SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Milyen szénhidrát kerüljön az asztalunkra?

Családinet [cikkei] - 2012-04-23
Sok fejtörést okoz, ha a számunkra legideálisabb energiaszegény étrendet szeretnénk kiválasztani. Nem tudjuk eldönteni, hogy a savanyú káposzta vagy a főtt tojás a jobb, a fehérjét hagyjuk el vagy a szénhidrátot, 30 vagy 90 napos legyen, netán ezeket kombináljuk. Sokszor mégis az a leginkább célravezető, ha nem egyik fogyókúrából ugrunk a másikba, hanem megpróbáljuk a mindennapi táplálkozásunkat alapjaiban tudatosabbá tenni.

Étrendünk átalakításában ilyenkor legtöbbünknek a szénhidrátok csökkentése okoz gondot, ugyanis szívesen fogyasztunk kenyeret, főtt tésztát és cukrot. Tarnai Irén a Budai Egészségközpont dietetikusa ad hasznos tippeket, hogyan csökkenthetjük vagy helyettesíthetjük könnyedén a szénhidrátokat úgy, hogy ne érezzük hiányukat, de közben megtartsuk a tápanyagok megfelelő arányát táplálkozásunk során.

„A szénhidrátokról, mint az egyik legfőbb energiaforrásról nem könnyű lemondani. Túlzott fogyasztásuk ugyanakkor puffadást, túlsúlyt okozhat. Épp ezért fontos, hogy odafigyeljünk a napi szénhidrátbevitelre, amely a napi energiaszükségletünk körülbelül 50 százalékát jelenti” – mondta a dietetikus.

7 tipp a szénhidrátok tudatos választására:

  1. Különböztessük meg az ajánlott és a kevésbé ajánlott szénhidrátokat! Az ajánlott szénhidrátokat az alacsony glikémiás indexű (GI) ételek tartalmazzák, ezek lassan szívódnak fel a szervezetünkben, ezáltal tovább tart a telítettségérzést okozó hatásuk. A glikémiás index azt fejezi ki százalékosan egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, hogy a vizsgált szénhidrát milyen mértékben emeli a vércukorszintet a szőlőcukor vércukoremelő hatásához képest. A glikémiás indexet befolyásolja az ételkészítési technológia, valamint az is, hogy mikor és mivel fogyasztjuk el az ételeket. A magas glikémiás indexű (70 feletti) élelmiszerek, ételek fogyasztása után nagyon hamar újra éhesek leszünk. Kezdetben már az is sokat számít, ha ez utóbbi ételeket kerüljük, és az ajánlott szénhidrátokat is csökkentjük.
  2. Együnk magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű zöldséget, gyümölcsöt! Ajánlott zöldségek a zöld színűek, például a brokkoli, a cukkini, a fejes saláta, de a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a retek és a káposzta stb. is. Változatosan elkészítve – párolva, főzeléknek, salátának – akár minden étkezésnél fogyaszthatók. Gyümölcsök közül naponta körülbelül 20-30 dkg mennyiségben az alma, földieper, grapefruit, málna, narancs, őszibarack, cseresznye, szeder, sárgadinnye fogyasztása ajánlott. A banán, szőlő, szilva kerülendők az energiaszegény étrendben. Arról se feledkezzünk el, hogy a gyümölcsök és zöldségek a legfontosabb vitamin- és ásványi anyag forrásaink, valamint jelentős az antioxidáns tartalmuk is. Lehetőleg a hazánkban termesztett, idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk.

     
  3. Iktassuk be az étrendünkbe a teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint a zabot! Rendkívül gazdagok élelmi rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A rost lassítja a zsírok és szénhidrátok felszívódását, teltségérzetet okoz, és ezáltal csökkenti az éhségérzetünket. A zabliszt például ajánlott főzelékek sűrítéséhez, panírozáshoz. Kezdjük a reggeleket zabkorpás gyümölcsös kefirrel!
     
  4. Csak a durum vagy teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát vásároljuk! Nem kell lemondanunk az ízletes tésztaételekről, fontos azonban az összetevőkre, valamint az elfogyasztott mennyiségre figyelnünk. Zöldséggel keverve is színesíthetjük ételünket.
     
  5. Változtassunk az arányokon! Csökkentsük a szénhidrátban gazdag köret – burgonya, rizs, kukorica, tészta – arányát a sovány hús (baromfi) és a hal, valamint a zöldségek javára! Jusson eszünkbe az is, hogy készíthetünk többféle zöldségből vagy gyümölcsből is ízletes, változatos vegyes köretet.
     
  6. A cukor nem a barátunk! A szervezetünkbe nagyon sok luxuskalória jut be a cukrok révén. Az édes íz szeretete velünk született, az édesség ráadásul gyakori ajándék is. Amennyiben édességet kívánnánk, egy-két kocka elfogyasztása javasolt magas kakaótartalmú (70 százalék feletti) étcsokoládéból. A cukor helyettesítése mézzel, nyírfacukorral vagy édesítőszerrel ajánlott.
     
  7. Figyeljünk oda az olajokra! Könnyen „elcsúszhat” ezen a diétánk, ha ételeinket nem a megfelelő konyhatechnikával készítjük. A repce-, az olíva-, valamint a hidegen sajtolt olajok mértékletes felhasználása a legfontosabb. Ne essünk abba a hibába, hogy a kevesebb szénhidrátot a magasabb energiatartalmú zsiradékkal pótoljuk! Étkezésünk során egyaránt fontos a nyersanyagok tudatos kiválasztása, valamint a zsírszegény ételkészítési technológia is.

„Nem kell, hogy egyik napról a másikra hirtelen mindent megváltoztassunk az étrendünkben, hanem fokozatosan szoktassuk magunkat a kevesebb szénhidrátbevitelhez! Nélkülözhetetlen, hogy figyeljünk az arányokra. Minden étkezéshez fontos lassan felszívódó szénhidrátot is fogyasztani, például a gyümölcs mellé 2-3 db korpás keksz javasolt! A pizzatészta készítésekor ne felejtkezzünk el a friss zöldséggel történő díszítésről sem! A változatos étrend összeállításához odafigyelésre és kitartásra lesz szükségünk, de megéri, mert hosszú távon tartósabb eredményt érünk majd el. Természetesen a rendszeres testmozgás beiktatásáról sem szabad elfelejtkeznünk!” – tette hozzá a Budai Egészségközpont dietetikusa.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztitók a Semmelweis Egyetem szakértője szerint

Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel

Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja