SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Tej, vagy nem tej - avagy a csodálatos szója

Kókai Kata [cikkei] - 2006-09-28
Nem csak állati eredetű tejet tölthetünk poharunkba, s nem ez az egyetlen hasznos és finom termék létezik.

Az anyukák előszeretettel tesznek reggelente tejet az asztalra. Hogy miért? Mert a tej kalciumban és fehérjében gazdag, amely nélkülözhetetlen nem csak a fejlődésben lévő gyerekek, de a felnőttek számára is. Persze akadnak olyan esetek, amikor laktóz intolerancia, vagy éppen tejfehérje allergia miatt a tej hamar lekerül az étlapról. Ekkor sem kell elkeseredni, hiszen nem csak az állati eredetű tej tartalmaz hasznos és nélkülözhetetlen tápanyagokat.

Miért jobb a növényi?

Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a növényi, vagy éppen az állati eredetű tej a jobb, hiszen mindkettőnek megvannak a maga jó tulajdonságai. A növényi tej számtalan előnye közé sorolható, hogy vegetariánusok, tejfehérje-allergiások, laktóz érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Emellett számtalan diéta ideális kísérője.

Míg a tej zsírosabb, állati eredetű, s így koleszterint is tartalmaz, addig a növényi eredetű tejekről ugyanez nem mondható el, tehát a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. Míg az állati eredetű termékek (tej, vaj, zsír) telített zsírsavakat tartalmaznak, mely a szervezetre nézve nagy mennyiségben ártalmas lehet (többek között túlsúlyhoz vezethet), addig a növényi tejek telítetlen zsírsavakban gazdagok, s nem, vagy csak kis mértékben tartalmaznak koleszterint.

A szójatej

Hazánkban is évek óta kapható az egyik legnépszerűbb növényi termék, a szójatej. Fehérjében gazdag, s magas vastartalommal rendelkezik, így fogyasztása segíthet a vashiányos vérszegénység megelőzésében. Mivel laktóz mentes, és egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű anyagokat, tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják.

A szójabab vizes főzetéből készül, állagát és ízét tekintve meglepően hasonlít a tehéntejhez (egy kevés gabona mellékíztől eltekintve). Felhasználható főzés, sütés során, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Egyes kutatások szerint a szója összetevői megnövelik a csontsűrűséget, így az osteoporosis megelőzésére is alkalmas lehet.

A szójatej előnyei:

· Magas rosttartalommal rendelkezik, amely kiegyensúlyozottá teszi az emésztést.
· Fontos kálcium-, cink-, vas-, magnézium-, kálium- és foszforforrás, így mindennapos fogyasztása segíthet az egészség megőrzésében.
· Nem tartalmaz koleszterint, diétázók is fogyaszthatják.
· Segít a csontritkulás megelőzésében, napi fogyasztása főként menopausa idején ajánlott.

A varázslatos szója

A szójababból számtalan ételt készítenek, melyeket nem csak ízük, de értékes tápanyagaik miatt is érdemes fogyasztani. A legismertebb a sárga szójabab, melyből szójavelőt, olajat, túrót, sajtot és lisztet is készítenek.

A legtöbb szójás termék házilag is elkészíthető, sőt, bioboltokból már csíráztatásra alkalmas magokat is be lehet szerezni. Akár házilag készítjük, akár boltban vásároljuk a termékeket, ideális kiegészítői lehetnek mindennapi táplálkozásunknak.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
HozzĂĄszĂłlĂĄsok

LEGOLVASOTTABB

Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztitók a Semmelweis Egyetem szakértője szerint

Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel

Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja