SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Figyelmesen az olívaolajjal!

Családinet [cikkei] - 2006-04-27
Az olívaolajok közötti jelentős minőségi különbségekre hívják fel a figyelmet a táplálkozástudományi szakemberek, hangsúlyozva: az *olívaolaj* felirat gyakran megtéveszti a vásárlót. A legjobb minőségű extra szűz olívaolajok mellett ott sorakozik a polcokon a silány melléktermék is...

Figyelmesen az olívaolajjal!

Mint például az úgynevezett sansa, ami az olajbogyó sajtolása során keletkező maradványokból készülő zsiradék, amelyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt olívamasszából. A sansa olajok mindössze egy százalékban tartalmaznak extra szűz olívaolajat, így legfeljebb silány mellékterméknek nevezhetőek, semmint olívaolajnak!!!

Óvatosan a sansa, orujo, pomace feliratú termékekkel – hívják fel a figyelmet a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek. A hazánkban is mind nagyobb népszerűségnek örvendő olívaolajok között ugyanis hatalmas minőségi különbségek vannak: a tájékozatlan vásárló könnyen eshet abba a csapdába, hogy a legjobbat szeretné kosarába tenni, ám e helyett a silány melléktermékre ad ki pénzt. Mivel Magyarországon az olívaolaj fogyasztás kultúrája még kialakulóban van, a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy az *olívaolaj* felirat több dolgot is jelenthet.

Az olívaolaj több évszázados jó hírét az extra szűz olívaolajoknak köszönheti. A gondosan válogatott szemeket a leszedésüket követő 24 órán belül sajtolják. Az olajbogyót jól szellőztetett helyiségben tárolják, majd megmossák, hogy eltávolítsák az olyan természetes szennyezőket, mint a talajmaradványok, a levelek és az ágak. Ezt követően forgó kerekeket vagy kalapácsokat tartalmazó mechanikus rendszer segítségével kipréselik. A keletkező olajbogyó pasztát kíméletesen gyúrják az olaj szeparálása céljából, majd az olajat ülepítéssel és centrifugálással választják el a masszától. A keletkező extra szűz olívaolajat megfelelő tartályokban történő tárolás után szűrik és palackozzák. A folyamat során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Az olajhoz nem adnak hozzá sem tartósítót, sem adalékot. Az extra szűz olívaolaj megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát, ezen kívül telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag.

Az olívaolajok értékelésének épp olyan kultúrája van, mint a borok minősítésének, vizsgálatának. A szakemberek tájékoztatása szerint az extra szűz olívaolajok a legjobb minőségűek, ezt támasztják alá a szigorú és alapos érzékszervi aromavizsgálatok, az analitikus elemzési módszerek és a vizuális értékelések. Létezik ugyanakkor az úgynevezett sansa (pomace és orujo néven is kapható) olívaolaj: ez olyan, a sajtolás során keletkező maradványokból készülő zsiradék, melyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt olívamasszából. A sansa olajok egy százalékban tartalmaznak extra szűz olívaolajat, kizárólag ez az oka, hogy egyáltalán használható rájuk az olívaolaj kifejezés. A silány minőségű, olcsó készítményt a mediterrán országokban ma már nem forgalmazzák – minőségét ez elég ékesszólóan bizonyítja.

A táplálkozástudomány képviselői azért tartják fontosnak, hogy felhívják a figyelmet a különbségekre, illetve az extra szűz olívaolaj előnyeire, mert míg más európai országokban száz olívaolaj vásárlásból összesen kettő sansa, addig hazánkban százból hatvan alkalommal a sansa mellett döntenek a vásárlók.

Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében a magyarok vezetik a nemzetközi statisztikákat, így az extra szűz olívaolaj fogyasztása melletti pozitív kampány Magyarországon különösen hasznos lehet. Az olívaolaj telítetlen zsírsavai megvédik az érrendszert a meszesedéstől, megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben és erősítik az izomsejteket. Az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére is jótékony hatással van az olívaolaj, amely nagy mennyiségű antioxidáns hatású természetes tápanyagot is tartalmaz. Vannak arra utaló kutatási eredmények, amelyek szerint az olívaolaj – különösen az extra szűz olívaolaj – használata képes csökkenteni a sejtek oxidációját és a káros koleszterin szintjét, így segít megvédeni az emberi szervezetet a szabad gyököknek nevezett káros vegyületek hatásaitól. Táplálkozáskutató szakemberek egyértelműen megállapították, hogy az olívaolaj fogyasztása kifejezetten előnyös az emberi szervezetre, ha legalább napi négy kanállal fogyasztanak belőle. Azt például több tudományos vizsgálat eredménye is alátámasztja, hogy összefüggés mutatható ki a mediterrán országokban élők kiemelkedően magas, 1,3 literes havi egy főre jutó extra szűz olívaolaj fogyasztása, és az itt élők szív és érrendszeri megbetegedéseinek rendkívül alacsony száma között.


www.mindmegette.hu

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja