Tortilla, Nachos, Burrito és a Salsa-mártás
Legismertebb formája a tortilla-chips, ez a kis háromszög formájú sült tészta amelyet salsa-mártásokhoz adnak, de finom a szintén közismert chilis babhoz is.
Egyben is ki lehet sütni, ekkor palacsinta-formát kapunk, amelyet megtöltve feltekerhetünk vagy félbehajtva sütőben újra átsütve laktató étel, ez a burrito.
Mexikóban készítik még a hagyományos spanyol tortillát, amely inkább vastagabb lepényszerű, szeletelt sült krumpliból és tojásból áll.
A tortilla tésztája eredendően kukoricalisztből készül, viszont ez annyira hajlamos a kiszáradásra hogy kevés lúgos mésszel főzik össze. Ez gyakorlatot kíván, így nem baj ha kicsit csalunk, adjunk a kukoricaliszthez búzalisztet fele-fele arányban, így nem fog könnyen törni, ha épp a feltekerhető változatot választjuk.
Salsa
Mártás-, vagy szószféle, nincs rá pontos magyar kifejezés, inkább a használatával lehet körülírni. Ezt kínálják például a tortilla chips mellé mártogatni, de töltelékként is használják a különféle ételekhez. Rengeteg ízben készítik, alapja általában nagyon kicsi darabkákra aprított zöldség (tomatillo, paradicsom, avokadó, stb.), ezt a keveréket ízesítik sóval, borssal és más fűszerekkel. Kedvelt alkotóeleme a lime (zöldcitrom), ami egy picit pikánssá teszi az ízeket.
Tortilla de patatas-spanyol tortilla
Hozzávalók :
1 kg krumpli,
8 db tojás,
2 db közepes hagyma,
oliva olaj, só,
ízlés szerinti fűszerek (pizza fűszerkeverék, oregano, bors...)
Elkészítés:
Bő oliva olajban süssük világos színűre a vékony szeletekre vágott burgonyát. Szedjük ki az olajból, egy kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, keverjük össze a megsült krumplival. A tojással keverjük össze a fűszereket és a sót, majd öntsük rá a krumplis-hagymás keverékre a serpenyőben.
Vigyázzunk, hogy ne ragadjon le a tortilla alja, rázogassuk meg időnként a serpenyőt.
Ha megsült az alja, egy lapostányér segítségével megfordítjuk, majd visszacsúsztatjuk a serpenyőbe, így a másik oldala is átsül rendesen. Egy fogpiszkálót beleszúrva ellenőrizhetjük, hogy átsült-e belül, vagy még híg a belseje. Várjunk, amíg egy kicsit kihűl!
Tortilla Chips - Nachos
Hozzávalók:
10 dkg liszt,
0,5 dl víz,
1 csipet só
ízlés szerinti fűszerek (pizza fűszerkeverék, oregano, bors...)
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a sót, a fűszert, majd a vízzel jól gyúrható tésztává dolgozzuk. Ezután lisztes deszkán kör alakúra kinyújtjuk, úgy 1-2 mm vastagságúra. Pizzavágóval tortaszerűen felszeleteljük, majd ezeket kisebb háromszög formákra vághatjuk. Forró olajban kisütjük, vigyázva mert nagyon hamar átsül.
Salsa mártásokat adhatunk hozzá, vagy Csilis babot.
Mexikói Tortilla - Burrito
Hozzávalók:
3 db tojás
8 dl tej
15 dkg kukoricaliszt
15 dkg búzaliszt
Töltelékhez:
40 dkg darált hús,
20 dkg főtt kukorica,
20 dkg főtt vörös bab,
10 dkg kaliforniai paprika,
10 dkg paradicsom,
2 dkg vaj,
fél citrom leve,
1 csomó metélőhagyma,
só, bors,chili
Mártáshoz:
5 db paradicsom,
1 db chili paprika,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
Só, bors, kevés petrezselyem
Elkészítés:
A kukoricalisztet a tojásokkal és a tejjel jól összekeverjük, ha nincs tortilla sütőnk, akkor egy palacsintasütőben 4-5mm vastagságú lepényeket sütünk.
Ha sűrűbbre, gyúrható tésztára csináljuk, akkor 3 dl vízzel keverjük össze a 30 dkg lisztet és a tojást hagyjuk el.
Az így kapott tésztát 12 darabra osztva kinyújtjuk, majd megsüthetjük sütőben is egy tepsiben vagy sütőlapon. Akkor jó, ha kicsi hólyagocskák keletkeznek rajta, amelyek jobban megpirulnak.
A vajon megdinszteljük a karikákra vágott pórét és a darált húst a paprikával, majd hozzáadjuk a kukoricát, babot és az apróra vágott paradicsomot. Megszórjuk sóval, borssal, fűszerekkel, végül megöntözzük a citromlével. Ha összefőtt, a tortillákat ezzel a töltelékkel megtöltjük és feltekerjük majd egy kivajazott tepsibe tesszük.
Reszelt sajtot szórunk a tetejére, majd forró sütőben 10 perc alatt arany barnára sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a csípős mártást hozzá, ha pépesre akarjuk, akkor a hozzávalókat összeturmixoljuk, ha kicsit darabosra, akkor a hagymát és egy paradicsomot finomra vágva adjuk hozzá.
Salsa Mártások
Avokádó-paradicsom salsa
2 nagy érett paradicsom
2 db közepes chili paprika
2 nagy avokadó
1 közepes fej hagyma
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál zöldcitrom leve
Papaya salsa
1 közepes papaya,
1 kicsi uborka,
1 kicsi reszelt sárgarépa
1 közepes chili paprika (habanero fajta)
1 evőkanál zöldcitrom leve
1 evőkanál ecet
fél teáskanál cukor
késhegynyi só
Mango salsa
2 közepes mangó
1 kis chili paprika
1 evőkanál hagyma
3-4 ág mentalevél
fél teáskanál gyömbér
1 evőkanál zöldcitrom leve
cukor
Cajun salsa (rém erős)
5 közepes paradicsom
1 fej hagyma
1 db zöldpaprika
fél dl sűrített paradicsom
3 db vörös chili paprika
3 db zöld chili paprika
1 fél főtt kolbász
4 evőkanál Tabasco
1 csésze főtt rizs
1 főtt csirkemell
3 evőkanál só
3 evőkanál őrölt bors
Cukkini salsa
1 közepes cukkini
1 fej hagyma
1 db paradicsom
1 kicsi zöld chili paprika
Fokhagyma ízű só
őrölt fekete bors vagy chili paprika, ha erősebbre akarjuk
Közösségi hozzászólások: