SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Málnás sütemények

Németh Ági [cikkei] - 2004-07-06
Vaníliás málnatorta és málnakocka


Málnás sütemények

 

Vaníliás málnatorta

 

Hozzávalók:   10 dkg cukor

                       15 dkg vaj

                       25 dkg liszt

                       vaníliás cukor, egy citrom reszelt héja

                       1 tojás

 

Töltelék:        3 dl tejszín

                       5 tojássárgája

                      10 dkg cukor

                       egy vaníliás cukor

                       egy vaníliás krémpor

                       40 dkg málna

 

Tetejére máz:10dkg málna

                       5 dkg cukor

                       félcitrom leve

                       1 dl víz, 1 dkg zselatin por

 

 

Elkészítés: a tésztához valókat összedolgozzuk, és hűtőbe rakjuk egy éjszakára.

Másnap egy tortaformát kibélelünk alufóliával, és a tésztát beletesszük, villával megszurkáljuk, nehogy a sütés közben felpúposodjon. Előmelegített sütőben 7-8 percet sütjük. A tojások sárgáját, a cukrot, a krémport, a vaníliás cukrot, a tejszínt jól kikeverjük és  felmelegítjük, kicsit főzzük. A málnát ráterítjük a tésztára, és ráborítjuk a tojásos masszát. A sütőbe visszatoljuk, és még 40-50 percig sütjük (közepes hőmérsékleten). Közben elkészítjük a torta tetejére a mázat. A málnát, a cukrot, a citromlét a vízzel összeturmixoljuk, és addig melegítjük, amíg a zselatin felolvad benne. Egy kicsit hagyjuk kihűlni és utána a torta tetejét vonjuk be vele. Málnaszemekkel és tejszínhabbal díszítjük. Tegyük hűtőbe, több napig eláll! 

 

 

 

Málnakocka

 

 

Hozzávalók: 6 tojás

                     6 kanál cukor

                     6 kanál liszt

                     40 dkg málna

                     2 dl tej

                     2 evőkanál gríz

                     15 dkg cukor

                     20 dkg vaj

 

 

Elkészítés: a 6 tojásból, cukorból, lisztből, készítsünk piskótát.

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét felverjük kemény habbá és a cukros masszába keverjük óvatosan. Előmelegített sütőben szép sárgára sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk a tésztát. A krémhez készítünk a tejből és a grízből tejbegrízt. A vajat és a cukrot habosra kikeverjük. Ha kihűlt a gríz, a kikevert vajat hozzáadjuk és a málna háromnegyed részét, beledolgozzuk (előtte turmixoljuk össze). A tészta egyik felét kenjük meg a krémmel, a másik felét tegyük rá. Tegyük hűtőbe, és tálalás előtt vágjuk fel kockára, díszítsük tejszínhabbal, málna szemekkel, és ha van, tehetünk rá egy-egy menta levelet! Dekoratív és nagyon finom sütemény.

                        

 

                        

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja