SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A biztos fogyás receptje

Családinet [cikkei] - 2007-06-25
Naphosszat a kalóriákat számolgatjuk, a hízlaló ételekre rá sem nézünk, mindezek ellenére zsírpárnáink továbbra sem hajlandóak megválni tőlünk. Nézzük, melyek azok a hozzávalók, melyekkel a súlycsökkenés biztosan elérhető.
A biztos fogyás receptje

  A Framingham Nutrition Studies kutatói igazolták, hogy a napi 400 kalóriával kevesebbet fogyasztó hölgyek esélye a hasi területen jelentkező, un. alma típusó elházásra 2,5-szer magasabb, mint az ennél többet táplálkozó társaiké. A jelenség oka, hogy az első csoport tagjai nem csak kalóriában, de fontos tápanyagokban is kevesebbet fogyasztottak.

 Az elhízás kockázatával pedig egyenes arányban nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye körükben. A megoldás kulcsa tehát a megfelelően összeállított étrend, s nem a kalóriák csökkentése. A minőség, s nem a mennyiség elve ez esetben is igazolódni látszik.

 A Copenhagen University Hospital orvosai által végzett kutatás során a résztvevő hölgyek sikeresen szabadultak meg a hasi területen, a derék vonalában kialakult zsírpárnáktól, amennyiben a finomított gabona és cukor termékek helyett természetes formában, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával fedezték a szükséges szénhidrát mennyiséget.

 A gyümölcsök és zöldségek magas rosttartalmuk által sokáig biztosítják a telítettség érzését, a sárgarépa, sárgadinnye és az őszibarack pedig kiváló béta-karotin forrás; a narancs és kiwi  gazdag C-vitaminban, melyek szintén a fogyást segítik. A biztos siker érdekében részesítsük előnyben a zöldségeket, illetve a gyümölcslevek helyett természetes fomában fogyasszunk gyümölcsöket.

 Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az alacsony szelénszint szintén hozzájárul a hasi területen jelentkező elhízáshoz. A megfelelő mennyiség biztosítása valójában nem egyszerű feladat, mivel az adott termék szelén tartalma nagy mértékben függ termesztési helyétől, a föld szelén tartalmától. Éppen ezért javasolt kiegészítő készítmények formájában elősegítenünk pótlását.

 Fehérjék fogyasztásával telítettség érzetet érhetünk el, s energiával töltődünk fel. Túlzott fogyasztása azonban nagy mértékben terheli a vese kiválasztó működését, s kalcium veszteséget okozhat. Törekedjünk rá, hogy a napi kalória mennyiség 25 százalékát fedezzük fehérjék fogyasztásával, előnyben részesítve a zsírszegény joghurt, tej, hal és szárnyas ételeket.

 A mérsékelt borfogyasztás egészségvédő szerepét számos kutatási eredmény támasztja alá. A nedű a fogyni vágyók számára is javasolt. Vizsgálatok igazolják, hogy a középkorú hölgyek körében megjelenő plusz kilók ellen egy-két naponta elfogyasztott –havonta megközelítőleg 20 pohár- vörös, vagy fehérbor jobban véd, mint annak teljes mértékű mellőzése. Ennél nagyobb mennyiség azonban már hízáshoz vezet.

 Az ételek választásánál, vagy azok elkészítésénél részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavakat tartalmazó termékeket. Az olivaolaj, vagy az omega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztásával nem csak vonalaink karcsúsága őrizhető meg, de szívünk egészségét is védjük.

 A hír alapjául a „5 Food Fixes for Flat Abs” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja