Mennyei hagymás krémleves kezdő szakácsoknak
Hozzávalók:
- 0,5 kg krumpli
- 1 db nagy sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 1 db póréhagyma (1 db vöröshagymával vagy 4-5 szál újhagymával is helyettesíthető)
- 1 dl tej
- 1 evőkanál margarin
- 2 db leveskocka (zöldségleves- vagy erőleveskocka)
- őrölt fehérbors és szerecsendió
- botmixer vagy turmixgép a pürítéshez
1.lépés – Hámozás és szeletelés
Első lépésként megtisztítjuk és felszeleteljük a zöldségeket.
Pucolj meg és vágj apró darabokra egy nagy fej vöröshagymát! Ha kész, tedd félre egy kis tálba!
Egy nagy tálra lesz még szükséged, ebbe kerül a többi zöldség a darabolás után. Hámozd meg és szeleteld fel a fél kiló krumplit, a répát és a póréhagymát (a másik vöröshagymát vagy az újhagymákat, ha a póréhagyma helyett ezek közül használod valamelyiket)! Ezt a hagymát nem szükséges olyan apróra vágni, mint az előzőt, nyugodtan lehetnek kicsit nagyobbak a szeletek!
2. lépés – Pirítás
Elkezdjük a főzést!
Rakj egy leveses fazekat a tűzhelyre, és tegyél bele egy kanál margarint! (Ha éppen nincs margarin a hűtődben, egy kis olajjal is meg lehet oldani a hiánypótlást, de margarinnal finomabb lesz.)
Közepes lángon olvaszd meg egy kicsit, majd szórd rá az apróra vágott vöröshagymát! 5-10 perc alatt szépen megpirul, néha érdemes megkevergetni közben, nehogy az edény aljára ragadjanak a hagymadarabkák.
Amikor a hagyma kezd szép barnás színű lenni, tedd mellé a többi zöldséget, hadd piruljanak azok is pár percig!
Már most isteni az illata!
3. lépés – Ízesítés
Két-három perc pirítás után felöntjük a zöldségmixünket annyi vízzel, amennyi szépen elfedi (kb. 7-8 dl).
Most következik az ízesítés első fázisa, amely nagyon egyszerű lesz: dobd bele a lábasba a két leveskockát!
Ezután addig főzzük a zöldségeket, amíg azok megpuhulnak (kb. 20 perc). Egy villával könnyen ellenőrizheted, mennyire főttek meg a zöldségek: ha könnyen bele tudod szúrni egy-egy szeletbe, az jó jel.
4. lépés – Pürítés
Szükséged lesz egy botmixerre vagy egy turmixgépre. Ha kéznél van mind a kettő, válaszd inkább a botmixert, sokkal kényelmesebb megoldás, és kevesebbet kell utána mosogatni! ;)
A fazék teljes tartalmát jól turmixold át, ettől lesz majd finom, krémes a leves!
5. lépés – Az utolsó simítások
Visszatesszük az összepürített masszát a tűzhelyre, majd hozzákeverünk egy deciliter tejet. Ha esetleg úgy látod, hogy túl sűrű, nyugodtan önts hozzá pár korty vizet is!
Amint felforr, levesszük a tűzről. Ezután következik az ízesítés második része: szórd meg a levest őrölt fehérborssal és szerecsendióval! Körülbelül 3-4 csipet elég mind a kettőből, de természetesen kedved és ízlésed szerint többet vagy kevesebbet is szórhatsz belőlük.
Ízesítéskor érdemes csak apránként tenni a levesbe a fűszert, és közben kóstolgatni, nehogy véletlenül túl sokat szórj bele!
kép forrása: Kaboompics.com fotoja a Pexels oldalarol
6. lépés – Tálalás és falatozás
Akkor igazán finom a hagymakrémleves, ha pirítóskockákat aprítunk a tetejére!
Egyszerűen csak készíts egy-két szelet pirítóst, vágd apró kockákra, majd egy kistányérban tálald a leves mellett! Miután mindenki szedett a levesből, kedve szerint szórhat bele a ropogós pirítóskockákból.
Jó étvágyat!
Közösségi hozzászólások: