A margarint nem hidrogénezik!
Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából a növényi eredetű olajok, margarinok fogyasztása kedvezőbb az állati eredetű zsírokkal szemben. Ez abból ered, hogy az állati eredetű zsiradékokban nagyobb a telített zsírsavak aránya, ami a vér-koleszterinszintjének emelkedéséhez vezet, és ez által növeli az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét.
Annak ellenére, hogy a szakemberek az állati zsírok helyett a növényi olajokat, margarinokat javasolják ételkészítéshez és kenyérkenéshez, sokan - tévhitből - kerülik a margarin fogyasztását. Ez annak tudható be, hogy számos ember úgy véli, a margarin jelentős mennyiségű transzzsírsavat tartalmaz.
A margarin gyártási technológia fejlődése következtében, ma már nem hidrogénezett alapanyagot, hanem szilárd tropikus olajokat (pálmamag, kókusz) használnak a nagy margaringyártó cégek. Ennek eredményeként közel 10 éve a margarinok transzzsírsav tartalma 1 % alá csökkent (míg a vajban, állati eredetű más zsírokban, húsokban ennek többszöröse található).
A manapság kapható margarinok kedvező élettani hatásúak és fogyasztásuk elősegíti az kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítását. Általános jó tanács egészségünk érdekében részesítsük előnyben a növényi eredetű margarint az állati eredetű zsírokkal szemben!
Forrás: Perla Communications
Közösségi hozzászólások: