SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Óvoda- és iskolakezdés súlyos allergiával: ezeket tartsd szem előtt!

Családinet [cikkei] - 2024-09-27
A súlyos allergiás gyermekek szülei számára nagyobb odafigyelést és gondos felkészülést igényel a szeptemberi óvoda- és iskolakezdés. Dr. Balogh Ádám, a Gyermekgyógyászati Központ csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.
Óvoda- és iskolakezdés súlyos allergiával: ezeket tartsd szem előtt!

Ha allergiás a gyermek: szülői félelmek

Egy diagnosztizált ételallergiás gyermek esetében akár egyetlen falatnyi allergént tartalmazó étel is tüneteket, legsúlyosabb esetben akár életveszélyes anafilaxiás reakciót is okozhat. A probléma jelentőségére egy 2022-es tragédia, egy mogyoróallergiás kisfiú halála hívta fel a figyelmet. A gyermek az iskolában kapott mogyorótartalmú csokoládé miatt kapott anafilaxiás rohamot. A köznevelési törvény tavaly ősszel hatályba lépett módosításának köszönhetően a fokozott kockázatú allergiás gyermekeknek is kiemelt figyelmet kell kapniuk a köznevelési intézményekben. Ennek ellenére a szülőkre továbbra is óriási teherként nehezedik a gyermek biztonságos iskolai környezetének megteremtése.

Iskolakezdés súlyos élelmiszerallergiával

Az allergén kerülése, a diéta betartása nagy odafigyelést igényel a beteg és a környezete (a pedagógusok, gondozók, s gyermek osztálytársai és szülei) részéről is. A legfontosabb teendő, hogy a szülő már a beiratkozás során tájékoztassa az intézményt (az iskolaorvost, valamint a védőnőt is) a gyermek allergiájáról, és fektessen nagy figyelmet a gyermek iskolai-óvodai környezetének edukációjára – hangsúlyozza Dr. Balogh Ádám. Mindazon információ és tudásanyag ugyanis, ami az allergiás gyermek és szülei számára adott, hiszen esetleg már évek óta az életük része, a környezet számára általában teljesen ismeretlen és új. Amikor a gyermek bekerül a közoktatási intézménybe, legyen nála egy, a kezelőorvos (allergológus) által egyénre szabott sürgősségi terv, amely pontosan leírja:

  • kihez kell fordulni, ha a gyermeknél allergiás reakció alakul ki
  • allergiás reakció esetén mit kell tenni
  • milyen gyógyszereket kell alkalmazni
  • milyen esetben van szükség sürgősségi ellátásra  

A kezelési tervből készüljön másolat az iskola részére is!

Mindemellett a szülő beszéljen a többi szülővel, gondozóval és pedagógussal, és mondja el, milyen speciális szükségletei vannak gyermekének (pl. milyen ételeket kell kerülni, mivel lehet helyettesíteni). A legfontosabb annak tudatosítása, hogy az élelmiszer allergén milyen kockázatokat hordozhat, és hogy akár súlyos veszélyt jelenthet a gyermekre! Ha iskolai programokra kerül sor (kirándulás, iskolai rendezvények, osztálytársak születésnapjának megünneplése) gondolja végig a lehetséges kockázatokat! Ilyen esetben ismételten egyeztetni kell a pedagógusokkal, szülőkkel, konyhán dolgozókkal; és időről-időre meg kell győződni arról is, hogy mindannyian tisztában vannak-e a problémát okozó allergénekkel. A fokozott kockázatú allergiás gyermek mindig tartsa magánál a felcímkézett, nem lejáratos adrenalin tartalmú autoinjektort, amelyet anafilaxia esetén be kell adni, megelőzendő a súlyosabb szövődmények kialakulását. Fontos, hogy a gyógyszer könnyen hozzáférhető legyen, a gyermek környezete is tisztában legyen azzal, hol tárolják a sürgősségi orvosi készleteket és mikor van arra szükség.

Az allergiás reakció tünetei – mindenki ismeri őket?

Győződjön meg arról, hogy a gyermek közvetlen környezetében mindenki képes felismerni a súlyos allergiás reakciót, és az alap sürgősségi ellátásában is részt tud venni.

Az anafilaxia tünetei az alábbiak:

  • Bőrtünetek
  • viszketés
  • kiütés, csalánkiütés, bőrpír
  • az ajkak és a szemhéj ödémája
  • Légúti tünetek
  • nehezített nyelés vagy beszéd
  • fulladás
  • nehézlégzés
  • a nyelv duzzanata
  • mellkasi fájdalom
  • a beszédhang megváltozása, rekedtség
  • Keringést érintő tünetek
  • gyengeség
  • szédülés
  • sápadtság, bágyadtság
  • ájulás
  • Emésztőrendszeri tünetek
  • kifejezett hasi fájdalom, görcs
  • többszöri hányás

Összefoglalva tehát: az anafilaxia egy akár perceken belül kialakuló, súlyos allergiás reakció, ami a légutak, a légzés és/vagy a keringés potenciálisan életveszélyes károsodásával jár, és kizárólag az izomba adott adrenalin injekcióval előzhető meg. A sürgősségi gyógyszer folyamatos elérhetőségének biztosítása mellett gondoskodni kell arról is, hogy az intézménnyel előzetesen egyeztetett terv alapján mindig rendelkezésre álljon olyan önkéntes munkatárs, aki megtanulta, és képes beadni az életmentő injekciót vészhelyzet esetén.  

-A bizonytalanságból, információhiányból vagy diétahiba miatt bekövetkező allergiás reakciók miatti szorongás igen jelentős lehet a szülőben és a gyermekben is az iskolába lépéskor. Ma már a multiplex allergiateszteknek köszönhetően lehetőségünk van arra is, hogy kiderítsük, az étel mely komponens okozza a gyermek allergiáját, és mennyire magas az anafilaxia kockázata. Ez azért rendkívül fontos, mert felmérhetjük, hogy milyen allergiás tünetekkel kell számolni egy diétahiba vagy az allergénnel való találkozás során – mondja Dr. Balogh Ádám, a Gyermekgyógyászati Központ szakorvosa.

Gyermekgyógyászati Központ (www.gyermekgyogyaszatikozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Nem akarta elvenni a telefont ősztől a diákoktól - felmentették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

Nem akarta elvenni a telefont ősztől a diákoktól - felmentették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát.
A szerkesztő ajánlja