Sütés-főzés a szabadban
A nyár a szabadtéri sütési-főzés, és a nálunk is egyre divatosabb kerti partik szezonja. Gyerekzsúr, születésnapi parti, vagy családi összejövetel - a kert mindig hangulatos helyszín, már csak a megfelelő dekoráció és az ízletes menü összeállítása szükséges.
Amennyiben a természet közeli, rusztikus hangulatot, és inkább a hagyományos ízeket kedveljük, korán reggel küldjük el a fiúkat horgászni, és főzzünk a vendégeknek a friss halból ízletes halászlét. Tisztítsuk ki a bográcsot, készítsük elő a hozzávalókat, és a főzést pedig bízzuk ismét a férfiakra. A halászlébe tegyünk egy kis tojásos tésztát is, hiszen tészta nemcsak rengeteg rostot és vitamint tartalmaz, hanem rendkívül laktató is. Dekoráció sem kell sok – a farönkökön üldögélve a tűz körül máris megteremtettük a megfelelő hangulatot.
Ha mégis valami könnyedebb nyári ételre vágyunk, vegyük elő a grillsütőt és rostonsült húsból, halakból, és zöldségekből varázsoljunk finom vacsorát a vendégeknek. Már korán reggel szerezzük be a friss húst és a zöldségeket a piacon és a hetesnél, hogy az előkészített húsok jó fél napot pácolódhassanak a hűtőben. A húsok mellé készítsünk könnyű zöldségekkel megbolondított tésztasalátát. A tészta könnyen emészthető, remek energiaforrás, így mindenkinek lesz még ereje az esti tánchoz. A salátát dobjuk mi össze, de a húsok kisütését engedjük át a férfiaknak – úgyse engednének a grillsütő közelébe, mivel a sütögetés remek alkalom, hogy sörrel a kezükben kitárgyalják az aznapi meccs eredményeit.
A nyár egyik legízletesebb gyümölcse, sokunk kedvence a sárgabarack. Desszertként készítsünk a kertben szedett friss sárgabarackból sárgabarackos túrós rétest – ezzel egészen biztosan kivívjuk az édesszájúak és a gyerekek elismerését.
Míg a húsok pácolódnak és a rétes sül dobjuk fel girlandokkal, lampionokkal a kertet, az asztalra kerüljön színes asztalterítő, és gyertya, a székekre pedig vidám párna. Ne feledkezzünk meg a szúnyogokról sem, amelyek rendkívül bosszantóak tudnak lenni egy-egy ilyen kerti sütögetés alkalmával.
És ha elkészültünk mindennel, jöhet a vendégsereg és a jól megérdemelt szórakozás. De hogy előbb minden zökkenőmentesen menjen, mellékeltünk néhány finom receptet, amelyek megkönnyítik a készülődést.
Bajai halászlé
A halat megtisztítjuk, belezzük, eltávolítjuk a keserűfogat, és a kopoltyú belsőt. Ízlés szerint filézzük, vagy patkóra vágjuk. A hal szeletkéket sózzuk és félretesszük. A visszamaradt halfejet, halaprót beletesszük hideg vízben főni a bográcsba, a tisztított szeletelt hagymával, paprikával, paradicsommal, és sóval. Tehetünk bele erős paprikát is. Amikor habját elfőtte, megszórjuk a tetejét fűszerpaprikával és kíméletesen főzzük 1-1 ½ órát. Ha kész leszűrjük kicsit passzírozhatjuk is, majd visszatesszük a bográcsba főni. Amikor forr beletesszük a félretett halszeleteket, és halbelsőt 5-8 percig főzzük míg meg nem főnek a halak. A tésztát kifőzzük sós forró vízben, leszűrjük - öblíteni nem kell - és tálba tesszük. A forró levest rámerjük a tésztára, és ízlés szerint szórhatunk még rá karikázott erős paprikát.
Illatos tésztasaláta
Hozzávalók: 35 dkg Gyermelyi kagyló tészta, só, olaj, 2 friss paradicsom, 1 sárgarépa, 2 újhagyma, ½ kaliforniai paprika, 2 csokor petrezselyem, 2-3 szál friss kukkfű, 1 csokor bazsalikom, maroknyi olajbogyó, 10 dkg sajt (mozzarella, trappista, eidami vegyesen)
A tésztát lobogva forró sós vízben – amibe egy kevés olajat is öntöttünk – kifőzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsepegtetjük és egy kevés olajjal összekeverjük. Amíg a többi hozzávalót előkészítjük, hűlni hagyjuk.
Az apró kockára vágott paradicsomot a felkarikázott sárgarépát és újhagymát, valamint a felaprított paprikát összekeverjük. A petrezselymet, a kakukkfüvet és a bazsalikomot felaprítjuk és a zöldségekre hintjük. A kihűlt tésztát beleforgatjuk, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei jól összeérjenek.
Az olívabogyóval és a vékony csíkokra vágott sajttal megszórva, bazsalikommal díszítve tálaljuk.
Túrós aszalt barackos rétes
Hozzávalók:
A mártáshoz: 6 evőkanál baracklekvár, barackpálinka
A tojás sárgáját kikeverjük a cukor felével, vaníliás cukorral, beletesszük a túrót és az apróra vágott aszalt barackot. Összekeverjük és a maradék cukorral felvert kemény tojáshabbal lazítjuk. A végén belekeverjük a tésztát. Kiterített, olajozott réteslapba tekerjük 180-200 °C-on készre sütjük. Az öntethez kikeverjük a lekvárt vízzel, hogy a megfelelő sűrűségű legyen, majd felforraljuk és beleöntjük a pálinkát. A felszeletelt, porcukrozott rétes mellé tálaljuk.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: