SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Együk magunkat egészségesre

Családinet [cikkei] - 2007-05-16
Az allergiától, asztmától szenvedők gyakran még a túlzásnak tűnő lehetőségeket is elfogadják, csak, hogy tüneteiktől szabaduljanak. Így kerülnek ki a lakásból a nagyitól örökölt, szívünknek oly kedves szőnyegek, cseréljük az ágyneműt atka-, allergiamentesre, vagy szerzünk be méregdrága légtisztító berendezést. A megoldás azonban ennél sokkal egyszerűbb.
Együk magunkat egészségesre

A tényeket már ismerjük, hallottunk bizonyos ételekről, melyek fokozhatják tüneteinket. A keresztallergia fogalma sem újdonság már, hiszen ezért kerüli például a parlagfűre allergiás egyén a görögdinnye fogyasztását.

Drasztikus megoldások helyett érdemes lehet tehát étrendi változtatásokkal megelőzni, vagy enyhíteni az allergiás tüneteket. Körültekintően megválasztott tápanyagokkal a légutak gyulladásos állapota jól kontrollálható, átjárhatósága javítható, a tüdőkben lerakódott nyálka mennyisége csökkenthető és az esetlegesen asztmás rohamot okozó ételallergiás reakciók megelőzhetők.

Étrendünket ennek érdekében gazdagítsuk omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételekkel. Természetes gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva megakadályozzák a gyulladást kiváltó kémiai anyagok keletkezését. A lazac és a tőkehal kiváló omega-3 forrás. A gamma-linolénsav (GLA) szintén gyulladáscsökkentő hatású. Az esi kankalin olaj, borágó olaj, vagy a fekete ribizli magvának olaja mind kiváló forrása. Az omega-3 és a GLA kombinációjának rendszeres fogyasztásával a légutak gyulladásos állapota jelentősen csökkenthető.

A gyümölcslevek magas antioxidáns tartalmuknál fogva befolyásolják kedvezően állapotunkat. Válasszunk ízlésünk szerint, azonban mindig figyeljünk a termék csomagoláson feltüntetett gyümölcstartalmára. Gyakran csak az apróbetűs részek átolvasásáa után derül ki, hogy kedvencünk csupán 10 százalékban tartalmaz valódi gyümölcsöt, vagy épp sűrítményt. A ma közkedvelt műanyag csomagolású gyümölcslevek kedvezőtlen mellékhatása lehet a fejfájás, vagy szédülés. Legelőnyösebb üvegben kapható terméket választanunk.

A jól megválasztott tápanyagoknál szintén fontos szempont kell legyen a bélrendszer egészségének megőrzése. Immunrendszerünk nagy százaléka ugyanis szervezetünk ezen területén található. Ennek érdekében táplálkozásunk legyen rostokban gazdag, ezen belül is válasszuk a teljes kiőrlésű termékeket.

A bélrendszer egészségének megőrzése érdekében szintén ajánlott joghurt fogyasztása. A rostokkal és a joghurttal – különösen az élő joghurtkultúrát tartalmazó termékekkel -biztosítjuk az aktív bélműködés fenntartását, a Lactobacillus acidophilus és bifidobacteria jótékony baktériumok egyensúlyát.

A University of California kutatói által végzett vizsgálatban a napi rendszerességgel johurtot fogyasztó résztvevők esetében az allergiás tünetek száma 90 százalékkal csökkent. A jótékony baktériumok folyamatos megújulásának biztosításához mindenki számára ajánlott a joghurt napi fogyasztása.

Finn kutatók aktív kultúrát tartalmazó joghurthoz probiotikus kiegészítőt adva bizonyították, hogy a termékek fogyasztásával csökkentek az ekcémás gyermekek tünetei. Nem minden joghurt hoz azonban javulást. Mindenképpen keressük az aktív kultúrát tartalmazó termékeket, s kerüljük a magas cukortartalmúakat

Forrás: www.orvostkeresek.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja