Borban az egészség
A Nature folyóiratban közölt kutatás megelőzően már számos bizonyíték támasztotta alá, hogy a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztása csökkenti a szívbetegségek megjelenésének kockázatát.
Azonban a pontos vegyi anyag meghatározására csak napjainkban került sor. Egy új eljárás lehetőséget nyitott a procyanidin megismerésére, melynek a vörösbor egészségvédő hatása köszönhető.
Ezek után szakemberek a világ több pontjáról gyűjtöttek mintákat, hogy felkutassák azt a bort, melyben a legtöbb procyanidin található. A vizsgált területek közt olyanok is megtalálhatóak, melyek közismertek arról, hogy lakosai igen magas életkort élnek meg.
Így igen szembetűnő különbség mutatkozott a Szardínia és délnyugat-Franciaország területeiről származó, kétszer-háromszor nagyobb mennyiségű procyanidint tartalmazó vörösborok és a Spanyolországból, Dél-Amerikából, Egyesült Államokból és Ausztráliából vett minták közt.
Az összefüggés ezek szerint egyértelműen a borok magasabb procyanidin tartalmának következménye. A területi különbözőségekre pedig a válasz a borok elkészítésének módjában keresendő.
Szardínia és délnyugat-Franciaország területein a borokat hagyományos eljárással készítik el. Ez azt jelenti, hogy itt az erjedés folyamata akár 3-4 héten át is eltarthat, szemben a modern technológiában alkalmazott 1 hetes erjedési idővel. Ahhoz pedig, hogy a procyanidin kiválasztódása a kellő mértékben végbemenjen, hosszabb idő szükséges.
A szőlő fajtája szintén fontos, a cabernet sauvignon és tannat szőlők különösen gazdag procyanidin források.
Természetesen senkit sem szeretnénk most alkoholfogyasztásra bíztatni. Szívünk egészsége érdekében mindenek előtt hagyjunk fel a dohányzással, étkezzünk egészségesen. Étrendünket igyekezzünk úgy összeállítani, hogy az telített zsírsavakban szegény legyen. Napirendünkben alakítsunk ki időt heti 5 alkalommal, 30 perces testedzés végzésére.
A hír alapjául a „Red wine health locations found” cikk szolgált.
Közösségi hozzászólások: