SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Medvehagyma szezon

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-04-19
Rövid, mindössze háromhetes a szezonja a medvehagymának, ennek a sokoldalúan használható gyógynövénynek, használjuk tehát bátran ezekben a napokban, frissítsük fel vele konyhai repertoárunkat!

A medvehagyma sokoldalú gyógyhatásairól ismert, koleszterinszint csökkentő, féreghajtó tulajdonságai  éppolyan jók, mint a gyomorra és a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatása. Mivel szárítva veszít gyógyerejéből, inkább frissen fogyasszuk. Az alábbiakban néhány receptet adunk közre, hogy segítsünk ennek a ma még nem túl ismert növénynek a felhasználásában.

Legfinomabb belőle talán  a krémleves, melyet elkészíteni pofonegyszerű.

Hozzávalók:
30-40 dkg medvehagyma levél
2 csapott evőkanál liszt
0,5 liter tej
1,5 dl tejszín
só, bors
5 dkg vaj

Elkészítés:
A felolvasztott vajon futtassuk meg a megmosott medvehagyma leveleket, míg azok össze nem esnek. Ekkor szórjuk meg a  liszttel, pirítsuk egy-két percig, majd öntsük fel a tejjel. Keverjük simára, melegítsük fel, majd töltsük a levest turmixgép poharába, és pürésítsük. Használhatunk botmixert is, de tapasztalatom szerint a turmixban jobb eredményt érhetünk el. A krémlevest töltsük vissza a lábasba, forraljuk fel, ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, végül  öntsük bele a tejszínt is. Pirított zsemlekockával, esetleg apróra vágott, pirított bacon kockákkal tálaljuk.

A medvehagyma zseniális ízesítője például túrókrémeknek is:

Hozzávalók:
15 dkg tehéntúró
10 dkg natúr krémsajt
1 evőkanál tejföl

egy marék medvehagyma apróra vágva
 
Elkészítés:
A hozzávalókból krémet keverünk. Friss péksüteménnyel, barnakenyérrel és sok primőr zöldséggel kínáljuk, ezzel párhuzamosan próbálunk nem gondolni rá, mennyi műtrágyát veszünk magunkhoz.

Pogácsába keverve is nagyon finom:
Medvehagymás, tökmagos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 dl tej
3 dkg élesztő
2-3 teáskanál só
1 dkg cukor
egy marék tökmag
egy marék medvehagyma apróra vágva
 
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, felfuttatjuk. Közben a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, sót, majd az élesztős tejet, összedolgozzuk. A tejfölt apránként adjuk a tésztához, nehogy túl lágy legyen. Végül a tökmagot gyúrjuk bele a tésztába. 20 percig pihentetjük, majd 3-4 centi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és az apróra vágott medvehagyma felét rászórjuk. Ezután félbehajtjuk, kinyújtjuk. Megint pihenő következik, szintén 20 perc, és a műveletet megismételjük: medvehagyma rászór, félbehajt, kinyújt, pihentet.

A tészta tetejét késsel berácsozzuk, a teljes tojásmennyiségből elcsent, tejjel higított sárgájával megkenjük, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és  a tepsiben még hagyjuk egy keveset pihenni, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt világosra sütjük.

Ugyanúgy készíthetünk belőle pestot is, mint a bazsalikomból.

Hozzávalók:
50 dkg medvehagyma levél
3 dkg fenyőmag (hiányában mandula vagy dió)
jó minőségű olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük turmixgép poharába, készítsünk belőle sima krémet, ezt öntsük frissen kifőtt spagettire vagy más tésztára. Tetejére reszelt parmezánt szórunk.
Azoknak, akik megkedvelték ezt a kellemesen fokhagyma ízű növényt, jól jön a recept, hogyan is tartósíthatják új kedvencüket.
A leveleket megmosva, alaposan leszárítva eltehetjük zacskóban a fagyasztóba. Felengedéskor némi levet ereszt és be is sötétedik, ez azonban nem von le semmit az értékéből.
A megmosott, megszárított leveleket ollóval, vagy késes betétű robotgéppel vágjuk apróra, nagy tálban keverjük el jó minőségű olívaolajjal, majd szorosan tömjük kimosott, kifertőtlenített üvegekbe. A levelek tetejére öntsünk vékony olajréteget, hogy elzárjuk a levegőtől. A lezárt üvegeket sötét helyen (ha van helyünk, esetleg a hűtőben) tároljuk.

 

További receptek: fakanal.freeblog.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
Hozzászólások (12 - 3)
helenahera
#12 2010. április 20. 20:24:57 | kedd
Mennyi hasznos infó és milyen egészséges! (hogy én mennyire nem szeretem a hagymát, legyen az bármilyen:D) Na de azért egészségmániás ismerőseimnek elküldöm.Smile
lillavirag116
#11 2010. április 20. 19:18:26 | kedd
Sziasztok.Köszi a sok hasznos információt.Mi már évek óta használjuk,tényleg jó.Signetta.Nyugodtan menjetek ki az erdőbe,egész biztosan fogtok találni.Mint írtam,nagyon hasonló a gyöngyvirág leveléhez,csak ennek foghagyma "illata"van.Hát nem tudom,hogy bioboltban kapható e,hiszen vadon terem,de ahol én lakom,Nagyatádon,sokan szedik az erdőben és árulják az itteni piacon.
Signetta
#10 2010. április 20. 11:55:33 | kedd
Apokrif, köszönjük szépen ezt a sok hasznos információt a medvehagymáról! : ))
Az útcánk végében kezdődik az erdő. : ) Beszélek a szomszéddal, sétáljunk ki, hátha itt is terem, és tudunk magunknak szedni. : ))

apokrif
#9 2010. április 20. 08:43:22 | kedd
Néhány további egyszerű ötlet medvehagymával:

- Készíthetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy csicsóka / karalábé / cukkini és tejszín hozzáadásával), illetve pestót (olajjal, sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel /pl. beré/ különleges ízhatású változatát adhatja.
- A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

- Májusban véget ér a szezonja, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!
Medvehagyma (zöld) pesto

Hozzávalók
- 1 csomag medvehagyma,
- 4 ek. aprított dióbél / pineamag,
- 4 ek. pecorino / nővényisajt,
- olívaolaj,
- só / TAMARI
Elkészítése
- Vágjunk össze a medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt sajtal, keverjük ki.
- Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk!
- Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

apokrif
#8 2010. április 20. 08:39:44 | kedd
Mire kell ügyelni a medvehagyma gyűjtésnél? (kezdőknek)
? Levele összekeverhető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, előbbi levele mérgező!
? Az úttól távolabb lévő helyekről szed!
? Gondolj másokra is, ne taposd le az egész medvehagyma mezőt!
? Gondolj a jövőre is, tövestül ne szedd fel és ne vidd haza!
? Egy növényről csak egy-két levelet szedj, így a földben marad a növény hagymarésze és jövőre is terem!
? Vannak védett területek, ahol nem lehet szedni! Nézz utána, hogy jó helyen jársz-e!
? Nyugat-Európában annyira népszerű lett, fogyasztása annyira elterjedt, hogy a legtöbb helyen már védetté nyilvánították, nem lehet szedni!
- Növénygyűjtők vigyázat!!! A medvehagyma ? levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő - esetenként halálos mérgezést okozó - májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) és az őszi kikerics (Colchicum autumnale) levelével.
A gyöngyvirág levelei majdnem ugyanolyanok, csak kicsit húsosabbak. De, ? könnyedén beazonosítható illata - mások szerint: szaga - révén. A bajt megelőzhetjük, mielőtt leszedjük a levelet, dörzsöljük meg az ujjunkkal. Ha nincs fokhagymaillata, el a kezekkel!
Ne feledjük: a pontos azonosítás életet menthet, gyógynövényismeret nélkül javasolt szakértő segítségének igénybe vétele vagy a növény megbízható forrásból való beszerzése.
Aki nem bízik ítélőképességében, inkább vásárolja meg a már egyre több helyen kapható medvehagyma-csomagokat.
/További hasznos információk a témában az ÁNTSZ honlapján találhatók./
- Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg.

apokrif
#7 2010. április 20. 08:38:50 | kedd
Felhasználása
- A fokhagymától eltérően elsősorban leveleit fogyasztják, értékes kora tavaszi zöldje időben és beltartalomban is megelőz minden hajtatott primőrt, rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz.

- Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb.
- Eltartható aprítva olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

- Fűszerként való alkalmazása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, csak lágyabb ízű annál.
- Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe, krémlevesekbe.
- További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.

- Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye, mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért.
- Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt. Nagyon sokféle bántalomra használható.
- Tea: friss aprított (evőkanál) vagy szárított levélből ( evőkanál) leforrázni ? étkezés előtt fél órával fogyasztani naponta.

- Külsőleg: bőrbántalmaknál ? borogatásként, lemosásként, sebkezelésnél összehúzó hatású a sebre helyezve.

apokrif
#6 2010. április 20. 08:37:59 | kedd
Gyűjtése
Hogy hol nő a medvehagyma, azt elárulja a fűszeres, erős fokhagymaillat, ami gyakran az egész környéket belengi. Kövessük bátran az orrunkat!
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedjük, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Márciustól májusig a legfinomabb. Ilyenkor a levelek még kicsik és gyengék, és különösen finom, enyhe fokhagymaízűek. Májusban a levelek íze már jóval erősebb. A virágzással vagy a levelek sárgulásával ér véget a szezon.

Már sokadik éve megrendezésre kerül a Mecsekben a Medvehagyma fesztivál. Ekkor egy nagy rendezvény keretében várnak mindenkit medvehagyma szüretre

Az Európai Unió legtöbb országában védett növénynek számít, ezért hazánkban nagy a kereslet rá. Igaz Magyarországon rengeteg medvehagyma van a természetben. A turistáknak egy nagyon jó kikapcsolódás séta és erdőjárás közben medvehagymát gyűjteni.

Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés miatt veszélybe került állománya, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban - a védett területek kivételével - még gyűjthető.

apokrif
#5 2010. április 20. 08:37:35 | kedd
A medvehagyma (Allium ursinum) évelő növény.
- A snidling és a fokhagyma egyik kevésbé ismert, de annál hatásosabb rokona.
- Vadfokhagyma. Az Ázsiából származó fokhagyma Európában honos változata.
- A növény 20?50 cm magasra nő, virágai fehérek, csillag alakúak.
- Levelei élénk zöldek, fényesek. Rendesen kétlevelű, levelei hosszú nyelűek, a külső levél hüvelye hártyás. Levéllemezük átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles hasonlítanak a gyöngyvirágéra.
- Sima, világoszöld szára két levél közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillagszerű kis liliomvirágok helyezkednek el.
- Hagymája megnyúlt buzogány alakú, fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi.
A levelek március végén, április elején kezdenek el növekedni, a virágzási időszak pedig áprilistól júniusig tart.

totya69
#4 2010. április 20. 07:50:16 | kedd
Sajnos mellettünk erdő nincs, de épp egy biobolt a szomszédunk. Abból gondoltam, de magamat ismerve a természetben nem biztos, hogy felismertem volna.
lillavirag116
#3 2010. április 19. 19:52:14 | hétfő
Kedves Totya69 és Signetta.Az erdőben is található medvehagyma.Szerintem a piacon is árulnak.A levele hasonló a gyöngyvirágéhoz vagy a hóvirágéhoz.Mi közel lakunk egy erdőhöz,én ott szedem,de hallottam,hogy a piacon is árulják.Ha van erdő a közeletekben,érdemes megnézni.szerintem minden erdőben van.Olyan az illatas mint a fokhagymának.Az édesanyám fejes salátához való öntethez is használja foghagyma helyett.
1, 2  Következő

LEGOLVASOTTABB

Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztitók a Semmelweis Egyetem szakértője szerint

Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel

Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja