Medvehagyma szezon
A medvehagyma sokoldalú gyógyhatásairól ismert, koleszterinszint csökkentő, féreghajtó tulajdonságai éppolyan jók, mint a gyomorra és a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatása. Mivel szárítva veszít gyógyerejéből, inkább frissen fogyasszuk. Az alábbiakban néhány receptet adunk közre, hogy segítsünk ennek a ma még nem túl ismert növénynek a felhasználásában.
Legfinomabb belőle talán a krémleves, melyet elkészíteni pofonegyszerű.
Hozzávalók:
30-40 dkg medvehagyma levél
2 csapott evőkanál liszt
0,5 liter tej
1,5 dl tejszín
só, bors
5 dkg vaj
Elkészítés:
A felolvasztott vajon futtassuk meg a megmosott medvehagyma leveleket, míg azok össze nem esnek. Ekkor szórjuk meg a liszttel, pirítsuk egy-két percig, majd öntsük fel a tejjel. Keverjük simára, melegítsük fel, majd töltsük a levest turmixgép poharába, és pürésítsük. Használhatunk botmixert is, de tapasztalatom szerint a turmixban jobb eredményt érhetünk el. A krémlevest töltsük vissza a lábasba, forraljuk fel, ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, végül öntsük bele a tejszínt is. Pirított zsemlekockával, esetleg apróra vágott, pirított bacon kockákkal tálaljuk.
A medvehagyma zseniális ízesítője például túrókrémeknek is:
Hozzávalók:
15 dkg tehéntúró
10 dkg natúr krémsajt
1 evőkanál tejföl
só
egy marék medvehagyma apróra vágva
Elkészítés:
A hozzávalókból krémet keverünk. Friss péksüteménnyel, barnakenyérrel és sok primőr zöldséggel kínáljuk, ezzel párhuzamosan próbálunk nem gondolni rá, mennyi műtrágyát veszünk magunkhoz.
Pogácsába keverve is nagyon finom:
Medvehagymás, tökmagos pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 dl tej
3 dkg élesztő
2-3 teáskanál só
1 dkg cukor
egy marék tökmag
egy marék medvehagyma apróra vágva
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, felfuttatjuk. Közben a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, sót, majd az élesztős tejet, összedolgozzuk. A tejfölt apránként adjuk a tésztához, nehogy túl lágy legyen. Végül a tökmagot gyúrjuk bele a tésztába. 20 percig pihentetjük, majd 3-4 centi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és az apróra vágott medvehagyma felét rászórjuk. Ezután félbehajtjuk, kinyújtjuk. Megint pihenő következik, szintén 20 perc, és a műveletet megismételjük: medvehagyma rászór, félbehajt, kinyújt, pihentet.
A tészta tetejét késsel berácsozzuk, a teljes tojásmennyiségből elcsent, tejjel higított sárgájával megkenjük, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és a tepsiben még hagyjuk egy keveset pihenni, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt világosra sütjük.
Ugyanúgy készíthetünk belőle pestot is, mint a bazsalikomból.
Hozzávalók:
50 dkg medvehagyma levél
3 dkg fenyőmag (hiányában mandula vagy dió)
jó minőségű olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük turmixgép poharába, készítsünk belőle sima krémet, ezt öntsük frissen kifőtt spagettire vagy más tésztára. Tetejére reszelt parmezánt szórunk.
Azoknak, akik megkedvelték ezt a kellemesen fokhagyma ízű növényt, jól jön a recept, hogyan is tartósíthatják új kedvencüket.
A leveleket megmosva, alaposan leszárítva eltehetjük zacskóban a fagyasztóba. Felengedéskor némi levet ereszt és be is sötétedik, ez azonban nem von le semmit az értékéből.
A megmosott, megszárított leveleket ollóval, vagy késes betétű robotgéppel vágjuk apróra, nagy tálban keverjük el jó minőségű olívaolajjal, majd szorosan tömjük kimosott, kifertőtlenített üvegekbe. A levelek tetejére öntsünk vékony olajréteget, hogy elzárjuk a levegőtől. A lezárt üvegeket sötét helyen (ha van helyünk, esetleg a hűtőben) tároljuk.
További receptek: fakanal.freeblog.hu
Családinet hozzászólások:

Az útcánk végében kezdődik az erdő. : ) Beszélek a szomszéddal, sétáljunk ki, hátha itt is terem, és tudunk magunknak szedni. : ))
- Készíthetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy csicsóka / karalábé / cukkini és tejszín hozzáadásával), illetve pestót (olajjal, sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel /pl. beré/ különleges ízhatású változatát adhatja.
- A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.
- Májusban véget ér a szezonja, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!
Medvehagyma (zöld) pesto
Hozzávalók
- 1 csomag medvehagyma,
- 4 ek. aprított dióbél / pineamag,
- 4 ek. pecorino / nővényisajt,
- olívaolaj,
- só / TAMARI
Elkészítése
- Vágjunk össze a medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt sajtal, keverjük ki.
- Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk!
- Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!
? Levele összekeverhető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, előbbi levele mérgező!
? Az úttól távolabb lévő helyekről szed!
? Gondolj másokra is, ne taposd le az egész medvehagyma mezőt!
? Gondolj a jövőre is, tövestül ne szedd fel és ne vidd haza!
? Egy növényről csak egy-két levelet szedj, így a földben marad a növény hagymarésze és jövőre is terem!
? Vannak védett területek, ahol nem lehet szedni! Nézz utána, hogy jó helyen jársz-e!
? Nyugat-Európában annyira népszerű lett, fogyasztása annyira elterjedt, hogy a legtöbb helyen már védetté nyilvánították, nem lehet szedni!
- Növénygyűjtők vigyázat!!! A medvehagyma ? levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő - esetenként halálos mérgezést okozó - májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) és az őszi kikerics (Colchicum autumnale) levelével.
A gyöngyvirág levelei majdnem ugyanolyanok, csak kicsit húsosabbak. De, ? könnyedén beazonosítható illata - mások szerint: szaga - révén. A bajt megelőzhetjük, mielőtt leszedjük a levelet, dörzsöljük meg az ujjunkkal. Ha nincs fokhagymaillata, el a kezekkel!
Ne feledjük: a pontos azonosítás életet menthet, gyógynövényismeret nélkül javasolt szakértő segítségének igénybe vétele vagy a növény megbízható forrásból való beszerzése.
Aki nem bízik ítélőképességében, inkább vásárolja meg a már egyre több helyen kapható medvehagyma-csomagokat.
/További hasznos információk a témában az ÁNTSZ honlapján találhatók./
- Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg.
- A fokhagymától eltérően elsősorban leveleit fogyasztják, értékes kora tavaszi zöldje időben és beltartalomban is megelőz minden hajtatott primőrt, rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz.
- Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb.
- Eltartható aprítva olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.
- Fűszerként való alkalmazása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, csak lágyabb ízű annál.
- Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe, krémlevesekbe.
- További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.
- Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye, mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért.
- Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt. Nagyon sokféle bántalomra használható.
- Tea: friss aprított (evőkanál) vagy szárított levélből ( evőkanál) leforrázni ? étkezés előtt fél órával fogyasztani naponta.
- Külsőleg: bőrbántalmaknál ? borogatásként, lemosásként, sebkezelésnél összehúzó hatású a sebre helyezve.
Hogy hol nő a medvehagyma, azt elárulja a fűszeres, erős fokhagymaillat, ami gyakran az egész környéket belengi. Kövessük bátran az orrunkat!
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedjük, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Márciustól májusig a legfinomabb. Ilyenkor a levelek még kicsik és gyengék, és különösen finom, enyhe fokhagymaízűek. Májusban a levelek íze már jóval erősebb. A virágzással vagy a levelek sárgulásával ér véget a szezon.
Már sokadik éve megrendezésre kerül a Mecsekben a Medvehagyma fesztivál. Ekkor egy nagy rendezvény keretében várnak mindenkit medvehagyma szüretre
Az Európai Unió legtöbb országában védett növénynek számít, ezért hazánkban nagy a kereslet rá. Igaz Magyarországon rengeteg medvehagyma van a természetben. A turistáknak egy nagyon jó kikapcsolódás séta és erdőjárás közben medvehagymát gyűjteni.
Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés miatt veszélybe került állománya, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban - a védett területek kivételével - még gyűjthető.
- A snidling és a fokhagyma egyik kevésbé ismert, de annál hatásosabb rokona.
- Vadfokhagyma. Az Ázsiából származó fokhagyma Európában honos változata.
- A növény 20?50 cm magasra nő, virágai fehérek, csillag alakúak.
- Levelei élénk zöldek, fényesek. Rendesen kétlevelű, levelei hosszú nyelűek, a külső levél hüvelye hártyás. Levéllemezük átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles hasonlítanak a gyöngyvirágéra.
- Sima, világoszöld szára két levél közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillagszerű kis liliomvirágok helyezkednek el.
- Hagymája megnyúlt buzogány alakú, fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi.
A levelek március végén, április elején kezdenek el növekedni, a virágzási időszak pedig áprilistól júniusig tart.
Közösségi hozzászólások: