SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Desszertek tésztából

Családinet [cikkei] - 2007-04-04
Igen-igen a tészta nagyon sokoldalú ezt mindannyian tudjuk, de hogy főtt tésztából csináljunk desszertet, valljuk be, ilyen csak ritkán jut eszünkbe.
Desszertek tésztából

Pedig a tészta kiváló alapanyaga rengeteg finom süteménynek. Sőt így húsvét közeledtével, a "böjtölés" után, igazán különleges, tápanyagban gazdag ínyencséget készíthetünk családunknak és várhatjuk a locsolókat.

 

Lehet, hogy az elkészítésük kissé hosszadalmasabb, mint egy egyszerű tiramisué, de higgyék el, megéri fáradságot, s biztos, hogy jövőre sem hagynak elszáradni minket lelkes locsolóink. Ráadásul a tészta rendkívül egészséges, gyorsan felszívódó tápanyagok közé tartozik, s bizonyítottan jó hatással van a kedélyállapotunkra is.

 

Azonban, húsvétkor ne csak az asztalra kerüljön színes tojás, hanem a desszertek elkészítéséhez is használjunk tojásos tésztát, hiszen azok a tojásnak köszönhetően még több vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Sokan nem is tudják, hogy legősibb eledelünk a tojás a C vitamint kivéve minden fontos vitamint tartalmaz, a népi hiedelmek szerint pedig a termékenység, a teremtés, és az újjászületés ősi jelképe.

 

Tehát, akkor mindent bele, íme három recept, amelyek alapján nem csak húsvétkor, hanem télen-nyáron finom desszert készíthető. A vállalkozó szelleműek rögtön bele is vághatnak:

 

 

A HAGYOMÁNYOS - Túrós aszalt barackos rétes

 

Hozzávalók:

80 g Gyermelyi négytojásos fodrosmetélt, 500 g áttört túró, 2 db tojás, 120 g cukor, 50 g aszalt barack, 1 tasak vaníliás cukor, porcukor a szóráshoz, 2 evőkanál olaj, 1 csomag réteslap

A mártáshoz: 6 evőkanál baracklekvár, barackpálinka

 

 

A tojás sárgáját kikeverjük a cukor felével, vaníliás cukorral, beletesszük a túrót és az apróra vágott aszalt barackot. Összekeverjük és a maradék cukorral felvert kemény tojáshabbal lazítjuk. A végén belekeverjük a tésztát. Kiterített, olajozott réteslapba tekerjük 180-200 °C-on készre sütjük. Az öntethez kikeverjük a lekvárt vízzel, hogy a megfelelő sűrűségű legyen, majd felforraljuk és beleöntjük a pálinkát. A felszeletelt, porcukrozott rétes mellé tálaljuk.

 

 

AZ ÖTLETES - Diós rövidmetélttel töltött alma

 

Hozzávalók:

100 g Gyermelyi négytojásos rövidmetélt, 4 db alma, 6 evőkanál dió, 1 evőkanál baracklekvár, 2 db tojás, 4 evőkanál cukor, 1 db citrom, 1 tasak vaníliás cukor, rum

A mártáshoz: 2 evőkanál cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 3 dl tej, 1 tasak vaníliás krémpor

 

A megmosott almák tetejét levágjuk, az almákat kivájjuk és 200 °C-os sütőben 3-4 percig elősütjük. A tojásokat szétválasztjuk és sárgájukat kikeverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, pici rummal, majd belekeverjük a darált diót és a főtt tésztát. AZ elősütött almákba beletesszük a lekvárt, majd a tésztás tölteléket és a sütőbe visszatéve 10-15 percig sütjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral és habzsákból kinyomva díszítjük vele a töltött almákat.  Felmelegítjük a sütőt 250-300 °C-ra és megsütjük a habot az alma tetején. Fahéjas öntettel tálaljuk. Ennek elkészítése: a tejet felforraljuk, majd beleöntjük a kevés tejjel jól kikevert fahéjat, krémport és cukrot. Csomómentesre keverjük és kiforraljuk. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.

 

 

A PROFIKNAK - Tésztatorta

 

Hozzávalók:

A tésztához: 100 g tejben főtt Gyermelyi fodros nagykocka, 5 db tojás, 250 g vaj, 250 g cukor, 250 g liszt, 1 csipet só. A meggytöltelékhez 1 üveg magozott meggy, 80 g cukor, 40 g keménytő, 1 csipet őrölt fahéj. A máktöltelékhez: 200 g darált mák, 1-1,5 dl tej, 80 g cukor, 1 citrom reszelt héja. A tetejére: 1 tábla tortabevonó, 0,3 dl olaj.

 

A tésztát tejben megfőzzük (csak 3-4-szeres mennyiségű tejet kell venni). A tésztát nem mossuk le, csak kihűtjük. A tejet, amiben a tészta főtt, eltesszük és felhasználjuk a mák főzésénél. Összeállítjuk a tésztát. A tojások sárgáját és a cukor felével, vajjal habosra keverjük és egy csipet sót teszünk bele, majd belekeverjük a lisztet. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és két részletben lazán, óvatosan - hogy ne törjön - belekeverjük a sárgájás tésztában, majd a végén belekeverjük a főtt tésztát is. Kivajazott kilisztezett formában 150 °C-on sütőbe sütőben készre sütjük. Közben elkészítjük a töltelékeket. A darált mákot és hozzávalóit a tejjel felfőzzük, majd lehűtjük. A meggyet leszűrjük, levét cukorral felfőzzük és a jól kikevert fahéjas keményítővel besűrítjük és kiforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a meggyet is. A kihűlt tortatésztát három részbe vágjuk. Alul megtöltjük a mákos töltelékkel, rátesszük a másik réteg tésztát, azt megtöltjük meggyes töltelékkel és betakarjuk a tetejével. A bevonót felolvasztjuk, belekeverjük az olajat és bevonjuk a torta tetejét vele. Oldalát darált dióba forgathatjuk. A tetejét ízlés szerint díszítjük.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt az apával szemben.
A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési rendszerek beüzemelésével számos olyan beltéri allergén kerülhet a levegőbe, ami panaszt okozhat az allergiások számára. A beltéri levegő minőségének az sem tesz jót, hogy a fűtési szezonban sokan igyekeznek megóvni otthonaik melegét, és a fűtési költségeket is szeretnék minimalizálni, ezért ritkábban és rövidebb ideig szellőztetik a lakótereket - hívja fel a figyelmet Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász szakembere, akit a fűtés okozta allergiás panaszokról kérdeztünk.
Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Nagybányán december 2-án a közoktatási intézményekben fertőtlenítés miatt felfüggesztették az oktatást, miután két diáknál agyhártyagyulladást állapítottak meg.
Mellkasi fájdalom lefekvéskor - mikor kell orvoshoz fordulni?

Mellkasi fájdalom lefekvéskor - mikor kell orvoshoz fordulni?

Amikor lefekszünk, általában megnyugvásra, ellazulásra számítunk, ezért is lehet nyugtalanító, ha éppen ekkor tapasztalunk mellkasi fájdalmat. Ennek számos szervi és pszichés oka is lehet, amelyek közül a leggyakoribbakat dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa vette számba.

A szerkesztő ajánlja