SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Varriációk eperre

Németh Ági [cikkei] - 2004-05-12
Az eper nagyon finom zamatos gyümölcs, amit többféleképpen készíthetünk el, és most itt a szezonja.

Varriációk eperre

 

                                 Eperhab

 

Hozzávalók. 50 dkg eper

                    5 tojás fehérje

                    20 dkg porcukor

                     tejszínhab

                    pár szem epret meghagyunk díszítésre

 

   

Elkészítés: Az epret jól megmossuk, és apró darabkákra felszeleteljük. A többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük, és kemény habbá dolgozzuk.  Talpas poharakba rakjuk, és tejszínhabot teszünk rá. A tetejét eperdarabkákkal díszítjük.

 

 

                                   Epres túrós

 

 

 

Hozzávalók: 50 dkg eper

                     4 dl tejföl

                     15 dkg porcukor

                      1 citrom leve és reszelt héja

                      tejszínhab

                     20 dkg tehéntúró

                     pár szem eper a díszítéshez

 

Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, és kis darabkákra felszeleteljük. A túrót a tejföllel, a porcukorral kikeverjük, és a citromlével meg  a citrom reszelt héjával ízesítjük. Mély tálakba tesszük, rétegesen. Először a túrókrémet, rá az epret, és újra túrókrémet. A tálalásig hűtőbe tesszük, mielőtt kínálnánk, tejszínhabbal és a maradék eperrel díszítjük.

 

 

                                  Epres kocka

 

Hozzávalók: 4 tojás

                   20 dkg cukor

                   2 zacskó vanillin cukor

                   5 dkg étkezési keményítő

                   10 dkg liszt

                   késhegynyi szódabikarbóna és sütőpor

                   6 lap zselatin

                   5 dl tejföl

                   fél citrom leve

                    50 dkg eper

                   2,5 dl tejszínhab

                    5 dkg porcukor

 

Elkészítés

 

Tészta:

A tojásfehérjét 10 dkg cukorral és 1 vanillin cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a  tojássárgákat és rászitáljuk a lisztet/ sütőporral, szódabikarbónával és az étkezési keményítővel  kell előtte el keverni/ . Óvatosan összedolgozzuk. Előmelegített sütőbe 200 fokon megsütjük.

/ mielőtt a tésztát a tepsibe tesszük, béleljük ki alufóliával, nem ragad le/

 

Krém

A zselatint beáztatjuk, a tejfölt a maradék cukorral, citrom lével és a vanillin cukorral elkeverjük. A zselatint alacsony hőfokon feloldjuk kevés tejfölös krémmel, elkeverjük, majd beletesszük a maradék krémbe. Egy negyedórára hűtőbe tesszük, és hagyjuk megdermedni.

Az epret megmossuk, a tejszínt keményhabbá verjük és a tejfölös krémhez adjuk, óvatosan összekeverjük, majd hozzáadjuk az epret.

 A kész tésztát, ha kihűlt, kettévágjuk. Az egyik lapot megkenjük a krémmel és a másik lapot ráborítjuk. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ha kivettük, a tészta tetejét megszórjuk porcukorral, és kockára vágjuk . Ha maradt egy kis krém, díszíthetjük krém rózsával a kockák tetejét, és egy kis eper darabkát tehetünk a krém tetejére.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja