SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges étrend: vegetariánus koszt?

Kókai Kata [cikkei] - 2006-10-24
Egyes keleti országokban az általunk társként, legjobb barátként ismert háziállatokat is mindennapi fogyasztási cikként árulják. Az emberek, mivel a tápláléklánc csúcsán állnak, szinte természetesnek vélik, hogy bármit megtehetnek háziállataikkal. Míg gyermekkorunkban barátként, érdekes él?lényként tekintünk az állatokra, feln?ttként csupán az el?re csomagolt élelmiszert, munkát igényl? haszonállatot látjuk.

A húsfogyasztás oka legnagyobb részben a helyi tradíció, hazánk hagyományos ételei, melyek az állati eredet? összetev?knek köszönhet?en válnak táplálóvá. Néhány évtizeddel ezel?tt, amikor még kemény fizikai munka árán teremthettük el? napi betev?nket, szükséges volt ez a fajta táplálkozás. Azonban ma már a dolgozó réteg legnagyobb része szellemi munkát végez, így a hagyományos táplálkozás inkább hátrányára válik; elhízáshoz, magas vérnyomáshoz vezethet. Indiában, és több más országban már rég felfedezték a vegetariánus étkezés el?nyeit; a rostban, vitaminokban gazdag zöldségb?l és gyümölcsökb?l álló étrend szinte az összes elvesztett vitamint és ásványi anyagot pótolja, emellett a magas zsírtartalmú húsételekkel szemben nem emeli a vér koleszterin szintjét.

Érvek a vegetarizmus mellett

Az emberi test anatómiája szerint alapvet?en nem tartozunk a ragadozók csoportjába. Ezt bizonyítja többek között az a tény, hogy képtelenek vagyunk (lelkileg és fizikailag egyaránt) a nyers hús fogyasztására. Az emberszabású majmokéhoz hasonlóan hosszú emészt?rendszerrel rendelkezünk, emellett az ember fizikai felépítése nem hasonlít a ragadozó állatokéhoz. Szervezetünk leginkább gyümölcsök, gabonafélék fogyasztására alkalmas, ezért a túlzott húsfogyasztás számtalan problémát okozhat. Tudósaink egyetértenek abban, hogy el?deink táplálkozását szinte kizárólag a gyümölcs- és gabonafogyasztás jellemezte.

Ma már nem csak el?deink tapasztalata bizonyítja a húsfogyasztás káros hatásait. Egyre több tudós foglalkozik az emberi táplálkozás rejtélyeinek feltárásával. Amerikai kutatók vizsgálati eredményei szerint a húsfogyasztás elhagyása egyáltalán nem káros az egészségre, s?t, javíthatja azt. A vegetariánusok körében ?rostdús táplálkozásuk, s a magas antioxidáns- és vitaminbevitel miatt- sokkal kevesebb magas vérnyomással, szív-és érrendszeri problémával küzd? beteg található, emellett a daganatos betegek száma is kevesebb.

A húsban található nagy mérték? fehérje és zsír számtalan betegséghez, többek között érelmeszesedéshez, agyvérzéshez vezethet. A fehérje legnagyobb részét nem tudja megemészteni az emberi szervezet, így a lebomlása során keletkez? méreganyagok még hosszú ideig a szervezetben maradnak. Az emberi szervezet számára sokkal több hasznos anyagot tartalmaznak a még él? táplálékok, mint a h?kezelt ételek. Talán éppen ezért Amerikából már el is indult útjára a legújabb diéta divathullám: a nyersevés. A zölségek nyersen történ? elfogyasztása roppant hatásos fogyókúra, azonban az állandó rostanyagban gazdag táplálkozás, annyira felgyorsíthatja az anyagcserét, hogy pár héten belül a szervezet (az elégtelen energiabevitel, és a az elégtelen tápanyagfelszívódás miatt) teljesen legyengülhet. Ezért ha valaki a vegetáriánus életmód mellett dönt roppant mód figyelnie kell, hogy táplákozása változatos legyen, ne terhelje meg szervezetét és biztosítsa számára a létfontosságú ásványi anyagokat.



A zöld élet el?nyei és hátrányai

Egyre több, állatok fogyasztásával terjed? betegségr?l hallunk nap mint nap. A madárinfluenza és a kergemarha-kór egyaránt megrémiszti a húsfogyasztó lakosságot. Azonban kevesebb információ kerül napvilágra a zöldségek- és gyümölcsök által tartalmazott káros anyagokról. A m?anyag csomagolásban megvásárolható mirelit, vagy tartósított zöldségek, a boltokban kapható dzsemmek többsége is tartalmazhat egészségre káros összetev?ket.

Az egészséges táplálkozás követ?it nehéz feladat elé állítják az élelmiszergyártók. A hangzatos szlogenekkel reklámozott termékek többsége számtalan ízfokozót, tartósítószert és színezéket tartalmaz, nem beszélve a termesztés során használt nitrátról. A nem csak zöldséget fogyasztó emberek körében csak ritkán érzékelhet? a káros anyagok hatása, hiszen csupán kis mennyiség kerül a szervezetbe. A kizárólag zöldségeken és gyümölcsökön él? vegetariánusok számára azonban komoly problémát is jelenthetnek az adalékanyagok.

A növények termesztése során használt m?trágya több-kevesebb nitrátot tartalmaz, melynek maradványai a zöldségekben megmaradnak. Egyes növényekben raktározó részeiknek köszönhet?en több nitrát halmozódik fel. Ezek közé tartozik a répa, sóska, illetve a cékla és karalábé is. A nitrátból az emésztési folyamat során rákkelt? nitrozamin keletkezhet. Az éretlen növények is tartalmazhatnak káros anyagokat. Ezek, mint például a szalanin: mérgezést okozhatnak, melynek tünetei keringési és légzési zavarok lehetnek.

Mindent összevetve a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása igazán el?nyös és egészséges, s a rostokban gazdag táplákozás fontos azok számára is, akik mégsem tudnak lemondani a hús örömeir?l. Az ellen?rzött min?ség? termékek nem tartalmaznak káros anyagokat, ugyanakkor segítséget nyújtanak az elveszett vitaminok pótlásában. A magas élelmiszerrost és vitaminbevitel, az alacsonyabb koleszterint tartalmazó étrend hosszabb, egészségesebb életet biztosítanak.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Így lehet visszafordítani az inzulinrezisztenciát

A 21. században az egyik legnagyobb egészségügyi veszély az inzulinrezisztencia, amely nem csak önmagában jelent problémát, de jelentősen emeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a zsírmáj, a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és az elhízással összefüggő daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra hívta fel a figyelmet, hogy kellő elszántsággal és szakmai iránymutatással az állapot visszafordítható lehet.

Tragédia Zalaszentgróton: összecsomózott lepedőkön próbált leereszkedni a 14 éves lány a 4. emeletről

Egy emberként gyászolja Zalaszentgrót a 14 éves Viktóriát, aki tragikus körülmények között vesztette életét.

Súlyos iskolai zaklatás: öngyilkosságot kísérelt meg egy mohácsi kislány

Öngyilkossági kísérletet hajtott végre egy nyolcadikos mohácsi kislány, miután osztálytársai rendszeresen csúfolták. A Tények riportja szerint a gyermeket külseje miatt érte folyamatos bántalmazás, ami annyira megviselte, hogy végül felvágta az ereit és hipót ivott.

Vajna Tímea béranya segítségével lett édesanya, és már úton van a második baba is

Évekig tartó küzdelem után béranya segítségével megszületett Palácsik-Ráthonyi Tímea első gyermeke, és már úton van a második baba is.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja