SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöldanya a konyhában - I.

Vanília [cikkei] - 2004-03-20
Egyszer azt olvastam valahol, hogy egy családon belül általában az anyán múlik az, hogy milyen a családtagok egészségkultúrája, életmódja, napi ritmusa, táplálkozása, sőt a lelki békéje is. Azt már csak én gondoltam tovább, hogy mindezek kialakulásának természetes helyszíne a konyha...

Mert ugye a helyiség méretétől függetlenül mindig, mindenki a konyhában ül le beszélgetni, vidulni, borongani, rajzolni, leckét írni, karácsonyi ajándékot bütykölni - no meg enni.
Az evés körül forog az élet, hiába árad mindenünnen, hogy „egyél gyorsan készet, aztán pörögj tovább” ; ha egy étterem kiírja az egyik étel mellé, hogy „háziasan”, vagy „nagymama módra”, a vendégek örömmel választják azt a fogást. Még akkor is, ha tudják, hogy az egész csak illúzió.

Illúzió, amiből jut bőven az ételeinkbe is manapság. Az ember lánya csak kapkodja a fejét, amikor szeretne valami jót főzni. Bármit vesz le a polcról az ABC-ben, egy pillanat alatt kiderül róla, hogy nem is az, aminek látszik, mert legalább ötféle ismeretlen anyag van még benne azon kívül, amit valóban meg szeretne venni. Az adalékanyagok világát éljük, s ha szeretnénk nélkülük folytatni evilági utunkat, hát alaposan föl kell kötnünk a fehérneműt.


Hol is kezdjük?
Amikor először elmentem egy bioboltba, rövid úton rá kellett jönnöm, hogy ha minden alapanyagot innen szerzek be a főzéshez, akkor a család teljes havi költségvetését átcsoportosíthatjuk az „élelmezés” kategóriába. Aki szerencsés, és megengedheti magának, hogy itt vásároljon, annak ajánlom ezeket a helyeket, mert ma már ugyanolyan kínálatuk van, mint bármelyik hiperszupermarketnek: készételek, hús, tartós tej, sütemény, minden kapható ezekben a boltokban.
Többségünk azonban laposabb pénztárcával vág neki a heti bevásárlásnak.

Ha van a környéken biopiac (Budapestieknek a Marcibányi tér szombatonként kész kincsesbánya), kezdjük ott a beszerzést. Ezeken a piacokon még mindig javarészt az őstermelők árusítanak elsősorban, érdemes megkeresni őket, mert jóval olcsóbban adják a portékájukat, mint a fölvásárolt árut kínáló kereskedők. A bioáru általában drágább, mint az egyéb termék, hiszen előállítása bonyolultabb, nagyobb szakértelmet, és főleg sokkal több munkát kíván, mint a vegyszeres termelés. Nálunk előfordult időnként, hogy csak a pici baba ételét főztem bio alapanyagokból, ez is egy költségkímélő megoldás lehet.

Ha semmiképpen nem tudunk biozöldséget venni, a hagyományos piacokon is érdemesebb az őstermelőket keresni, ők még jó eséllyel betartják a vegyszereknél előírt várakozási időt.

Alapszabály, hogy csak idényben vásároljunk zöldséget, gyümölcsöt, mert mindenféle primőr áru nagyon sok vegyszert és műtrágyát látott életében, ami főleg kisgyerekeknél okozhat problémát.

Az is fontos szempont, hogy lehetőleg Magyarországon termelt árut válasszunk, mert a szállítás, tárolás során gyakran vegyszerekkel kezelik a növényeket, terméseket, hogy ne romoljanak meg.

A citrusféléket (ha a gyerek kezébe adom, akkor a banánt is) mindig megmosom, mielőtt felbontom. Lehet különben ezekből is biot kapni, aranyáron, a sütibe való reszelt citromhéjhoz én lehetőleg azért ilyet veszek.

Ha megvannak a zöldségek, jöhet a hús, meg a többi hozzávaló, de ez már a következő rész témája!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja