Gyógyító zöldségek a Napsugár Életház kertjéből: az uborka
Családinet [cikkei] - 2010-08-25
A nyári melegben kiváló hűsítő és folyadékpótló zöldség az uborka. Fogyasztásával a szervezet A, B, C vitaminban, kalciumban, és vasban gazdag tiszta folyadékhoz jut. Magas káliumtartalma miatt természetes vízhajtó, mely többek között jótékonyan hat a vese működésére és segít a vesekő feloldásában is. Kellemes ízét télen sem kell nélkülöznünk: az uborkából készült savanyúság kiváló kiegészítője lehet egy ebédnek vagy vacsorának.
És miért ajánlott még a fogyasztása?
Kiváló például szőrtüszőgyulladás kezelésére, az ekcéma tüneteinek enyhítésére, vizesedés, ízületi gyulladás és hajhullás esetén, láz enyhítésére, pikkelysömör kezelésére, súlyfölösleg leküzdésére, vérnyomás rendellenességek kezelésére, rovarcsípés okozta fájdalom és bőrpír enyhítésére, valamint leégés utáni hűsítő pakolásként.
Kiváló például szőrtüszőgyulladás kezelésére, az ekcéma tüneteinek enyhítésére, vizesedés, ízületi gyulladás és hajhullás esetén, láz enyhítésére, pikkelysömör kezelésére, súlyfölösleg leküzdésére, vérnyomás rendellenességek kezelésére, rovarcsípés okozta fájdalom és bőrpír enyhítésére, valamint leégés utáni hűsítő pakolásként.
„Az uborka külsőleg és belsőleg is kiválóan hat a szervezetünkre. Kipréselt leve kellemesen hűsítő, a benne található kálium rugalmassá teszi a bőr sejtjeit és az izmokat, a szilícium, kén és számos nyomelem megszépíti a hajat és a körmöket, fiatalító hatása miatt pedig közkedvelt arcpakolás. Nincs más hátra, mint megismerkedni néhány különleges recepttel, amely segítségével változatos ételeket készíthetünk uborkából” – mondta dr. Borbényi Erika a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.
Fogyaszd nyersen!
Ha uborkát vásárolsz, válaszd az üde zöld és a kemény húsú darabokat, hiszen azok a legfrissebbek. Lehetőleg ne hámozd meg, hiszen az összes A vitamin az uborka zöld héjában található. Ha mégis csupán a húsát fogyasztanád, az elvesztett vitamintartalmát pótolhatod, ha sárgarépa és cékla hozzáadásával készítesz egy ízletes nyári hűsítő koktélt.
Nyers formában finom salátákat készíthetsz belőle:
Adj hozzá egy kis paradicsomot, olajbogyót, vöröshagymát és feta sajtot, hintsd meg egy kis oregánóval és olíva olajjal és máris kész az ízletes görög saláta. Ha egy könnyű és egészséges előételt szeretnél készíteni vendégeidnek, vágj fel az uborka mellett sárgarépát, papirkát, retket, cukkínit, készíts natúr joghurtból, sajtból és egy kis fokhagymából öntetet és máris kész a mártogatós zöldségtál.
Adj hozzá egy kis paradicsomot, olajbogyót, vöröshagymát és feta sajtot, hintsd meg egy kis oregánóval és olíva olajjal és máris kész az ízletes görög saláta. Ha egy könnyű és egészséges előételt szeretnél készíteni vendégeidnek, vágj fel az uborka mellett sárgarépát, papirkát, retket, cukkínit, készíts natúr joghurtból, sajtból és egy kis fokhagymából öntetet és máris kész a mártogatós zöldségtál.
Hideg töltött uborka
Hozzávalók:
1 db nagyobb kígyóuborka,
5 dkg tehéntúró,
5 dkg trappista sajt,
1 db paprika,
1 db paradicsom,
4 dl joghurt,
snidling, só és egy kis bors.
1 db nagyobb kígyóuborka,
5 dkg tehéntúró,
5 dkg trappista sajt,
1 db paprika,
1 db paradicsom,
4 dl joghurt,
snidling, só és egy kis bors.
Elkészítés:
A megmosott uborkát vágd nyolc részre. Kapard ki az uborka belsejét és a kikapart részt aprítsd fel. A paprikát és a paradicsomot vágd apró kockára, a snidlinget metéld vékonyra. A kikapart uborkarészt keverd össze a sajttal, a szétnyomkodott tehéntúróval és a joghurttal. Add hozzá a paradicsomot, a paprikát és a snidlinget, fűszerezd sóval és borssal, majd az elkészült krémet töltsd bele a kivájt uborkába. Hagy hűlni egy-két órát, hogy az ízek minél jobban összeérjenek.
A megmosott uborkát vágd nyolc részre. Kapard ki az uborka belsejét és a kikapart részt aprítsd fel. A paprikát és a paradicsomot vágd apró kockára, a snidlinget metéld vékonyra. A kikapart uborkarészt keverd össze a sajttal, a szétnyomkodott tehéntúróval és a joghurttal. Add hozzá a paradicsomot, a paprikát és a snidlinget, fűszerezd sóval és borssal, majd az elkészült krémet töltsd bele a kivájt uborkába. Hagy hűlni egy-két órát, hogy az ízek minél jobban összeérjenek.
Készíts belőle finom krémlevest…
…egyszerűen és gyorsan. Adj hozzá egy kis joghurtot, petrezselyemlevelet, sót és egy kis tejszínt majd turmixold össze a hozzávalókat! Díszítsd mentalevéllel és hűtsd be! Hidd el, ezzel egy forró nyári napon mindenkit leveszel a lábáról!
Uborkás - dinnyés leves
Hozzávalók:
1 kígyóuborka,
2 evőkanál joghurt,
2 evőkanál finomra vágott menta,
400 g görögdinnye,
6 dl fehérszőlő-lé,
a díszítéshez uborkaszeletek és mentalevél.
1 kígyóuborka,
2 evőkanál joghurt,
2 evőkanál finomra vágott menta,
400 g görögdinnye,
6 dl fehérszőlő-lé,
a díszítéshez uborkaszeletek és mentalevél.
Elkészítés:
Hámozd meg az uborkát, a dinnyével együtt magozd ki, majd vágd őket apró darabokra. Tedd be őket a turmixgépbe, add hozzá a mentát, a szőlőlevet és a joghurtot, majd dolgozd össze. Tedd be a hűtőbe, majd tálalás előtt díszítsd a mentalevéllel és az uborkaszeletekkel.
Hámozd meg az uborkát, a dinnyével együtt magozd ki, majd vágd őket apró darabokra. Tedd be őket a turmixgépbe, add hozzá a mentát, a szőlőlevet és a joghurtot, majd dolgozd össze. Tedd be a hűtőbe, majd tálalás előtt díszítsd a mentalevéllel és az uborkaszeletekkel.
www.morpho.hu
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Szeptemberi Nefelejts
Következő hír
Az óvoda- és iskolakezdés kellékei
LEGOLVASOTTABB
Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztitók a Semmelweis Egyetem szakértője szerint
Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.
Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat
Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.
A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága
A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.
Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel
Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.
A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia
Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.
Közösségi hozzászólások: