Őszi édesség fogyni vágyóknak
Sütőtökös süti
A sütőtök édeskés íze miatt a recept eleve kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaz, abból is az egészségesebb, diétázók, diabéteszes, vagy inzulin-rezisztenciás betegek étrendjében is használható xilitet – magyarázza Varga Dóra. A xilit előnye, hogy glikémiás indexe 7-es. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak. Hasonlóan kedvező tulajdonságai miatt szerepel a receptben a graham liszt is. A teljes kiőrlésű liszthez igencsak hasonlít a Graham liszt, ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a csírát - gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban - és a korpát - magas rost tartalom - is. A különbség csupán annyi a két liszt között, hogy a graham liszt szemcsemérete nagyobb, ebből kifolyólag lassabb a felszívódása, így később is lehet tőle megéhezni.
Magas vitamin-, alacsony kalóriatartalom
A recept összesen 2338 kcal-t, és 335 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ha 16 szeletre osztjuk el a süteményt, akkor 1 szeletben 146 kcal és 20 gramm szénhidrát található, így mértékkel, de fogyasztható diétás étrendben is. A sütőtök kalóriatartalma alacsony, kiváló antioxidáns, de nem csak magas béta-karotin és C-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést, a kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.
A recept hozzávalói:
- 60 dkg sült sütőtök
- 8dkg vaj
- 18dkg Graham búzaliszt (dr.Grehem)
- 18dkg xilit
- 2 db tojás
- 0,5 dl tej
- 0,5 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A sütőtököt kis darabokra vágjuk, és 200 fokos sütőben nagyjából 1,5 óra alatt puhára sütjük. Miután kihűlt, leszedjük a héját és villával összenyomkodjuk a belsejét. Egy nagy keverőtálban habosra keverjük a tojásokat a xilittel, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. Összedolgozzuk a masszát a Graham liszttel, sütőtök pürével, tejjel, sütőporral és fűszerekkel. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt arany barnára sütjük.
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: www.endokrinkozpont.hu
Fotó: luigi diamanti/FreeDigitalPhotos.net
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: