SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Láttál-e már valaha csipkebogyó rózsát...

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-23
A csipkebogyót régóta ismerhetjük hecsedli lekvárként és teaként nagyanyáink konyhájából, valamint népi gyógyászati felhasználásáról. Ne restelljünk szedni a bokrokról, amelyekkel sétánk alkalmával találkozunk. Ha nincs ilyesmire lehetőségünk, gyógynövényboltokban is beszerezhetjük.
Láttál-e már valaha csipkebogyó rózsát...

 A friss csipkebogyó C-vitamin tartalma 3-szorosa a zöldpaprikának. Ez a természetes formában megtalálható antioxidáns jelentősen csökkentheti a daganatos megbetegedések előfordulását. Vese- és hólyagbántalmak esetében is ajánlott.

Hecsedli lekvár

Hozzávalók:
4 db 2,5 dl-es üveghez
80 dkg csipkebogyó 
80 dkg zselésítő cukor
1 cirom leve
4 dkg frissen reszelt gyömbér


A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. A megtisztított bogyókat lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Körülbelül 45 perc alatt puhára fő. A csipkebogyót a levével együtt átpasszírozzuk sűrű szitán, vagy szűrőn, majd a pépet elkeverjük a zselésítő cukorral, citromlével és a gyömbérrel (a gyömbérrel vigyázzunk, frissen reszelve nagyon erős aromája van). Kevergetve újra felforraljuk, és 4-5 percig főzzük. A habját leszedve forrón az üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk.
Hűvös helyen, kamrában tároljuk.


Csipkebogyómártás szárnyas húsokhoz

Hozzávalók:
50 dkg csipkebogyó,
3 evőkanál méz, vagy szőlőcukor,
1-2 dl édes vörösbor,
1 kisebb citrom héja,
késhegynyi őrölt fahéj

A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. Kevés vízben, lefedve puhára főzzük a citromhéjjal, majd a levével együtt átpasszírozzuk sűrű szitán, vagy szűrőn. Összekeverjük a szőlőcukorral, vagy a mézzel, csipetnyi sót teszünk hozzá. Felöntjük annyi borral, hogy még sűrű mártást kapjunk, tálalás előtt felmelegítjük.


Csipkebogyós zellersaláta szőlővel

Hozzávalók:
15 dkg friss csipkebogyó,
2 közepes zeller,
20 dkg szőlő,
2 citrom,
3 evőkanál méz,
2 evők. borecet

A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. A zellert meghámozzuk, gyufaszál vastagságú csíkokra szeleteljük, citromlevet adunk hozzá, enyhén megsózzuk. A csipkebogyót és a zellert külön-külön leforrázzuk annyi vízzel, amennyi ellepi.
Ha kihűlt, akkor a szőlőszemeket a zellerhez és a levéhez adjuk, a csipkebogyót leszűrjük és szintén a zellerhez öntjük. A borecetben elkeverjük a mézet, az előkészített salátához öntjük, majd behűtjük.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja