Őszi étrendünk
A helyes táplálkozás az őszi hónapokban is nagyon fontos. Amennyiben szeretnénk megfelelni a mindennapok kihívásainak, táplálkozási szokásainkat is a hűvösebb időjáráshoz kell igazítanunk. A hidegebb hónapokban megnövekedik az energiaszükségletünk, hiszen nemcsak a nagyobb fizikai és szellemi igénybevétellel, hanem a szervezet fokozott hőleadásával is számolnunk kell. Emellett fontos szem előtt tartani, hogy az ősz átmeneti időszak, amikor vitaminokkal, ásványi anyagokkal kell feltöltenünk a szervezetünket a téli hónapokra.
A tészta ilyenkor is kiváló választás, viszont a könnyű nyári tésztasaláták helyett inkább fogyasszuk melegen jó sok zöldséggel és gyümölccsel. Amellett hogy a tészta laktató és könnyen emészthető, energiával tölti fel szervezetünket, ,összetett szénhidrátként pedig fontos szerepet tölt be a betegségek, fertőzések elleni védekezésben. Tápanyagtartalom szempontjából is a legértékesebbek ételek közé tartozik - vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint egyes fajtái emésztést elősegítő ballasztanyagokkal, azaz rostokkal látják el a szervezetet. Hazánk egyik gasztronómiai sajátossága a tojásos tészta, még egészségesebb hiszen a tojásnak köszönhetően tartalmaz teljes értékű fehérjéket, vitaminokat, leticint, vasat és egyéb fontos ásványi anyagokat is.
Ne feledjük el azt sem, hogy a tészta az egyik legváltozatosabb és leggyorsabban elkészíthető alapanyag! Nemcsak önállóan vagy köretként ízletes étel, hanem a hideg napok egyik legkedveltebb fogásának, a forró levesnek is kiegészítője. Egy tányér meleg leves nemcsak a szervezet télen is szükséges folyadékmennyiség beviteléhez járul hozzá, hanem tápanyagtartalmának biztosításához.
Receptek:
40 dkg comb, 1 kicsi fej hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db gyökér, 10 dkg zeller, vagy szárzeller,
A húst kis kockára vágjuk kb. 0,5x0,5 mm-es re. Finomra vágjuk a hagymát és az olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a húst. Kicsit pirítjuk, majd
Mennyiség:4-5 ad
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 50 perc
Cukkínis gombás rakott tészta
1 cs szarvacska, 20 dkg gomba, 40 dkg cukkíni, 10 dkg póréhagyma,
A vajat felmelegítjük, belekeverjük a lisztet és habzásig melegítjük. Akkor belekeverjük a forró tejet, habverővel simára keverjük és félretesszük. Amikor kicsit hűlt belekeverjük a tojások sárgáját.
Kifőzzük a tésztát forró sós vízben, majd leszűrjük. A tésztát összekeverjük a sárgájás mártással, sóval, borssal, szerecsendióval és fehérjéből felvert habbal lazítjuk.
Kivajazott morzsázott tepsibe, vagy formába tesszük a tészta felét, arra a gombát és cukkínit, majd a maradék tésztát. Tetejére reszeljük a sajtot.
Előmelegített 180 c.os sütőbe tesszük 30-40 percre. Sütőből kivéve pihentetjük 10 percet, majd szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé tejfölt vagy sajtmártást.
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 6 ad
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: