SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Együnk szívünk egészségére

Családinet [cikkei] - 2007-09-26
A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezető halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig nők körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz. Léteznek azonban egyszerű lépések, melyek segítségével szívünk egészsége megőrizhető.
Együnk szívünk egészségére

  Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezető legbiztosabb utat. Valójában nem könnyű választanunk, s valljuk be őszintén, ha létezik egyszerűbb megoldás, akkor arra szavazunk.

 Természetesen nem hangsúlyozhatjuk elégszer a testmozgás fontosságát, de szívünk egészségének szempontjából épp ilyen kiemelt szerepe van a harmonikus baráti- és párkapcsolatnak, a kiegyensúlyozott életvitelnek, s a helyes táplálkozásnak. Hosszú és részletesen összeállított étrendek helyett most nézzük a legfontosabb tápanyagokat, ételeket, melyekkel egy-egy fogást máris szívbaráttá varázsolhatunk.

 A szívbetegségek kockázata jelentősen csökken, ha a reggelire elfogyasztott joghurtot, müzlit lenmaggal, vagy zabpehellyel gazdagítjuk. A két kiváló omega-3 forrást használjuk bátran házi sütemények készítésekor is. E célból használhatunk még mandulát és diót is, melyek segítségével az omega-3 mellett E-vitamin, magnézium, folsav és rostszükségletünk is fedezhető. Mindezt pedig szójatejjel kiegészítve biztosítjuk szívünk egészségét a benne található flavonoidok, B-vitamin komplexek által is.

 A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása általános egészségi állapotunk szempontjából is igen fontos. Szívünk érdekében érdemes a fekete áfonyát, narancsot, sárgadinnyét, sárgarépát, spenótot, brokkolit, spárgát és paradicsomot választanunk.

 Az ebédre elkészített fogásokat érdemes halfélékkel, különösen lazaccal, vagy tonhallal gazdagítanunk, melyek szintén kiváló omega-3 forrást jelentenek. A tofu gazdag ásványi anyagokban, barna rizzsel tálalva máris kiváló szívbarát ebédet varázsoltunk az asztalra.

 A fogások mellé egy pohár vörösbor segíti a HDL, vagyis a „jó” koleszterin szint megőrzését. Természetesen az étkezés végén a desszert sem maradhat el, egy 70%-os, vagy annál magasabb kakaó tartalmú étcsokoládéval vérnyomásunk is csökkenthető.

 

A hír alapjául a „25 Top Heart-Healthy Foods” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja