Gyógyító ételek- A chili
„Kicsi a bors, de erős”- a mondás akár a chilire is igaz lehetne. Nem csak íze, de gyógyhatása is fantasztukus. Ki gondolná, hogy ez az apró paprika képes megelőzni a rákot, a szívbetegséget, de még a fogyókúrázók is előszeretettel használják. A chilinek számtalan fajtája létezik, melyek mindegyike különleges hatással bír. Még a gyengébb paprika is nagy C-vitamint tartalommal rendelkezik, a bordó színű chili pedig béta-karotint is tartalmaz, mely nagyszerű antioxidáns.
Chili a gyógyításban
Capsaicint tartalmaz, mely erős antioxidáns hatással bír, így a méregtelenítési folyamatokat is segíti. A Pittsburghi egyetem kutatói arra is rájöttek kísérleteik során, hogy a különleges anyag hatására a rákos sejtek önmagukat pusztítják el, az ép sejtekben azonban nem történik károsodás, tehát a rákbetegség kezelésében, de megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A chili alkalmas a szívbetegségek kezelésére is. Capsaicin tartalma miatt csökkenti a koleszterin szintet, s fájdalomcsillapító hatású. Amellett, hogy antioxidáns hatással, és magas vitamintartalommal rendelkezik, antibakteriális hatással bír. Természetesen a jóból is megárt a sok, így nem szabad napi 1-2 chilinél többet fogyasztani.
A mértéktelen fogyasztás károkat okozhat
Túlzott fogyasztása gyomorégéssel, legrosszabb esetben gyomorrákkal járhat. Kereskedelmi forgalomban feldolgozott formában is kapható, melynek leírásában szerepel a napi ajánlott mennyiség.
Chili szerepe a fogyókúrában
Amerikában már több fogyókúra étlapján központi helyet foglal el a chili. Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy egészséges, a súlyvesztést is elősegíti. Csökkenti a túlzott étvágyat, így a fogyókúrázók észrevétlenül adhatják le felesleges kilóikat. Antioxidáns és vitamintartalma a diéta mellett is segít az egészség megőrzésében, ráadásul helyreállítja az emésztést is. Dán kutatók vizsgálata szerint az étkezés előtt fél órával elfogyasztott capsaicin tartalmú üdítő után a fogyókúrázók kevésbé kívánták az ételt, és nem fordult elő, hogy többet ettek, mint amennyit szervezetük valójában igényelt.
Melyik chilit válasszuk?
A chilinek számtalan fajtája létezik, van piros és zöld, létezik kisebb és nagyobb.
- A kisebb chili erősebb, mint a nagyobb.
- A vörös chili több capsaicint tartalmaz, mint zöld társa.
- A vörös chili nagyobb cukortartalommal rendelkezik, így ételekben jobb ízhatás érhető el vele.
- Minél több ér halad a paprikában, annál erősebb.
Elővigyázatosság a feldolgozás során
Ha chilivel dolgozunk, mindig legyünk elővigyázatosak. Nyersen nagyon erős, ezért ha szembe, vagy nyílt sebbe kerül, maró hatása lehet. Ha valahogy nyersen szánkba kerülne, ne igyunk rá vizet, kizárólag tejet!
Közösségi hozzászólások: