Hústalan fasírtok, ropogós, pörkölt
Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-13
Forró nyári napokon sok ember nem kívánja a zsíros, húsos ételeket, enni viszont azért csak kell. A most frissen kapható cukkiniből például isteni fasírozott készíthető. Mehet mellé jó kis hideg uborkasaláta! Almaecettel készítve. De bemutatunk még más hústalan lehetőségeket is.
Cukkinifasírt
Hozzávalók: 1 kg cukkini, 3 tojás, kétmaréknyi zsemlemorzsa, egy marék liszt, sok petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 ek ételizesítő, só.
A cukkinit hámozom, kettévágom, magjait eltávolítom, majd lereszelem, a tekintélyes mennyiségű zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránt nagyon finom.
Karfiolpörkölt
Hozzávalók: 1 kg karfiol,1 vöröshagyma , 2 evőkanál olaj, pirospaprika, 1 evőkanál liszt, bors, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dl tejföl, pici só
A pörkölt alapot elkészítjük. Addig a rózsáira szedett karfiolt sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, és a pörköltalaphoz adjuk. 10 percig főzzük, tejföllel és liszttel behabarjuk. Nokedli illik hozzá. (Főtt tojáskarikákból ugyanígy lehet pörköltet készíteni.)
Gombafasírt
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1 kisebb fej hagyma, 2–3 tojás, 1 marék liszt, 1/2 zacskó sütőpor, só, bors, (esetleg egy kevés reszelt ementáli sajt), olaj a sütéshez
A gombát felszeleteljük, és az apróra vágott hagymával együtt kevés olajon addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Ezután egészen apróra vágjuk vagy ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 2–3 tojást, kb. egy marék lisztet, a sütőport, és alaposan összekeverjük, hogy kissé darabos, de homogén masszát kapjunk. Ha túl hígnak érezzük, tegyünk bele még lisztet; ha túl kemény, kevés tejjel hígíthatjuk. Fél óra pihentetés után a masszából pogácsákat formálunk, és úgy sütjük ki, mint a fasírozottat.
Tálalhatjuk rizzsel és majonézzel önálló fogásként, vagy adhatjuk főzelékekhez feltétnek. Vagy csak úgy, salátával.
Fasírt kelkáposztából
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 2-3tojás, fűszerek, áztatott kenyér, v.zsemle, és zsemlemorzsa.
A kelkáposztát sós vízben megfőzzük, feldaraboljuk, ha kihűlt, úgy bánunk vele, mint a húsból készült fasírttal, csak pirospaprikát nem teszünk bele. Sózzuk, borsozzuk. Nedves kézzel fasírtokat formálunk és zsemlemorzsában meghempergetjük. Forró olajban nagy lángon pirosra sütjük.
Cukkiniropogós joghurtöntettel
Hozzávalók: 50 dkg cukkini, 1/2 citrom leve, só, cayennebors, 2 tojás, 4 ek.liszt
Joghurtöntethez: 2 pohár natúr joghurt, 4 ek. aludttej (meleg napokon magától lesz), 2 ek. citromlé, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só
A cukkinit megmossuk, majd durvára reszeljük. A többi alapanyagot is hozzáadva, kanállal forró olajba szaggatjuk.
Szép pirosra sütjük. A szószhoz valókat összekeverjük, és a kisült ropogósokhoz kínáljuk.
Hozzávalók: 1 kg cukkini, 3 tojás, kétmaréknyi zsemlemorzsa, egy marék liszt, sok petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 ek ételizesítő, só.
A cukkinit hámozom, kettévágom, magjait eltávolítom, majd lereszelem, a tekintélyes mennyiségű zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránt nagyon finom.
Karfiolpörkölt
Hozzávalók: 1 kg karfiol,1 vöröshagyma , 2 evőkanál olaj, pirospaprika, 1 evőkanál liszt, bors, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dl tejföl, pici só
A pörkölt alapot elkészítjük. Addig a rózsáira szedett karfiolt sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, és a pörköltalaphoz adjuk. 10 percig főzzük, tejföllel és liszttel behabarjuk. Nokedli illik hozzá. (Főtt tojáskarikákból ugyanígy lehet pörköltet készíteni.)
Gombafasírt
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1 kisebb fej hagyma, 2–3 tojás, 1 marék liszt, 1/2 zacskó sütőpor, só, bors, (esetleg egy kevés reszelt ementáli sajt), olaj a sütéshez
A gombát felszeleteljük, és az apróra vágott hagymával együtt kevés olajon addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Ezután egészen apróra vágjuk vagy ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 2–3 tojást, kb. egy marék lisztet, a sütőport, és alaposan összekeverjük, hogy kissé darabos, de homogén masszát kapjunk. Ha túl hígnak érezzük, tegyünk bele még lisztet; ha túl kemény, kevés tejjel hígíthatjuk. Fél óra pihentetés után a masszából pogácsákat formálunk, és úgy sütjük ki, mint a fasírozottat.
Tálalhatjuk rizzsel és majonézzel önálló fogásként, vagy adhatjuk főzelékekhez feltétnek. Vagy csak úgy, salátával.
Fasírt kelkáposztából
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 2-3tojás, fűszerek, áztatott kenyér, v.zsemle, és zsemlemorzsa.
A kelkáposztát sós vízben megfőzzük, feldaraboljuk, ha kihűlt, úgy bánunk vele, mint a húsból készült fasírttal, csak pirospaprikát nem teszünk bele. Sózzuk, borsozzuk. Nedves kézzel fasírtokat formálunk és zsemlemorzsában meghempergetjük. Forró olajban nagy lángon pirosra sütjük.
Cukkiniropogós joghurtöntettel
Hozzávalók: 50 dkg cukkini, 1/2 citrom leve, só, cayennebors, 2 tojás, 4 ek.liszt
Joghurtöntethez: 2 pohár natúr joghurt, 4 ek. aludttej (meleg napokon magától lesz), 2 ek. citromlé, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só
A cukkinit megmossuk, majd durvára reszeljük. A többi alapanyagot is hozzáadva, kanállal forró olajba szaggatjuk.
Szép pirosra sütjük. A szószhoz valókat összekeverjük, és a kisült ropogósokhoz kínáljuk.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Előző hír
A római tál titka
Következő hír
Fiatalból, vörösborral
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?
Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
Közösségi hozzászólások: