Sörhas, illetve sör és has
Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-09
Hogy a sör miféle biokémiai jótéteményeket tesz az ételekkel, a hozzáértők biztosan jól tudják, de nemigen tévedek nagyot, ha azt állítom: a pasik biztosan jó néven veszik (vagy lehet, hogy nem?) ha olyan finomságokat teszünk az asztalra eléjük, amik sört tartalmaznak. Azt tudjuk, hogy a sültet locsolgathatjuk egy kis jóféle sörrel, de ki gondolná, mennyi minden más is van még! Hogy kedvencük lesz-e, próbáljuk ki! De ajánlunk receptet hölgyeknek is.
Leves sörből, hagymával, gombával
80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors
A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel, amihez még 2 dl hideg vizet teszünk, majd amikor forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor jön a vékonyra szeletelt gomba, a só, bors (bőven). 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük. Hagyjuk hűlni, tálaláskor vágott petrezselyemzölddel dekoráljuk.
Kissé kesernyés finomság
5 dl kesernyés sör, 5 dl hús- vagy zöldséglé, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, őrölt szerecsendió, sáfrány, pirított kenyérkocka, sajt.
A sört és a hús- vagy zöldséglevet együtt felforraljuk, kis lángra téve belekeverjük a tojássárgáját és a tejszínt, majd a tűzről levéve egy kevés vajat keverünk bele szerecsendióval és sáfránnyal. A kesernyés ízt - ez persze ízlés dolga - cukorral enyhíthetjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.
Részeges marha
Fél kiló marhahús - kis szeletekre vágva -, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 3 közepes vöröshagyma, 8 közepes szem burgonya, 1/2 liter bármilyen sör, só, bors
A hússzeletek mindkét oldalát egy kanál vajon hirtelen pirosra megsütjük, sóval, borssal fűszerezzük. A maradék vajon megpároljuk a felszeletelt hagymát. A tisztított, karikára vágott burgonyával tűzálló tálba rakjuk – de előbb csak a felét, erre tesszük a párolt hagymaszeleteket, majd rá az előre sütött marhahús-szeleteket, s a legvégén a burgonyakarikák másik felét. A hús és a sült hagyma szaftját felöntjuk a fél liter sörrel, majd ezzel a keverrékel meglocsoljuk. Sütőben fólia alatt 30-40 percig sütjük, ez idő alatt a burgonya megpuhul. Készíthetjük lábasban is a tűzhelyen, fedővel letakarva, de akár szabad tűzön, bográcsban is. Savanyúság jól illik hozzá.
Zöldségek sörbundában
Hogy készül a sörtészta? 20 dkg liszthez 2 dl sört, 3 tojást, 0,5 dl olajat, s kevés sót veszünk. A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.
Rántott karfiolt készítünk a szokásos módon, csak panírozáskor sörtésztába mártjuk a rózsáit, és úgy sütjük forró olajban pirosra.
A megtisztított és szükség szerint feldarabolt zöldséget (pld. sárgarépa, karfiol, spárga, brokkoli, padlizsán, gomba, alma) sós, forrásban levő vízbe dobjuk, 4-5 percig előfőzzük. Kivesszük, lecsorgatjuk, kevés lisztbe forgatjuk (a felesleget rázzuk le!) majd sörtésztába mártjuk és bő forró olajban pirosra sütjük.
Sós sajttorta
15 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél teáskanálnyi só, 2,5 dkg reszelt sajt, 3 db tojás, 1 dl bajor sör, 1 csipetnyi bors, fél gerezd tört fokhagyma
Összekeverjük a lisztet, a sót, belegyúrjuk a vajat. Ezzel a tésztával kibélelünk egy kb. 24 cm átmérőjű formát (lehetőleg mázas legyen) úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. A tojást elkeverjük a sörrel, a borssal és a fokhagymával. A tésztát a sütő legfelső rácsán sütjük kb. 15 percig 225 °C-on, majd megszórjuk a reszelt sajttal, s ráöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a sütőbe, most legalulra, és tovább sütjük kb. 20 percig 200 °C-on, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Langyosan - zöldsalátával körítve - tálaljuk.
80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors
A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel, amihez még 2 dl hideg vizet teszünk, majd amikor forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor jön a vékonyra szeletelt gomba, a só, bors (bőven). 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük. Hagyjuk hűlni, tálaláskor vágott petrezselyemzölddel dekoráljuk.
Kissé kesernyés finomság
5 dl kesernyés sör, 5 dl hús- vagy zöldséglé, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, őrölt szerecsendió, sáfrány, pirított kenyérkocka, sajt.
A sört és a hús- vagy zöldséglevet együtt felforraljuk, kis lángra téve belekeverjük a tojássárgáját és a tejszínt, majd a tűzről levéve egy kevés vajat keverünk bele szerecsendióval és sáfránnyal. A kesernyés ízt - ez persze ízlés dolga - cukorral enyhíthetjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.
Részeges marha
Fél kiló marhahús - kis szeletekre vágva -, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 3 közepes vöröshagyma, 8 közepes szem burgonya, 1/2 liter bármilyen sör, só, bors
A hússzeletek mindkét oldalát egy kanál vajon hirtelen pirosra megsütjük, sóval, borssal fűszerezzük. A maradék vajon megpároljuk a felszeletelt hagymát. A tisztított, karikára vágott burgonyával tűzálló tálba rakjuk – de előbb csak a felét, erre tesszük a párolt hagymaszeleteket, majd rá az előre sütött marhahús-szeleteket, s a legvégén a burgonyakarikák másik felét. A hús és a sült hagyma szaftját felöntjuk a fél liter sörrel, majd ezzel a keverrékel meglocsoljuk. Sütőben fólia alatt 30-40 percig sütjük, ez idő alatt a burgonya megpuhul. Készíthetjük lábasban is a tűzhelyen, fedővel letakarva, de akár szabad tűzön, bográcsban is. Savanyúság jól illik hozzá.
Zöldségek sörbundában
Hogy készül a sörtészta? 20 dkg liszthez 2 dl sört, 3 tojást, 0,5 dl olajat, s kevés sót veszünk. A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.
Rántott karfiolt készítünk a szokásos módon, csak panírozáskor sörtésztába mártjuk a rózsáit, és úgy sütjük forró olajban pirosra.
A megtisztított és szükség szerint feldarabolt zöldséget (pld. sárgarépa, karfiol, spárga, brokkoli, padlizsán, gomba, alma) sós, forrásban levő vízbe dobjuk, 4-5 percig előfőzzük. Kivesszük, lecsorgatjuk, kevés lisztbe forgatjuk (a felesleget rázzuk le!) majd sörtésztába mártjuk és bő forró olajban pirosra sütjük.
Sós sajttorta

15 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél teáskanálnyi só, 2,5 dkg reszelt sajt, 3 db tojás, 1 dl bajor sör, 1 csipetnyi bors, fél gerezd tört fokhagyma
Összekeverjük a lisztet, a sót, belegyúrjuk a vajat. Ezzel a tésztával kibélelünk egy kb. 24 cm átmérőjű formát (lehetőleg mázas legyen) úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. A tojást elkeverjük a sörrel, a borssal és a fokhagymával. A tésztát a sütő legfelső rácsán sütjük kb. 15 percig 225 °C-on, majd megszórjuk a reszelt sajttal, s ráöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a sütőbe, most legalulra, és tovább sütjük kb. 20 percig 200 °C-on, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Langyosan - zöldsalátával körítve - tálaljuk.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Kukoricakásából gyúrtak minket az istenek?
LEGOLVASOTTABB
"Ez egy csoda, hogy ő itt van" - Gryllus Dorka nem számított rá és észre sem vette, hogy 47 évesen újra babát vár
Gryllus Dorka, a népszerű színésznő őszintén mesélt családi életéről és váratlan terhességéről Kadarkai Endre "Nőszintén" című műsorában. A most 52 éves színésznő elárulta, hogy 47 évesen, amikor már lemondott a gyermekvállalás lehetőségéről, hatalmas meglepetésként érte, hogy ismét babát vár.
Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett
Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.
Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák
A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.
Családi tragédia Győr közelében: karján a kisgyermekével lépett a vonat elé egy édesanya
Tragédia történt péntek este Győr-Ménfőcsanak közelében: egy édesanya, karján a gyermekével a vonat elé lépett. Az édesanya azonnal meghalt, a gyermek életéért a gyorsan kiérkező mentők küzdöttek, de nem tudták megmenteni – írja a MÁV-csoport Facebook-oldala.
Élelmiszerek, amelyek felerősíthetik a menopauza tüneteit
A táplálkozás nagy jelentőségű lehet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a csontritkulás, a hízás és más negatív egészségi következmény mérséklésében. De nemcsak arra érdemes figyelni, mi legyen a tányéron, hanem arra is, mit érdemes elkerülni. Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc ez utóbbi témáról beszél.
Közösségi hozzászólások: