SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sütés nélküli édességek II.

Családinet [cikkei] - 2004-11-30
Háztartási kekszből készült édességek nagy választéka, különböző keksz-zacskókról összegyűjtve.
Sütés nélküli édességek II.

 Szalámi háztartási kekszből

Hozzávalók: 1,5 kg háztartási keksz, 1,5 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, 1 csomag mazsola, 5 dkg vagdalt dió, 10 dkg zselés cukorka.

A kekszet hosszúkás csíkokra vágjuk, a diót és a zselés cukorkát szintén összevágjuk. A mazsolát megtisztítva langyos vízben megáztatjuk. Vízgőz felett habosra keverjük a tejet a margarinnal és a porcukorral (kb. 20 perc). Ráöntjük az összevágott kekszre, hozzákeverjük a kakaóport, a mazsolát, diót és a zselés cukorkát. Hagyjuk kihűlni. Egy kiterített fólián vagy zsírpapíron szalámi formát készítünk belőle, majd hűtőbe tesszük. Később szeletelhetjük.

Gesztenyés keksztekercs

50 dkg darált kekszet, 5 evőkanál kakaóport, 2 dl tejet, 2 evőkanál rumot és 25 dkg Rama margarint 15 dkg porcukorral jól összekeverünk. 15 dkg Rama margarint, 15 dkg porcukrot és 25 dkg gesztenyemasszát 1 kanál kakaóporral keverünk alaposan össze. A deszkát meghintjük kókuszreszelékkel, a kekszes tésztát fél cm-re sodorjuk, rákenjük a gesztenyés krémet, feltekerjük. Legalább fél órát hidegen tartjuk, mert így könnyebb szép vékonyra szeletelni.

Albert kekszes süti

Hozzávalók: 25 dkg Rama, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1/2 dl fekete kávé, 1/2 l tej, 2 csomag csokipuding, 2 csomag nagy, vagy 4 kis csomag Albert keksz.

A pudingot, kakaót, cukrot szárazon összekeverjük. A Ráma-t felolvasztjuk a kávés tejben, majd hozzáadjuk a cukor, a kakaó és a puding keverékét. Besűrűsödésig főzzük. A kekszeket egyenként megkenve összeragasztjuk őket (mint a méteres süteménynél), majd a rudat kókusszal megszórt alufóliába csavarva a hűtőszekrénybe tesszük. Kb. fél nap múlva fogyasztható. Ferdén szeletelve tálaljuk.

Gabi-csemege

Hozzávalók: 10 dkg keksz, 1/2 dl rum, 4 tojás, 10 dkg porcukor, 6 dkg liszt, 1 l tej, 1/4 vaníliarúd, 5 dkg dió.

Vízbe mártunk egy tálat, majd a vizet kicsorgatjuk belőle. Az előtördelt kekszet sorbarakjuk a tálon és meglocsoljuk rummal. Elkészítjük a krémet: a 4 tojás sárgáját elkeverjük a porcukorral, keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Felmelegítjük a tejet a vaníliával, apránként beleöntjük a tojásos masszát és krém-sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni; hozzáadjuk a 4 tojás felvert habját és a durvára tört diót. Még langyosan a tálba öntjük, amelyben kocsonyásra fagy. Még finomabb, ha a krémbe kakaót is teszünk ízlés szerint (kb. 2 evőkanállal), vagy dúsítjuk rumba áztatott mazsolával.

Majomkenyér / Kekszcsemege

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 4-5 evőkanál rum, 1/2 kg porcukor, 4 dkg kakaó, 5 dkg cukrozott narancshéj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 15 dkg margarin és 10 dkg vaj (esetleg ehelyett 25 dkg margarin), 10 dkg dió, 10 dkg mazsola.

A kekszet kézzel összetördeljük, meglocsoljuk rummal. A porcukrot, kakaót, narancshéjat, lisztet a tejjel jól felforraljuk, és a margarint, vajat felolvasztjuk benne. Amikor felolvadt, hozzáadjuk a durvára vagdalt diót és a mazsolát. Az egészet a megáztatott keksszel jól összekeverjük. Fóliával bélelt őzgerinc formába öntjük, majd kifagyasztjuk; ezután hosszúkás tálra borítva lehúzzuk róla a fóliát, és ferdére szeleteljük.

Kakaós keksztekercs / Omnia-tekercs

Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált, és egy kevés apróra vágott dió, 1 dl feketekávé, 1 csomag vaníliás cukor, kevés tej.

A krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor és 2 dkg kakaó.

A darált kekszet az előírt anyagokkal összegyúrjuk, Porcukorral meghintett zsírpapírra kitesszük és négyszög alakúra kinyújtjuk. A töltelékhez való vajat a cukorral és a kakaóval habosra keverjük, ezzel megkenjük, felcsavarjuk, külsejét apróra vágott dióba forgatjuk, és fóliába csomagolva kifagyasztjuk. Ferde szeletekre vágjuk.

Mandulás kekszgolyók

Darált kekszet mandula-esszenciával, lekvárral, porcukorral, kakaóporral alaposan összegyúrunk. Az így kapott masszából golyókat formázunk, mindegyik közepébe egy-egy szem magozott meggyet rejtünk.

Réteges kekszes

Az első réteghez keverjük össze 20 dkg darált kekszet 5 dkg margarinnal, 1/2 dl rummal, és lapítsuk tepsibe.

A második réteghez egy csomag vaníliás pudingot főzzünk meg és keverjünk össze 25 dkg túróval és 1 csomag vaníliás cukorral, majd öntsük az első rétegre.

A harmadik réteg apróra vágott gyümölcs.

A negyedik réteg zselatin.

Gyümölcsös rakott keksz Nelly módra

Üvegtálba rakunk egy sor kekszet, rárakunk bármilyen gyümölcsöt (epret, meggyet, sárgadinnyét, őszi- vagy sárgabarackot), majd megint kekszet, és így folytatjuk, míg a tál megtelik. A tetejére is gyümölcsöt teszünk, majd az egészet meglocsoljuk rummal. Ízben a gyümölcshöz való pudingot készítünk, ezzel leöntjük a rakott gyümölcsös kekszet. Hűtőbe tesszük, egy óra múlva tálalhatjuk, tetejére gyümölcsös tejszínhabot teszünk. Hamar elkészíthető és nagyon finom.

Kekszes krémes

1 evőkanál kakaóporból 6 tojással, 6 kanál cukorral és 6 kanál lisztből a szokásos módon kakaós piskótát sütünk. Ha kihűlt a piskóta, 2 vékonyabb lapot vágunk belőle. 2 csomag vaníliás krémporból krémet készítünk. 1/2 kg háztartási kekszet rummal belocsolunk. Tálcára tesszük a kakaós piskótalapot, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a rummal locsolt kekszeket, majd rákenjük a krém másik felét, és végül a piskótalappal fedjük. Kis időre hűtőbe tesszük. Készíthetjük két kisebb darabban is.

Citromos keksz

Hozzávalók: 1/2 kg háztartási keksz, kb. 1,5 dl citromlé, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor.

A vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy evőkanálnyi citromlevet habosra keverünk. A tálcára rakott kekszet citromlével öntözzük, a krémmel bekenjük; újra keksszel majd krémmel folytatjuk, míg el nem fogy. A tetejére befőttet teszünk.

Méteres keksz

Hozzávalók: 1 kg háztartási keksz, 1-1 csomag főzős pudingpor (csokoládé és vanília, de lehet azonos is), 15 dkg margarin, 8 evőkanál porcukor, 3-4 evőkanál kávépótló, feketekávé, (a tetejére tortabevonó és kevés kókuszreszelék).

Megfőzzük a pudingot, ha kihűlt, összekeverjük a cukorral előzőleg már habosra kevert margarinnal. A kekszeket a megfőzött kávés lével kicsit meglocsoljuk egy tálcán, majd egyenként megkenjük krémmel és összeragasztgatjuk, sorba rakva, mint a dominót, vagy váltogatva (egy csokis, egy vaníliás). Ha készen van, fóliával letakarjuk, hűtőbe tesszük. Ferdére szeleteljük. Bevonhatjuk csokimázzal, és kókuszreszelékkel beszórhatjuk.

 

Ha érdekelnek még további Sütés nélküli édességek, olvasd el cikkünk I. és III. részét is, mely kipróbált receptekből kínál édes csábítást!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.

A szerkesztő ajánlja