SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pástétomok, krémek, galantinok

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-06-03
A pástétomkészítés Franciaországból származik, külön mesterségnek számít. A húsból készülteket általában hidegen, másokat langyosan vagy melegen jó tálalni.
A krémek szintén hidegkonyhai kedvencek, készülhetnek zöldségből, gyümölcsből, húsból. Remek szendvicskrémnek lehet felhasználni őket, így elkerülhetjük a sok nitrites-adalékanyagos felvágottak alkalmazását is.
Nagy előnye ezeknek az ételeknek, hogy napokkal előbb elkészíthető, ízük annál finomabb, harmonikusabb, minél többet állnak.
Pástétomok, krémek, galantinok

 

Pástétomok:

Vegyes kenőmájas:

Hozzávalók:

15 dkg sertésmáj, 10 dkg csirkemáj,
20 dkg vaj, 4 tojás, 1 dkg liszt,
6 vékony szelet szalonna, 8 dkg gomba,
1 kiskanál kakukkfű, só, bors,
1 kiskanál tárkony

A sertés és csirkemájat villával finomra törjük, összekeverjük, és fűszerezzük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, majd beletesszük a májat, és az apróra vágott gombát.
A masszát szalonnacsíkokkal kibélelt tűzálló tálba tesszük, és a sütőben másfél órán át pároljuk. Hidegen tálaljuk.

Zöldségpástétom:

Hozzávalók:

30 dkg sárgarépa, 20 dkg burgonya,
30 dkg karfiol, 6 dkg zeller, 2 evőkanál búzadara,
2 evőkanál tej, 1 kiskanál tejszín, 1 tojás,
1 dkg vaj, só, fehér bors

Külön külön megfőzzük a zöldségeket, leszűrjük, 3 féle pürét készítünk.
Ehhez a tojást a darával, tejjel és teszínnel felverjük, 3 részre osztjuk. Mindegyikhez más zöldséget adunk, símára keverjük.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, rétegenként lerakjuk hogy középen legyen a sárgarépás szín. 30 percig pároljuk, remek vegetáriánus ételt kapunk.

Húspástétom tésztában:

Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb, 15 dkg ardeni sonka,
10 dkg besamel, 2 tojás, 1 dl tejszín,
5 dkg vaj, só, bors, petrezselyemzöld,
20 dkg vajastészta, 1 tojássárgája

A sertéshús felét ledaráljuk, majd hozzátesszük a besamelt, tejszínt, tojásokat. A hús másik felét a sonkával együtt apró kckákra vágjuk, kevés vajban megsütjük.
Összekeverjük a darált hússal, sóval, borssal, petrezselyemzölddel. Egy karak tűzálló formát kivajazunk, a kinyújtott vajastésztát beletesszük, rátesszük a tölteléket, majd a tészta széleit ráhajtjuk.
Tojássárgájával megkenjük a tészta tetejét, majd forró sütőben 45 perc alatt pirosra sütjük.
A húst ízlés szerint variálhatjuk, akár csirkét, halat, vagy vadhúsokat is felhasználhatunk. Vadhús esetén karakteresebb fűszereket ajánlunk, pl kakukkfű, majoranna, fokhagyma.


Krémek, habok:

Gombakrém:

Hozzávalók:

40 dkg gomba, 10 dkg besamel, só, porcukor,
2 kiskanál citromlé, 1 dl olaj, 3 tojásfehérje,
2 kiskanál apróra vágott petrezselyemzöld,
10 dkg vöröshagyma, 2 kiskanál őrölt bors

A hagymát félkarikákra vágjuk, megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát.
Sóval, őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, és még 5 percig pároljuk.
Turmixgépben eldolgozzuk a besamellel, prcukorral, citromlével, majd hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét.
Hűtve tálaljuk, pirítósra, szendvicsekre ideális, a gombát helyettesíthetjük padlizsánnal, zellerrel, vagy darált húsokkal, sonkával. Csak a fantázia szab határt.

Feketekagyló hab:

Hozzávalók:

60 dkg ház nélküli feketekagyló, 1 dl tejszín,
5 dkg uborka, 20 dkg hideg besamel,
1 kiskanál rozmaring, citromszeletek, 1 kiskanál kapor,
1 kiskanál bazsalikom, 1 kiskanál fehér bors, só

A feketekagylót sóval, bazsalikomos vízben megfőzzük. Lehűtjük, a rozmaringgal és fehér borssal összeturmixoljuk.
A turmixba belekeverjük a tejszínt és a besamelt, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.
Habosra keverjük, és üvegtálba öntjük. Citromszeletekkel, és uborkával díszíthetjük.


Eperhab:

Hozzávalók:

60 dkg eper, 2 dl tejszín, 3 tojás,
2 kiskanál méz, só, cukor,
3 dl víz, 2 evőkanál zselatinpor, 5 dkg vaj

Az epret összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, a tojássárgájákat, kevés sót, cukrot, mézet, jól összekeverjük.
A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk, valamint a vízben elkevert zselatint is.
Alaposan összekeverjük, majd kivajazott üvegtálba téve vízfüdrőn 20 perc alatt készre gőzöljük. ha kihűlt, tortaszerűen szeletelhető.
Bármilyen gyümölccsel csinálhatjuk, esetleg egy kis likőrfélével ízesíthetjük még, elég egy-két evőkanálnyi.

Galantinok:

Csirkemell galantin:

Hozzávalók:

4 csirkemell, só, őrölt fehér bors,
2 kiskanál zselatinpor, 2 kiskanál grillfűszer

A csirkemelleket szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. Alufóliára téve megszórjuk a sóval, borssal, grillfűszerrel, és a zselatinporral, majd feltekerjük. A két végét szorosan felcsavarjuk, forró sütőben 30 perc alatt megpároljuk.
Ha kihűlt a fóliát leszedjük, és szeletelhetjük.

Szusi tenger gyümölcseivel:

Hozzávalók:

2 db algalap, 30 dkg párolt rizs,
30 dkg tenger gyümölcse,
1 dl temperált aszpik,
2 kiskanál rozmaring, só, őrölt bors,
2 babérlevél, 2 evőkanál citromlé

A tengeri herkentyűket sós, rozmaringos, babérleveles, citromleves vízben 20 percig főzzük. Alufóliára tesszük az algalapokat, rásimítjuk a párolt rizst 1,5 cm vastagságban.
A lehűlt tenger gyümölcseit összekeverjük a sűrű temperált aszpikkal, a rizs közepére hosszában felhalmozzuk, majd az alufólia segítségével az algalapokat feltekerjük, mint a rétest a konyharuhával.
Forró sütőben 30 perc alatt készre pároljuk, miután kihűlt, 2 cm vastag szeletekre vágjuk. Citromkarikákkal díszíthetjük.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

A lány az Airbnb-ből sem jelentkezett ki, ahol megszállt, és a hazafelé tartó gépére sem szállt fel. Barátaival utazott Budapestre szórakozni.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Megváltoztathatod a szemed színét?

Megváltoztathatod a szemed színét?

Egyetlen cseppentés, amitől a barna szemünk színe hétfőn lehet kék, kedden zöld, szerdán pedig mélyfekete? Ezt ígérik azok a szemszín-változtató cseppek, amelyek már néhány ezer forintért bárki számára elérhetőek az interneten. De vajon valóban ez a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja szemszínünk megváltoztatásának? Mit szabad és mit nem? Jó, ha tisztában vagyunk néhány dologgal, mielőtt az idei halloweeni jelmezünkhöz a szemünk színét is hozzáigazítjuk.
Milyen étkezés védhet meg az emlőráktól?

Milyen étkezés védhet meg az emlőráktól?

Az utóbbi időben évente 7500-8000 nőt és 150-200 férfit diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal Magyarországon. Ahogy általában a daganatos megbetegedések esetén, úgy a mellrák gyakoriságában is szerepe lehet a várható élettartam növekedésének, a "nyugati" életmódnak és étrendnek. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, október harmadik hetét pedig 2009 óta a ritkábban előforduló, általában háttérbe szoruló férfi emlőrák elleni küzdelemnek szentelik, felhívva a figyelmet a prevenció, a korai felismerés, a terápiás kezelés és a palliatív ellátás fontosságára.
Nagymama került veszélybe 4 unokájával az M0-son - egy kamionos védte őket (videó)

Nagymama került veszélybe 4 unokájával az M0-son - egy kamionos védte őket (videó)

A kamion sofőrje nem hajtott tovább - azonnal reagált, amint észrevette, hogy baj van.

A szerkesztő ajánlja