SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pástétomok, krémek, galantinok

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-06-03
A pástétomkészítés Franciaországból származik, külön mesterségnek számít. A húsból készülteket általában hidegen, másokat langyosan vagy melegen jó tálalni.
A krémek szintén hidegkonyhai kedvencek, készülhetnek zöldségből, gyümölcsből, húsból. Remek szendvicskrémnek lehet felhasználni őket, így elkerülhetjük a sok nitrites-adalékanyagos felvágottak alkalmazását is.
Nagy előnye ezeknek az ételeknek, hogy napokkal előbb elkészíthető, ízük annál finomabb, harmonikusabb, minél többet állnak.
Pástétomok, krémek, galantinok

 

Pástétomok:

Vegyes kenőmájas:

Hozzávalók:

15 dkg sertésmáj, 10 dkg csirkemáj,
20 dkg vaj, 4 tojás, 1 dkg liszt,
6 vékony szelet szalonna, 8 dkg gomba,
1 kiskanál kakukkfű, só, bors,
1 kiskanál tárkony

A sertés és csirkemájat villával finomra törjük, összekeverjük, és fűszerezzük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, majd beletesszük a májat, és az apróra vágott gombát.
A masszát szalonnacsíkokkal kibélelt tűzálló tálba tesszük, és a sütőben másfél órán át pároljuk. Hidegen tálaljuk.

Zöldségpástétom:

Hozzávalók:

30 dkg sárgarépa, 20 dkg burgonya,
30 dkg karfiol, 6 dkg zeller, 2 evőkanál búzadara,
2 evőkanál tej, 1 kiskanál tejszín, 1 tojás,
1 dkg vaj, só, fehér bors

Külön külön megfőzzük a zöldségeket, leszűrjük, 3 féle pürét készítünk.
Ehhez a tojást a darával, tejjel és teszínnel felverjük, 3 részre osztjuk. Mindegyikhez más zöldséget adunk, símára keverjük.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, rétegenként lerakjuk hogy középen legyen a sárgarépás szín. 30 percig pároljuk, remek vegetáriánus ételt kapunk.

Húspástétom tésztában:

Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb, 15 dkg ardeni sonka,
10 dkg besamel, 2 tojás, 1 dl tejszín,
5 dkg vaj, só, bors, petrezselyemzöld,
20 dkg vajastészta, 1 tojássárgája

A sertéshús felét ledaráljuk, majd hozzátesszük a besamelt, tejszínt, tojásokat. A hús másik felét a sonkával együtt apró kckákra vágjuk, kevés vajban megsütjük.
Összekeverjük a darált hússal, sóval, borssal, petrezselyemzölddel. Egy karak tűzálló formát kivajazunk, a kinyújtott vajastésztát beletesszük, rátesszük a tölteléket, majd a tészta széleit ráhajtjuk.
Tojássárgájával megkenjük a tészta tetejét, majd forró sütőben 45 perc alatt pirosra sütjük.
A húst ízlés szerint variálhatjuk, akár csirkét, halat, vagy vadhúsokat is felhasználhatunk. Vadhús esetén karakteresebb fűszereket ajánlunk, pl kakukkfű, majoranna, fokhagyma.


Krémek, habok:

Gombakrém:

Hozzávalók:

40 dkg gomba, 10 dkg besamel, só, porcukor,
2 kiskanál citromlé, 1 dl olaj, 3 tojásfehérje,
2 kiskanál apróra vágott petrezselyemzöld,
10 dkg vöröshagyma, 2 kiskanál őrölt bors

A hagymát félkarikákra vágjuk, megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát.
Sóval, őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, és még 5 percig pároljuk.
Turmixgépben eldolgozzuk a besamellel, prcukorral, citromlével, majd hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét.
Hűtve tálaljuk, pirítósra, szendvicsekre ideális, a gombát helyettesíthetjük padlizsánnal, zellerrel, vagy darált húsokkal, sonkával. Csak a fantázia szab határt.

Feketekagyló hab:

Hozzávalók:

60 dkg ház nélküli feketekagyló, 1 dl tejszín,
5 dkg uborka, 20 dkg hideg besamel,
1 kiskanál rozmaring, citromszeletek, 1 kiskanál kapor,
1 kiskanál bazsalikom, 1 kiskanál fehér bors, só

A feketekagylót sóval, bazsalikomos vízben megfőzzük. Lehűtjük, a rozmaringgal és fehér borssal összeturmixoljuk.
A turmixba belekeverjük a tejszínt és a besamelt, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.
Habosra keverjük, és üvegtálba öntjük. Citromszeletekkel, és uborkával díszíthetjük.


Eperhab:

Hozzávalók:

60 dkg eper, 2 dl tejszín, 3 tojás,
2 kiskanál méz, só, cukor,
3 dl víz, 2 evőkanál zselatinpor, 5 dkg vaj

Az epret összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, a tojássárgájákat, kevés sót, cukrot, mézet, jól összekeverjük.
A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk, valamint a vízben elkevert zselatint is.
Alaposan összekeverjük, majd kivajazott üvegtálba téve vízfüdrőn 20 perc alatt készre gőzöljük. ha kihűlt, tortaszerűen szeletelhető.
Bármilyen gyümölccsel csinálhatjuk, esetleg egy kis likőrfélével ízesíthetjük még, elég egy-két evőkanálnyi.

Galantinok:

Csirkemell galantin:

Hozzávalók:

4 csirkemell, só, őrölt fehér bors,
2 kiskanál zselatinpor, 2 kiskanál grillfűszer

A csirkemelleket szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. Alufóliára téve megszórjuk a sóval, borssal, grillfűszerrel, és a zselatinporral, majd feltekerjük. A két végét szorosan felcsavarjuk, forró sütőben 30 perc alatt megpároljuk.
Ha kihűlt a fóliát leszedjük, és szeletelhetjük.

Szusi tenger gyümölcseivel:

Hozzávalók:

2 db algalap, 30 dkg párolt rizs,
30 dkg tenger gyümölcse,
1 dl temperált aszpik,
2 kiskanál rozmaring, só, őrölt bors,
2 babérlevél, 2 evőkanál citromlé

A tengeri herkentyűket sós, rozmaringos, babérleveles, citromleves vízben 20 percig főzzük. Alufóliára tesszük az algalapokat, rásimítjuk a párolt rizst 1,5 cm vastagságban.
A lehűlt tenger gyümölcseit összekeverjük a sűrű temperált aszpikkal, a rizs közepére hosszában felhalmozzuk, majd az alufólia segítségével az algalapokat feltekerjük, mint a rétest a konyharuhával.
Forró sütőben 30 perc alatt készre pároljuk, miután kihűlt, 2 cm vastag szeletekre vágjuk. Citromkarikákkal díszíthetjük.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt az apával szemben.
A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési rendszerek beüzemelésével számos olyan beltéri allergén kerülhet a levegőbe, ami panaszt okozhat az allergiások számára. A beltéri levegő minőségének az sem tesz jót, hogy a fűtési szezonban sokan igyekeznek megóvni otthonaik melegét, és a fűtési költségeket is szeretnék minimalizálni, ezért ritkábban és rövidebb ideig szellőztetik a lakótereket - hívja fel a figyelmet Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász szakembere, akit a fűtés okozta allergiás panaszokról kérdeztünk.
Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Nagybányán december 2-án a közoktatási intézményekben fertőtlenítés miatt felfüggesztették az oktatást, miután két diáknál agyhártyagyulladást állapítottak meg.
Mellkasi fájdalom lefekvéskor - mikor kell orvoshoz fordulni?

Mellkasi fájdalom lefekvéskor - mikor kell orvoshoz fordulni?

Amikor lefekszünk, általában megnyugvásra, ellazulásra számítunk, ezért is lehet nyugtalanító, ha éppen ekkor tapasztalunk mellkasi fájdalmat. Ennek számos szervi és pszichés oka is lehet, amelyek közül a leggyakoribbakat dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa vette számba.

A szerkesztő ajánlja