Orvosságok fűben, fában lll.
Mustár
A kén és az A-vitamin együttesen jó hatással vannak a bőrre, hajra és a körömre. Ez annak köszönhető, hogy minden sejtben megtalálható a kén, az A-vitamin pedig szükséges a bőr, haj és az egészséges köröm fönntartásához. Különösen a bőr hálálja meg az ilyen jellegű figyelmességet. Ha ellátjuk alkotó elemeivel, késleltetjük a ráncosodást, a bőr elöregedését.
Paradicsom
Szintén A-vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül jól hat a bőrproblémák gyógyításában, és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan segít továbbá az ibolyántúli sugarak által okozott bőrkárosodások gyógyításában.
A paradicsom nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom pakolást teszünk, hasonlóan a krumpli pép pakoláshoz, megtisztítja a sebet, és az gyorsabban begyógyul.
A pattanásos bőr legtöbbször a serdülőkorhoz kötődik. Ha ehhez társul a rossz minőségű táplálék, amely sok cukrot, sok zsírt, és finomlisztet tartalmaz, a vér savassá válik, ami nemcsak a bőr minőségére és állapotára hat, hanem az egész szervezetre. A spárga lé rendkívül gazdag fémben, ami a vér lúgosítását szolgálja. A vértisztítás következtében a bőr is megtisztul.
A legértékesebbek a friss zöld hajtások. A megmosott növényt centrifugázzuk ki. Négy-öt hajtásból kapunk egy fél csészével. Mivel rendkívül magas a lúghatása, az ásványok és nyomelemek tartalma következtében, ajánlatos más zöldségféle lével keverni. Igyekezzünk azonban, olyan zöldségfélét választani, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a spárga. A kellemesen édeskés sárgarépa-lé jobban ízlene nyelvünk bolyhainak, de hatásosabb, ha uborkával, paradicsom-lével, zellerrel, vagy egyéb, kevés cukrot tartalmazó zöldség-lével keverjük.
Sütőtök
Az ásványanyagok rendkívül jó arányban fordulnak elő a tökben. A kálium elősegíti a vér tisztítását. A-vitamintartalma jó hatással van a pattanásos bőrre. Az allergia leküzdéséhez szintén szükséges a vér lúgosítása, mert csak ilyen módon tud érvényesülni a gyógyításában az A-vitamin.
A rovarcsípés általában fájdalommal, duzzanattal, később pedig viszketéssel jár. Ha azonnal intézkedünk, különösen kisgyereknél, megelőzhetjük a sok kellemetlenséget. Az uborka lé, vagy uborka pép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhcsípésre is. Ugyancsak kellemetlen lehet a homoklégy csípés is, ami akkora lehet, mint egy bolha. A bőrbe juttatott méreg másnap, vagy harmadnap olyan erős viszketést okoz, hogy folyton vakarásra késztet. Ha időben bekenjük uborka lével, vagy péppel, sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat.
Ha sérült, gyulladt, vörös a bőr, legjobb, ha borogatást teszünk rá turmixgéppel pépesített uborkából egy-két órára. Ha a napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel a helye.
Vöröshagyma
Külsőleg használjuk gyógyszerként a vöröshagymát elsősegélyként égési sebekre. Ha megtörtént a baj, a lehető legrövidebb idő alatt centrifugázzunk ki néhány vöröshagymát. A kapott lében áztassunk be egy puha ruhát, vagy gézt, és helyezzük borogatásnak az égett felületre. Ha időben tesszük, a seb nem hólyagosodik fel, és nem maradnak égési hegek.
Zeller
A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk, a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.
A zeller lé magában nagyon erős a májnak, ezért minden esetben vagy vízzel felhígítva, vagy sárgarépa lével, esetleg más lével fogyasszuk. Mindig főétkezések között fogyasszuk! Állapotos kismamáknak csökkentett mennyiségű ajánlatos, tekintettel az erős vízhajtó tulajdonságára.
Közösségi hozzászólások: