 liter tej.
A hozzávalókat összekeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük, majd lehűtjük és megfagyasztjuk.
Csokoládéfelfújt
Hozzávalók: 7 dkg margarin, 3 tojás, 10 dkg porcukor, 1,5 zsemle, 7 dkg mandula, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 5 dkg étcsokoládé.
A margarint és a porcukrot jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejben megpuhított zsemlét, majd a reszelt mandulát, a vaníliás cukrot, a sütőport, az étcsokoládét és a tojások keményre vert fehérjéjét. Végül előmelegített sütőben lassan sütjük.
Csokoládépuding
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 2 szelet csokoládé, 6 evőkanál darált dió, 2 evőkanál zsemlemorzsa, vaj, liszt.
A tojássárgáját és a porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a megpuhított csokoládét, a tojásfehérjéből vert kemény habot, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát is. A masszát vajjal kikent és kilisztezett formába töltve ¾ órán át gőzöljük.
Csokoládé lepény
Hozzávalók: 1 tojás, 25 dkg cukor, 5 dkg vaj, ¼ liter tej, 4 dkg kakaó, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.
A tojást a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a kakaót, alaposan elkeverjük, beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, a maradék tejjel pedig felhígítjuk. Jól kidolgozzuk, kizsírozott, kilisztezett tepsiben sütjük.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Három rétesrecept
Következő hír
Parfék, Fagylaltok
LEGOLVASOTTABB
Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról
A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.
Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai
Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.
Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is
A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.
Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!
Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.
A herecsavarodás okai, tünetei és kezelése - az újszülöttek és a kamaszok nagyobb veszélyben vannak
A herecsavarodás (heretorzió vagy torsio testis) egy ritka, de súlyos állapot, amely leginkább újszülötteknél és a serdülés korai szakaszában járó fiúknál fordul elő, de bármely életkorban kialakulhat. A probléma a herekocsány megcsavarodásával jár, amely a herék vérellátását gátolja. Ez kezelés nélkül a here elhalásához is vezethet.
Közösségi hozzászólások: