SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöldanya a konyhában - I.

Vanília [cikkei] - 2004-03-20
Egyszer azt olvastam valahol, hogy egy családon belül általában az anyán múlik az, hogy milyen a családtagok egészségkultúrája, életmódja, napi ritmusa, táplálkozása, sőt a lelki békéje is. Azt már csak én gondoltam tovább, hogy mindezek kialakulásának természetes helyszíne a konyha...
Zöldanya a konyhában - I.

Mert ugye a helyiség méretétől függetlenül mindig, mindenki a konyhában ül le beszélgetni, vidulni, borongani, rajzolni, leckét írni, karácsonyi ajándékot bütykölni - no meg enni.
Az evés körül forog az élet, hiába árad mindenünnen, hogy „egyél gyorsan készet, aztán pörögj tovább” ; ha egy étterem kiírja az egyik étel mellé, hogy „háziasan”, vagy „nagymama módra”, a vendégek örömmel választják azt a fogást. Még akkor is, ha tudják, hogy az egész csak illúzió.

Illúzió, amiből jut bőven az ételeinkbe is manapság. Az ember lánya csak kapkodja a fejét, amikor szeretne valami jót főzni. Bármit vesz le a polcról az ABC-ben, egy pillanat alatt kiderül róla, hogy nem is az, aminek látszik, mert legalább ötféle ismeretlen anyag van még benne azon kívül, amit valóban meg szeretne venni. Az adalékanyagok világát éljük, s ha szeretnénk nélkülük folytatni evilági utunkat, hát alaposan föl kell kötnünk a fehérneműt.


Hol is kezdjük?
Amikor először elmentem egy bioboltba, rövid úton rá kellett jönnöm, hogy ha minden alapanyagot innen szerzek be a főzéshez, akkor a család teljes havi költségvetését átcsoportosíthatjuk az „élelmezés” kategóriába. Aki szerencsés, és megengedheti magának, hogy itt vásároljon, annak ajánlom ezeket a helyeket, mert ma már ugyanolyan kínálatuk van, mint bármelyik hiperszupermarketnek: készételek, hús, tartós tej, sütemény, minden kapható ezekben a boltokban.
Többségünk azonban laposabb pénztárcával vág neki a heti bevásárlásnak.

Ha van a környéken biopiac (Budapestieknek a Marcibányi tér szombatonként kész kincsesbánya), kezdjük ott a beszerzést. Ezeken a piacokon még mindig javarészt az őstermelők árusítanak elsősorban, érdemes megkeresni őket, mert jóval olcsóbban adják a portékájukat, mint a fölvásárolt árut kínáló kereskedők. A bioáru általában drágább, mint az egyéb termék, hiszen előállítása bonyolultabb, nagyobb szakértelmet, és főleg sokkal több munkát kíván, mint a vegyszeres termelés. Nálunk előfordult időnként, hogy csak a pici baba ételét főztem bio alapanyagokból, ez is egy költségkímélő megoldás lehet.

Ha semmiképpen nem tudunk biozöldséget venni, a hagyományos piacokon is érdemesebb az őstermelőket keresni, ők még jó eséllyel betartják a vegyszereknél előírt várakozási időt.

Alapszabály, hogy csak idényben vásároljunk zöldséget, gyümölcsöt, mert mindenféle primőr áru nagyon sok vegyszert és műtrágyát látott életében, ami főleg kisgyerekeknél okozhat problémát.

Az is fontos szempont, hogy lehetőleg Magyarországon termelt árut válasszunk, mert a szállítás, tárolás során gyakran vegyszerekkel kezelik a növényeket, terméseket, hogy ne romoljanak meg.

A citrusféléket (ha a gyerek kezébe adom, akkor a banánt is) mindig megmosom, mielőtt felbontom. Lehet különben ezekből is biot kapni, aranyáron, a sütibe való reszelt citromhéjhoz én lehetőleg azért ilyet veszek.

Ha megvannak a zöldségek, jöhet a hús, meg a többi hozzávaló, de ez már a következő rész témája!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja