SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Édes veszélyek

Kókai Kata [cikkei] - 2005-08-31
A különböző diétát követő emberek életében hamar megjelenik a cukrot pótló édesítőszer.

Számtalan formában - tablettaként, folyékony- vagy por alakban kapható, hogy felhasználási lehetősége minél szélesebb körű legyen. Az édesítők veszélyét nem formája, színe, íze, vagy ára határozza meg. Összetevőik akár "méregként" is funkcionálhatnak, még a cukornál is több kárt okozva az emberi szervezetben. Emellett a számtalan típus közül sem felel meg mindegyik az elvárásoknak. Más szempontokat kell figyelembe venni egy cukorbeteg esetén, aki pl. nyugodtan fogyaszthat szorbittal készült ételeket, s mást egy candidás esetében, akinél egy ekkora mennyiségű szénhidrátbevitel a diéta csődjét jelentheti.

Az édesítőszerek általános jellemzője az alacsony energiatartalom, így könnyen beilleszthetők az egyes diétákba. Bár az édesítőszereket legtöbbször külön üvegben, vagy dobozban láthatjuk, egyben a diétás, cukormentes italok és ételek legfontosabb összetevői is. Ma négy fajta édesítőszer a legelterjedtebb:

  • Saccharin
  • Ciklamát
  • Acetilsulfam-K
  • Aspartam

Ezek egyesével, de együtt is használatosak az egyes édesítőszerek elkészítésénél, illetve az ételek/italok cukorhoz leginkább hasonlító ízének kialakításában. A ciklamát, és az acetilsulfam nem bomlik le hő hatására, így alkalmas főtt ételek, sütemények ízesítésére is. Az aspartam, illetve a saccharin leginkább italok ízesítésére használatos. Napjainkban az aspartam nevezhető a legnépszerűbbnek, annak ellenére, hogy ősi vetélytársa a saccharin másfélszer édesebb hatást biztosít, s a tapasztalatok alapján kevesebb negatív hatást gyakorol a szervezetre. Az aspartam azonban nem rendelkezik mellékízzel, így sokan előnyben részesítik.

Cukorhelyettesítők és édesítőszerek

A két név számunkra egy és ugyanazt jelenti, pedig hatalmas különbség rejlik a háttérben. Léteznek olyan termékek, melyekhez elengedhetetlen a cukortartalom, ilyen pl. a csokoládé és a cukorka. Ez esetben az édesítőszerek nem érnek el megfelelő hatást, így cukorhelyettesítő készítményekkel pótolják. Ilyen lehet a fruktóz és a szorbit.

A cukorhelyettesítő leginkább diabéteszesek diétájának kiegészítője lehet. Cukor alapúak, de nem hirtelen emelik meg a vércukorszintet, egyenletesen szívódnak fel. Ez azonban teljes szénhidrátmentes diéta esetén (pl. Atkins-, vagy Candida diéta) nem használható.

Az édesítőszerek energia- és szénhidráttartalma elhanyagolható mennyiségű, így szinte minden diéta esetén alkalmazható.

Az édesítőszerek veszélye

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy sokkal egészségesebbek a természetes alapanyagú, vegyszerektől, kémiai anyagoktól mentes élelmiszerek. A cukor önmagában nem kártékony, megfelelő mennyiségű fogyasztása esetén hasznos, hiszen anyagcsere folyamatokat irányít. Túlzott bevitele azonban problémákat okozhat, illetve a legtöbb diéta esetén a minimális mennyiség bevitele is tiltott.

Ez esetben kerülnek pótlásra édesítőszerekkel. Bizonyos típusok (pl. saccharin) évtizedek óta vannak forgalomban, s eddig nem okoztak problémát. Ellenfele, az aspartam azonban sok nem kívánt hatással bír. Fogyasztás előtt érdemes megtekinteni az ajánlott napi adagot, s maximum akkora mennyiséget elfogyasztani, így nem gyakorol negatív hatást a szervezetre.

Fotó:
RALPH-PETER: sweets 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja