Amerikai palacsinta
A 90-es évek elején rendszeresen érkezett szállítmány az Államokban élő barátnőmtől, mindig volt itthon pancake por, és amikor még friss volt a készlet, gyakran sütöttem a kölköknek amerikai palacsintát, ahogy pedig apadt, már takarékosan bántunk vele: kivételes jutalomnak számított, ha ilyet kaphattak vacsorára. Mert ugye sosem tudhattuk, mikor érkezik újabb megmentő csomag. Ez volt a kedvenc márkánk, csak vizet kellett hozzá adni, és kész.
Akkor azt gondoltam, az amerikai palacsinta valami bűvös dolog, amit soha nem fogok tudni enkezemmel előállítani. Na de azóta sok víz lefolyt a Hudsonon (is), Hardy Misi barátomnak sem kell már külön bőröndöt vásárolni, hogy hazaszállítmányozza nekem az aktuális adagot. Újév reggelén ezzel vártam a buliból hazatérő, összefagyott fiúmagzatomat.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
egy csipet szódabikarbóna
3 dl tej
1 tojás
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A lisztet öntsük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a sütőport és szódabikarbónát, tegyük hozzá a tejjel felvert tojást, keverjük össze. Hagyhatjuk állni néhány percet, az nem árt neki. Olvasztott vajban vagy kevés olajon süssük a palacsintákat. Én szeretek kisméretű merőkanalat használni a művelethez, azzal éppen ideális tésztamennyiséget tudok a serpenyőbe venni. 2-3 percig süssük közepes lángon a palacsinta egyik oldalát, amikor pedig buborékokat vet, akkor fordíthatjuk. Tálalhatjuk gyümölccsel, juharsziruppal, nutellával, vagy bármi más, roppant egészségtelen, hízlaló cuccal, ennek az ételnek ugyanis ez a lényege.
Forrás: http://fakanal.freeblog.hu/archives/2009/01/02/Amerikai_palacsinta/
Közösségi hozzászólások: