SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Málnás sütemények

Németh Ági [cikkei] - 2004-07-06
Vaníliás málnatorta és málnakocka


Málnás sütemények

 

Vaníliás málnatorta

 

Hozzávalók:   10 dkg cukor

                       15 dkg vaj

                       25 dkg liszt

                       vaníliás cukor, egy citrom reszelt héja

                       1 tojás

 

Töltelék:        3 dl tejszín

                       5 tojássárgája

                      10 dkg cukor

                       egy vaníliás cukor

                       egy vaníliás krémpor

                       40 dkg málna

 

Tetejére máz:10dkg málna

                       5 dkg cukor

                       félcitrom leve

                       1 dl víz, 1 dkg zselatin por

 

 

Elkészítés: a tésztához valókat összedolgozzuk, és hűtőbe rakjuk egy éjszakára.

Másnap egy tortaformát kibélelünk alufóliával, és a tésztát beletesszük, villával megszurkáljuk, nehogy a sütés közben felpúposodjon. Előmelegített sütőben 7-8 percet sütjük. A tojások sárgáját, a cukrot, a krémport, a vaníliás cukrot, a tejszínt jól kikeverjük és  felmelegítjük, kicsit főzzük. A málnát ráterítjük a tésztára, és ráborítjuk a tojásos masszát. A sütőbe visszatoljuk, és még 40-50 percig sütjük (közepes hőmérsékleten). Közben elkészítjük a torta tetejére a mázat. A málnát, a cukrot, a citromlét a vízzel összeturmixoljuk, és addig melegítjük, amíg a zselatin felolvad benne. Egy kicsit hagyjuk kihűlni és utána a torta tetejét vonjuk be vele. Málnaszemekkel és tejszínhabbal díszítjük. Tegyük hűtőbe, több napig eláll! 

 

 

 

Málnakocka

 

 

Hozzávalók: 6 tojás

                     6 kanál cukor

                     6 kanál liszt

                     40 dkg málna

                     2 dl tej

                     2 evőkanál gríz

                     15 dkg cukor

                     20 dkg vaj

 

 

Elkészítés: a 6 tojásból, cukorból, lisztből, készítsünk piskótát.

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét felverjük kemény habbá és a cukros masszába keverjük óvatosan. Előmelegített sütőben szép sárgára sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk a tésztát. A krémhez készítünk a tejből és a grízből tejbegrízt. A vajat és a cukrot habosra kikeverjük. Ha kihűlt a gríz, a kikevert vajat hozzáadjuk és a málna háromnegyed részét, beledolgozzuk (előtte turmixoljuk össze). A tészta egyik felét kenjük meg a krémmel, a másik felét tegyük rá. Tegyük hűtőbe, és tálalás előtt vágjuk fel kockára, díszítsük tejszínhabbal, málna szemekkel, és ha van, tehetünk rá egy-egy menta levelet! Dekoratív és nagyon finom sütemény.

                        

 

                        

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja