A vércsoport diéta
A vércsoport szerinti diéta alapja az egyes tápanyagok elkülönítése. Mivel az egyes vércsoportok szülöttei más-más tápanyagokat képtelenek megemészteni, a helytelen táplálkozás túlsúlyhoz vezethet. Ha azonban egészségesen, saját szervezetünk igényeinek megfelelően táplálkozunk, nemcsak az elhízást kerülhetjük el, de a már lerakódott plusz kilóktól is könnyebben megszabadulhatunk.
A vércsoport diéta lényege
Peter D'Amo, a diéta megalkotója szerint minden vércsoport más és más jellemzőkkel rendelkezik. Nem csak fizikai adottságukban, de gondolkodásmódjukban, mentalitásukban is különböznek. Emiatt tápanyag igényük, s emésztésük is különböző. Míg a "0" vércsoport szülöttei el sem tudják képzelni, hogy egy ebéd hús nélkül is laktató legyen, addig az "A" vércsoportúak számára ez a fajta táplálkozás érthetetlen, s nem is előnyös.
A "0" vércsoport táplálkozása
A "0" vércsoport tagjai energikus vezéregyéniségek, szinte egyetlen pillanat nyugtuk sincs. Ha kénytelenek egyhelyben várakozni, akkor is állandóan izegnek-mozognak. Magabiztos, társaságkedvelő emberek, szinte minden esetben logikusan gondolkodnak.
Ajánlott élelmiszerek:
Kecskesajt
Borjú- és marhahús Hagymafélék, karalábé, brokkoli
Bab, rizs, dió, tökmag
Zöldfűszer, kömény, petrezselyem, bors és fokhagyma
Hering, lazac, tonhal
Kerülendő tápanyagok:
Füstölt ételek
A legtöbb tejtermék
Búza- és kukoricatartalmú ételek
Eper, narancs, sárgadinnye
Avokádó, káposzta, karfiol
Burgonya, édességek
Az "A" vércsoport táplálkozása
Az "A" vércsoportba tartozó emberek igen találékonyak. Rendkívül igényesek, nem egyszer maximalisták. A stressz, a rossz környezet, s az idegesség nagyon megviseli őket. Táplálkozásukban a zöldségek játszák a legfontosabb szerepet.
Ajánlott élelmiszerek:
Szója, lencse, bab
Brokkoli, káposzta, tökfélék
Ponty, szardínia, lazac
Kecsketejből készült tejtermékek
Zöldfűszerek, mustár, gyömbér
Áfonya, meggy, mazsola, barack, szilva
Kerülendő tápanyagok:
Húsfélék, burgonya
Teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa
Padlizsán, káposzta, paprika
Kesudió, pisztácia
Bors
Az "AB" vércsoport táplálkozása
Az "AB" vércsoport szülötte érzelmes és rendkívül szenvedélyes. Barátságos típus, fejlett empatikus képességgel rendelkezik, s általában optimista.
Ajánlott élelmiszerek:
Nyúl, pulyka, bárány
Rizs- és búzafélék
Zöldfűszerek, torma, kömény
Sovány tej, kecske- és tehénsajtok
Szójafélék
Vanília, fahéj
Szinte bármelyik zöldség és gyümölcsfélét fogyaszthatja
Kerülendő tápanyagok:
Borjú, marha, sertés
Füstölt lazac
Nemespenésszel érlelt sajtok
Hüvelyes zöldségek
Kukorica
Banán, narancs, tökmag
Kapribogyó
Égetett szesz
A "B" vércsoport táplálkozása
A "B" vércsoportúak rendkívül kreatívak, s nem tűrik a korlátokat. Erős szabadságvággyal rendelkeznek, s lelkes szervezők.
Ajánlott élelmiszerek:
Vadhúsok, bárány
Tejtermékek
Lepényhal, pisztráng
Borsó, bab, padlizsán
Köles, rozsfélék
Alma, körte, eper
Zöldfűszer, gyömbér
Kerülendő tápanyagok:
Csirke-, sertés- és kacsahús
Kukoricaliszt, hajdina
Kagylófélék, tintahal
Füstölt lazac
Retek, paradicsom, tök
Rebarbara, fahéj
D'Adamo kísérletei során felfigyelt arra, hogy egyes emberek jobban kedvelik a húsféléket, míg mások inkább a vegetariánus étrendet követik. Kísérletei során ráébredt, hogy az egyes vércsoportba tartozók más-más élelmiszereket részesítenek előnyben táplálkozásuk során. Véleménye szerint ez nem a véletlen műve; testünk azokat az ételeket igényli, melyek számára valóban szükségesek.
A többi tápanyag csupán hátráltatja az emésztést, s a funkciók helyes működését. A vércsoport diéta ezen az elven alapul, s amellett, hogy segít a plusz kilók leadásában, az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik.
Közösségi hozzászólások: