Multikulti kuszkusz
Észak-afrikai, pontosabban berber eredetű a szó, ami a különleges finomságok kedvelői számára már-már fogalom. A kuszkusz olyasmit jelent, hogy „jól megsodort”. Eredeti helyén, például Marokkóban még ma is kézzel sodorják gömböcökké, enyhén benedvesített és belisztezett keménybúzadarából. Maga a daramorzsolás is ünnep volt, alkalom a női pletykálkodásra.
Szóval a kuszkusz alapanyag, de ne kezdjünk az elkészítésébe, mert kapható az üzletekben, a lisztek, a száraztészták, tarhonya környékén. Ezerféle ételt, sósat, édeset egyaránt lehet belőle készíteni. Jóformán csak fantázia és ízlés kérdése. Mielőtt a főzéshez kezdünk, mossuk át a kuszkuszt, kezünkkel túrjunk bele és hagyjuk állni, hogy különváljanak a szemek és előpuhuljon. A kedvencem a következő:
Jó sok hagymával, paprikával pörköltalapot csinálunk, beledobunk 1-2 kockára vágott cukkinit és 4-5 percig forraljuk. Só, bors, erős paprika mehet még bele, aztán következik kb. 25 deka kuszkusz, egy marék friss petrezselyemzöld apróra vágva. Tűzről levéve fedő alatt 5 perc alatt kész. Célszerű nagy, lapos serpenyőben csinálni és néhányszor átforgatni, hogy ne ragadjon össze. Így is fincsi, de egy kis csirkemellel meg lehet bolondítani (kockára vágva, a pörköltalappal elegyítve). A curry sem rontja el! Van, aki utolsó fázisként egy kevés tejszínt is kever hozzá, de a lényeg a sokféle zöldség. Jobb eleve dupla adagot készíteni, mert ez a gyorsan elkészülő „multikulti” kuszkusz nagy sikert fog aratni.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: