Hamis mézes-krémes
Hozzávalók:
Tésztához:
- 15 dkg liszt,
- 15 dkg margarin olvasztva,
- 15 dkg cukor,
- 2 tojás,
- 1 kis doboz joghurt,
- 1 tk. mézes kalács fűszerkeverék, fél zacskó sütőpor,
- 1 tk. szódabikarbóna.
Krémhez:
- 5-6 ek. búzadara,
- 1 zacskó vaniliás pudingpor,
- 1 vaniliás cukor,
- 1 l tej,
- 1 kocka margarin,
- 1 citrom reszelt héja és leve,
- 8-10 ek. cukor,
A krém készítése: 1 dl tejben a vaniliás pudingot, a vaniliás cukrot, és 3 ek. cukrot elkeverünk csomómentesre. A maradék tejet a maradék cukorral elkeverve feltesszük forralni. Amikor kezd forrni, kis lángra vesszük, és állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a búzadarát. Hagyjuk, hogy egy kicsit kezdjen duzzadni, majd öntsük hozzá a tejben elkevert pudingot is. Egészen addig főzzük, amíg besűrűsödik. Beletesszük a citrom reszelt héját és levét, valamint a kockamargarint, és elkeverjük. Hagyjuk kihülni.
Csokimáz:
- 3 dkg margarin,
- 3-4 ek. víz,
- 10 dkg cukor,
- instant kakaópor,
A vízből és a cukorból szirupot készítünk, hozzáadjuk a kakaót (ízlés szerint), és a margaint, állandó keverés mellett felforraljuk, hagyjuk sűrűsödni, és mikor kicsit hűlt, a sütemény tetejére kanalazzuk.
A tésztához, a hozzávalókat összekeverjük csomómentesre, és egy kicsi kerek szilikonos sütőformába öntjük. Akár a sütőben kis lángon kb. 20-25 percet, akár a mikróhullámú sütőben 80% on 10-15 percet sütjük. Tűprobával eldönhetjük, hogy jól megsült-e a tésztánk. Tányérral lefedve hagyuk kihülni, majd a tánnyérra fordítva kiborítjuk a kész tésztaformát. 4 lapra vágjuk és minden lapot megkenünk lekvárral, majt a krémmel, és így egymásra helyezzük. Hűtőbe tesszük, tetejére csokimázat készítünk. Visszatesszük a hűtőbe hűlni, és kb. 2 óra múlva már fogyasztható is.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.
Közösségi hozzászólások: