SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sütés-főzés a szabadban

Családinet [cikkei] - 2007-07-11
Amint beköszönt a szép idő, jó hangulatú családi és baráti összejövetelektől hangos a kertváros. Előkerül a pincéből a bogrács és a grillsütő, s ilyenkor még a teremtés koronái is szívesen ragadnak fakanalat, hogy bemutassák főzőtudományukat az összesereglett vendégeknek.
Sütés-főzés a szabadban

  A nyár a szabadtéri sütési-főzés, és a nálunk is egyre divatosabb kerti partik szezonja. Gyerekzsúr, születésnapi parti, vagy családi összejövetel - a kert mindig hangulatos helyszín, már csak a megfelelő dekoráció és az ízletes menü összeállítása szükséges.

Amennyiben a természet közeli, rusztikus hangulatot, és inkább a hagyományos ízeket kedveljük, korán reggel küldjük el a fiúkat horgászni, és főzzünk a vendégeknek a friss halból ízletes halászlét. Tisztítsuk ki a bográcsot, készítsük elő a hozzávalókat, és a főzést pedig bízzuk ismét a férfiakra. A halászlébe tegyünk egy kis tojásos tésztát is, hiszen tészta nemcsak rengeteg rostot és vitamint tartalmaz, hanem rendkívül laktató is. Dekoráció sem kell sok – a farönkökön üldögélve a tűz körül máris megteremtettük a megfelelő hangulatot.

Ha mégis valami könnyedebb nyári ételre vágyunk, vegyük elő a grillsütőt és rostonsült húsból, halakból, és zöldségekből varázsoljunk finom vacsorát a vendégeknek. Már korán reggel szerezzük be a friss húst és a zöldségeket a piacon és a hetesnél, hogy az előkészített húsok jó fél napot pácolódhassanak a hűtőben. A húsok mellé készítsünk könnyű zöldségekkel megbolondított tésztasalátát. A tészta könnyen emészthető, remek energiaforrás, így mindenkinek lesz még ereje az esti tánchoz. A salátát dobjuk mi össze, de a húsok kisütését engedjük át a férfiaknak – úgyse engednének a grillsütő közelébe, mivel a sütögetés remek alkalom, hogy sörrel a kezükben kitárgyalják az aznapi meccs eredményeit.

A nyár egyik legízletesebb gyümölcse, sokunk kedvence a sárgabarack. Desszertként készítsünk a kertben szedett friss sárgabarackból sárgabarackos túrós rétest – ezzel egészen biztosan kivívjuk az édesszájúak és a gyerekek elismerését.

Míg a húsok pácolódnak és a rétes sül dobjuk fel girlandokkal, lampionokkal a kertet, az asztalra kerüljön színes asztalterítő, és gyertya, a székekre pedig vidám párna. Ne feledkezzünk meg a szúnyogokról sem, amelyek rendkívül bosszantóak tudnak lenni egy-egy ilyen kerti sütögetés alkalmával.

És ha elkészültünk mindennel, jöhet a vendégsereg és a jól megérdemelt szórakozás. De hogy előbb minden zökkenőmentesen menjen, mellékeltünk néhány finom receptet, amelyek megkönnyítik a készülődést.

 

 

Bajai halászlé

 

Hozzávalók: 1 db ponty ( 1-1.5 kg), 2 fej hagyma, 1 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, erőspaprika ízlés szerint, 1-2 ek fűszerpaprika, só, 15 dkg Gyermelyi gyufametélt

 

A halat megtisztítjuk, belezzük, eltávolítjuk a keserűfogat, és a kopoltyú belsőt. Ízlés szerint filézzük, vagy patkóra vágjuk. A hal szeletkéket sózzuk és félretesszük. A visszamaradt halfejet, halaprót beletesszük hideg vízben főni a bográcsba, a tisztított szeletelt hagymával, paprikával, paradicsommal, és sóval. Tehetünk bele erős paprikát is. Amikor habját elfőtte, megszórjuk a tetejét fűszerpaprikával és kíméletesen főzzük 1-1 ½ órát. Ha kész leszűrjük kicsit passzírozhatjuk is, majd visszatesszük a bográcsba főni. Amikor forr beletesszük a félretett halszeleteket, és halbelsőt 5-8 percig főzzük míg meg nem főnek a halak. A tésztát kifőzzük sós forró vízben, leszűrjük - öblíteni nem kell - és tálba tesszük. A forró levest rámerjük a tésztára, és ízlés szerint szórhatunk még rá karikázott erős paprikát.

 

 

Illatos tésztasaláta

 

Hozzávalók: 35 dkg Gyermelyi kagyló tészta, só, olaj, 2 friss paradicsom, 1 sárgarépa, 2 újhagyma, ½ kaliforniai paprika, 2 csokor petrezselyem, 2-3 szál friss kukkfű, 1 csokor bazsalikom, maroknyi olajbogyó, 10 dkg sajt (mozzarella, trappista, eidami vegyesen)

 

A tésztát lobogva forró sós vízben – amibe egy kevés olajat is öntöttünk – kifőzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsepegtetjük és egy kevés olajjal összekeverjük. Amíg a többi hozzávalót előkészítjük, hűlni hagyjuk.

Az apró kockára vágott paradicsomot a felkarikázott sárgarépát és újhagymát, valamint a felaprított paprikát összekeverjük. A petrezselymet, a kakukkfüvet és a bazsalikomot felaprítjuk és a zöldségekre hintjük. A kihűlt tésztát beleforgatjuk, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei jól összeérjenek.

Az olívabogyóval és a vékony csíkokra vágott sajttal megszórva, bazsalikommal díszítve tálaljuk.

 

 

Túrós aszalt barackos rétes

 

Hozzávalók:

80 g Gyermelyi négytojásos szélesmetélt, 500 g áttört túró, 2 db tojás, 120 g cukor, 50 g aszalt barack, 1 tasak vaníliás cukor, porcukor a szóráshoz, 2 evőkanál olaj, 1 csomag réteslap

A mártáshoz: 6 evőkanál baracklekvár, barackpálinka

 

 

A tojás sárgáját kikeverjük a cukor felével, vaníliás cukorral, beletesszük a túrót és az apróra vágott aszalt barackot. Összekeverjük és a maradék cukorral felvert kemény tojáshabbal lazítjuk. A végén belekeverjük a tésztát. Kiterített, olajozott réteslapba tekerjük 180-200 °C-on készre sütjük. Az öntethez kikeverjük a lekvárt vízzel, hogy a megfelelő sűrűségű legyen, majd felforraljuk és beleöntjük a pálinkát. A felszeletelt, porcukrozott rétes mellé tálaljuk.

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja