SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Pástétomok, krémek, galantinok

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-06-03
A pástétomkészítés Franciaországból származik, külön mesterségnek számít. A húsból készülteket általában hidegen, másokat langyosan vagy melegen jó tálalni.
A krémek szintén hidegkonyhai kedvencek, készülhetnek zöldségből, gyümölcsből, húsból. Remek szendvicskrémnek lehet felhasználni őket, így elkerülhetjük a sok nitrites-adalékanyagos felvágottak alkalmazását is.
Nagy előnye ezeknek az ételeknek, hogy napokkal előbb elkészíthető, ízük annál finomabb, harmonikusabb, minél többet állnak.

 

Pástétomok:

Vegyes kenőmájas:

Hozzávalók:

15 dkg sertésmáj, 10 dkg csirkemáj,
20 dkg vaj, 4 tojás, 1 dkg liszt,
6 vékony szelet szalonna, 8 dkg gomba,
1 kiskanál kakukkfű, só, bors,
1 kiskanál tárkony

A sertés és csirkemájat villával finomra törjük, összekeverjük, és fűszerezzük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, majd beletesszük a májat, és az apróra vágott gombát.
A masszát szalonnacsíkokkal kibélelt tűzálló tálba tesszük, és a sütőben másfél órán át pároljuk. Hidegen tálaljuk.

Zöldségpástétom:

Hozzávalók:

30 dkg sárgarépa, 20 dkg burgonya,
30 dkg karfiol, 6 dkg zeller, 2 evőkanál búzadara,
2 evőkanál tej, 1 kiskanál tejszín, 1 tojás,
1 dkg vaj, só, fehér bors

Külön külön megfőzzük a zöldségeket, leszűrjük, 3 féle pürét készítünk.
Ehhez a tojást a darával, tejjel és teszínnel felverjük, 3 részre osztjuk. Mindegyikhez más zöldséget adunk, símára keverjük.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, rétegenként lerakjuk hogy középen legyen a sárgarépás szín. 30 percig pároljuk, remek vegetáriánus ételt kapunk.

Húspástétom tésztában:

Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb, 15 dkg ardeni sonka,
10 dkg besamel, 2 tojás, 1 dl tejszín,
5 dkg vaj, só, bors, petrezselyemzöld,
20 dkg vajastészta, 1 tojássárgája

A sertéshús felét ledaráljuk, majd hozzátesszük a besamelt, tejszínt, tojásokat. A hús másik felét a sonkával együtt apró kckákra vágjuk, kevés vajban megsütjük.
Összekeverjük a darált hússal, sóval, borssal, petrezselyemzölddel. Egy karak tűzálló formát kivajazunk, a kinyújtott vajastésztát beletesszük, rátesszük a tölteléket, majd a tészta széleit ráhajtjuk.
Tojássárgájával megkenjük a tészta tetejét, majd forró sütőben 45 perc alatt pirosra sütjük.
A húst ízlés szerint variálhatjuk, akár csirkét, halat, vagy vadhúsokat is felhasználhatunk. Vadhús esetén karakteresebb fűszereket ajánlunk, pl kakukkfű, majoranna, fokhagyma.


Krémek, habok:

Gombakrém:

Hozzávalók:

40 dkg gomba, 10 dkg besamel, só, porcukor,
2 kiskanál citromlé, 1 dl olaj, 3 tojásfehérje,
2 kiskanál apróra vágott petrezselyemzöld,
10 dkg vöröshagyma, 2 kiskanál őrölt bors

A hagymát félkarikákra vágjuk, megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát.
Sóval, őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, és még 5 percig pároljuk.
Turmixgépben eldolgozzuk a besamellel, prcukorral, citromlével, majd hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét.
Hűtve tálaljuk, pirítósra, szendvicsekre ideális, a gombát helyettesíthetjük padlizsánnal, zellerrel, vagy darált húsokkal, sonkával. Csak a fantázia szab határt.

Feketekagyló hab:

Hozzávalók:

60 dkg ház nélküli feketekagyló, 1 dl tejszín,
5 dkg uborka, 20 dkg hideg besamel,
1 kiskanál rozmaring, citromszeletek, 1 kiskanál kapor,
1 kiskanál bazsalikom, 1 kiskanál fehér bors, só

A feketekagylót sóval, bazsalikomos vízben megfőzzük. Lehűtjük, a rozmaringgal és fehér borssal összeturmixoljuk.
A turmixba belekeverjük a tejszínt és a besamelt, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.
Habosra keverjük, és üvegtálba öntjük. Citromszeletekkel, és uborkával díszíthetjük.


Eperhab:

Hozzávalók:

60 dkg eper, 2 dl tejszín, 3 tojás,
2 kiskanál méz, só, cukor,
3 dl víz, 2 evőkanál zselatinpor, 5 dkg vaj

Az epret összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, a tojássárgájákat, kevés sót, cukrot, mézet, jól összekeverjük.
A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk, valamint a vízben elkevert zselatint is.
Alaposan összekeverjük, majd kivajazott üvegtálba téve vízfüdrőn 20 perc alatt készre gőzöljük. ha kihűlt, tortaszerűen szeletelhető.
Bármilyen gyümölccsel csinálhatjuk, esetleg egy kis likőrfélével ízesíthetjük még, elég egy-két evőkanálnyi.

Galantinok:

Csirkemell galantin:

Hozzávalók:

4 csirkemell, só, őrölt fehér bors,
2 kiskanál zselatinpor, 2 kiskanál grillfűszer

A csirkemelleket szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. Alufóliára téve megszórjuk a sóval, borssal, grillfűszerrel, és a zselatinporral, majd feltekerjük. A két végét szorosan felcsavarjuk, forró sütőben 30 perc alatt megpároljuk.
Ha kihűlt a fóliát leszedjük, és szeletelhetjük.

Szusi tenger gyümölcseivel:

Hozzávalók:

2 db algalap, 30 dkg párolt rizs,
30 dkg tenger gyümölcse,
1 dl temperált aszpik,
2 kiskanál rozmaring, só, őrölt bors,
2 babérlevél, 2 evőkanál citromlé

A tengeri herkentyűket sós, rozmaringos, babérleveles, citromleves vízben 20 percig főzzük. Alufóliára tesszük az algalapokat, rásimítjuk a párolt rizst 1,5 cm vastagságban.
A lehűlt tenger gyümölcseit összekeverjük a sűrű temperált aszpikkal, a rizs közepére hosszában felhalmozzuk, majd az alufólia segítségével az algalapokat feltekerjük, mint a rétest a konyharuhával.
Forró sütőben 30 perc alatt készre pároljuk, miután kihűlt, 2 cm vastag szeletekre vágjuk. Citromkarikákkal díszíthetjük.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után

Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.​

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja