Tortilla, Nachos, Burrito és a Salsa-mártás
Legismertebb formája a tortilla-chips, ez a kis háromszög formájú sült tészta amelyet salsa-mártásokhoz adnak, de finom a szintén közismert chilis babhoz is.
Egyben is ki lehet sütni, ekkor palacsinta-formát kapunk, amelyet megtöltve feltekerhetünk vagy félbehajtva sütőben újra átsütve laktató étel, ez a burrito.
Mexikóban készítik még a hagyományos spanyol tortillát, amely inkább vastagabb lepényszerű, szeletelt sült krumpliból és tojásból áll.
A tortilla tésztája eredendően kukoricalisztből készül, viszont ez annyira hajlamos a kiszáradásra hogy kevés lúgos mésszel főzik össze. Ez gyakorlatot kíván, így nem baj ha kicsit csalunk, adjunk a kukoricaliszthez búzalisztet fele-fele arányban, így nem fog könnyen törni, ha épp a feltekerhető változatot választjuk.
Salsa
Mártás-, vagy szószféle, nincs rá pontos magyar kifejezés, inkább a használatával lehet körülírni. Ezt kínálják például a tortilla chips mellé mártogatni, de töltelékként is használják a különféle ételekhez. Rengeteg ízben készítik, alapja általában nagyon kicsi darabkákra aprított zöldség (tomatillo, paradicsom, avokadó, stb.), ezt a keveréket ízesítik sóval, borssal és más fűszerekkel. Kedvelt alkotóeleme a lime (zöldcitrom), ami egy picit pikánssá teszi az ízeket.
Tortilla de patatas-spanyol tortilla
Hozzávalók :
1 kg krumpli,
8 db tojás,
2 db közepes hagyma,
oliva olaj, só,
ízlés szerinti fűszerek (pizza fűszerkeverék, oregano, bors...)
Elkészítés:
Bő oliva olajban süssük világos színűre a vékony szeletekre vágott burgonyát. Szedjük ki az olajból, egy kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, keverjük össze a megsült krumplival. A tojással keverjük össze a fűszereket és a sót, majd öntsük rá a krumplis-hagymás keverékre a serpenyőben.
Vigyázzunk, hogy ne ragadjon le a tortilla alja, rázogassuk meg időnként a serpenyőt.
Ha megsült az alja, egy lapostányér segítségével megfordítjuk, majd visszacsúsztatjuk a serpenyőbe, így a másik oldala is átsül rendesen. Egy fogpiszkálót beleszúrva ellenőrizhetjük, hogy átsült-e belül, vagy még híg a belseje. Várjunk, amíg egy kicsit kihűl!
Tortilla Chips - Nachos
Hozzávalók:
10 dkg liszt,
0,5 dl víz,
1 csipet só
ízlés szerinti fűszerek (pizza fűszerkeverék, oregano, bors...)
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a sót, a fűszert, majd a vízzel jól gyúrható tésztává dolgozzuk. Ezután lisztes deszkán kör alakúra kinyújtjuk, úgy 1-2 mm vastagságúra. Pizzavágóval tortaszerűen felszeleteljük, majd ezeket kisebb háromszög formákra vághatjuk. Forró olajban kisütjük, vigyázva mert nagyon hamar átsül.
Salsa mártásokat adhatunk hozzá, vagy Csilis babot.
Mexikói Tortilla - Burrito
Hozzávalók:
3 db tojás
8 dl tej
15 dkg kukoricaliszt
15 dkg búzaliszt
Töltelékhez:
40 dkg darált hús,
20 dkg főtt kukorica,
20 dkg főtt vörös bab,
10 dkg kaliforniai paprika,
10 dkg paradicsom,
2 dkg vaj,
fél citrom leve,
1 csomó metélőhagyma,
só, bors,chili
Mártáshoz:
5 db paradicsom,
1 db chili paprika,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
Só, bors, kevés petrezselyem
Elkészítés:
A kukoricalisztet a tojásokkal és a tejjel jól összekeverjük, ha nincs tortilla sütőnk, akkor egy palacsintasütőben 4-5mm vastagságú lepényeket sütünk.
Ha sűrűbbre, gyúrható tésztára csináljuk, akkor 3 dl vízzel keverjük össze a 30 dkg lisztet és a tojást hagyjuk el.
Az így kapott tésztát 12 darabra osztva kinyújtjuk, majd megsüthetjük sütőben is egy tepsiben vagy sütőlapon. Akkor jó, ha kicsi hólyagocskák keletkeznek rajta, amelyek jobban megpirulnak.
A vajon megdinszteljük a karikákra vágott pórét és a darált húst a paprikával, majd hozzáadjuk a kukoricát, babot és az apróra vágott paradicsomot. Megszórjuk sóval, borssal, fűszerekkel, végül megöntözzük a citromlével. Ha összefőtt, a tortillákat ezzel a töltelékkel megtöltjük és feltekerjük majd egy kivajazott tepsibe tesszük.
Reszelt sajtot szórunk a tetejére, majd forró sütőben 10 perc alatt arany barnára sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a csípős mártást hozzá, ha pépesre akarjuk, akkor a hozzávalókat összeturmixoljuk, ha kicsit darabosra, akkor a hagymát és egy paradicsomot finomra vágva adjuk hozzá.
Salsa Mártások
Avokádó-paradicsom salsa
2 nagy érett paradicsom
2 db közepes chili paprika
2 nagy avokadó
1 közepes fej hagyma
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál zöldcitrom leve
Papaya salsa
1 közepes papaya,
1 kicsi uborka,
1 kicsi reszelt sárgarépa
1 közepes chili paprika (habanero fajta)
1 evőkanál zöldcitrom leve
1 evőkanál ecet
fél teáskanál cukor
késhegynyi só
Mango salsa
2 közepes mangó
1 kis chili paprika
1 evőkanál hagyma
3-4 ág mentalevél
fél teáskanál gyömbér
1 evőkanál zöldcitrom leve
cukor
Cajun salsa (rém erős)
5 közepes paradicsom
1 fej hagyma
1 db zöldpaprika
fél dl sűrített paradicsom
3 db vörös chili paprika
3 db zöld chili paprika
1 fél főtt kolbász
4 evőkanál Tabasco
1 csésze főtt rizs
1 főtt csirkemell
3 evőkanál só
3 evőkanál őrölt bors
Cukkini salsa
1 közepes cukkini
1 fej hagyma
1 db paradicsom
1 kicsi zöld chili paprika
Fokhagyma ízű só
őrölt fekete bors vagy chili paprika, ha erősebbre akarjuk
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: