SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fejes saláta receptek

Németh Ági [cikkei] - 2006-06-06
A fejes saláta a tavasz hírnökei közé tartozik, üde friss zöld levelei étvágygerjesztően hatnak az emberre. Diocletianus feljegyzései szerint Rómában a főétkezésnél nem hiányozhatott az asztalról, és elengedhetetlen volt a fogyasztása.
Fejes saláta receptek

A fejes saláta a tavasz hírnökei közé tartozik, üde friss zöld levelei étvágygerjesztően hatnak az emberre.
A salátát már a régi görögök is ismerték, zöld leveleknek nevezték, és az istenek eledelének tartották. Tartósították sóval és fűszerezték ecettel, sóval, tejjel, olajjal és borral. Hippokratész (Kr. e. 460-370) is megemlíti a salátát mint az egészséges táplálkozás egyik elemét, és dicséri egészségjavító hatását. Diocletianus feljegyzései szerint Rómában a főétkezésnél nem hiányozhatott az asztalról, és elengedhetetlen volt a fogyasztása. Közkedvelt étel volt a Római Birodalomban a salátából készült insalata nevű saláta: a salátát összekeverték babbal és más egyéb zöldségekkel, valamint olajjal, ecettel és fűszerfélékkel.

A saláta a szervezet számára fontos vitaminokat és ásványi sókat tartalmaz. Rostanyaguk szükséges a gyomor, a bélműködés és az emésztés számára. A salátában található: kalcium, magnézium, K vitamin, B vitaminok.

Többféle salátafajta ismeretes, és sokféle képpen készíthetjük el őket.
- salátát, amely a savanyúságot pótolja
- köretet is készíthetünk, ami a főétkezést pótolja
- húsételekkel együtt is fogyaszthatjuk
- készíthetünk főzeléket (főzés közben veszít az értékes vitaminokból)
- használhatjuk hidegtálak díszítésére
 

Receptek


Klasszikus fejes saláta

Hozzávalók: 1 fej saláta * ételecet * csipet só * cukor

Elkészítés: a salátát alaposan mossuk meg, csepegtessük le a vizet, vágjuk fel laskára (vékony szeletekre), és tegyük egy nagyobb tálba. Készítsük el a saláta öntetet: 5 dl vízbe tegyünk ízlés szerint cukrot és ecetet (egészségesebb a citromlé, mert nem puffaszt), keverjük össze, majd öntsük a salátára. Tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.


Rokfortos saláta

Hozzávalók: 1 fej saláta * 1 csomó retek * 1 csomó új hagyma * 1 pohár joghurt * 5-10 dkg rokfort * 2 főt tojás * 10 dkg gépsonka * só * őrölt bors

Elkészítés: a fejes salátát alaposan mossuk meg, csepegtessük le a vizet róla és tépkedjük apró darabokra. A retket és az újhagymát mossuk meg és szeleteljük fel, a tojást tisztítsuk meg, és vágjuk cikkekre, a sonkát metéljük fel. Tegyük egy tálba az előkészített hozzávalókat és készítsük el hozzá az öntetet: a rokfortot keverjük össze a joghurttal, sóval és a borssal. A dresszinget öntsük a salátára, óvatosan keverjük össze, és tálalásig tegyük a hűtőbe.


Mandulás saláta

Hozzávalók: 1 fej saláta * 10 dkg márványsajt * kb. 5-10 dkg majonéz * 1 dl tejföl * 1 csomó snidling * 5-10 dkg tisztított mandula * só * bors * mustár * ketchup

Elkészítés: a fejes salátát alaposan mossuk meg, csepegtessük le a vizet róla, és tépkedjük apró darabokra, a mandulát vágjuk össze apróra. A sajtot összekeverjük a finomra vágott snidlinggel, majonézzel, tejföllel: ízesítjük a fűszerekkel. A salátára öntjük a fűszeres öntetet. Hűtőszekrénybe rakjuk, és tálaláskor megszórjuk az apróra vágott mandulával.


Tipp: a saláta 3-4 napig is friss marad a hűtőszekrényben, ha nejlonzacskóba tesszük.
 

Indexkép: www.publicdomainpictures.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja