SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges étrend: vegetariánus koszt?

Kókai Kata [cikkei] - 2006-10-24
Egyes keleti országokban az általunk társként, legjobb barátként ismert háziállatokat is mindennapi fogyasztási cikként árulják. Az emberek, mivel a tápláléklánc csúcsán állnak, szinte természetesnek vélik, hogy bármit megtehetnek háziállataikkal. Míg gyermekkorunkban barátként, érdekes él?lényként tekintünk az állatokra, feln?ttként csupán az el?re csomagolt élelmiszert, munkát igényl? haszonállatot látjuk.

A húsfogyasztás oka legnagyobb részben a helyi tradíció, hazánk hagyományos ételei, melyek az állati eredet? összetev?knek köszönhet?en válnak táplálóvá. Néhány évtizeddel ezel?tt, amikor még kemény fizikai munka árán teremthettük el? napi betev?nket, szükséges volt ez a fajta táplálkozás. Azonban ma már a dolgozó réteg legnagyobb része szellemi munkát végez, így a hagyományos táplálkozás inkább hátrányára válik; elhízáshoz, magas vérnyomáshoz vezethet. Indiában, és több más országban már rég felfedezték a vegetariánus étkezés el?nyeit; a rostban, vitaminokban gazdag zöldségb?l és gyümölcsökb?l álló étrend szinte az összes elvesztett vitamint és ásványi anyagot pótolja, emellett a magas zsírtartalmú húsételekkel szemben nem emeli a vér koleszterin szintjét.

Érvek a vegetarizmus mellett

Az emberi test anatómiája szerint alapvet?en nem tartozunk a ragadozók csoportjába. Ezt bizonyítja többek között az a tény, hogy képtelenek vagyunk (lelkileg és fizikailag egyaránt) a nyers hús fogyasztására. Az emberszabású majmokéhoz hasonlóan hosszú emészt?rendszerrel rendelkezünk, emellett az ember fizikai felépítése nem hasonlít a ragadozó állatokéhoz. Szervezetünk leginkább gyümölcsök, gabonafélék fogyasztására alkalmas, ezért a túlzott húsfogyasztás számtalan problémát okozhat. Tudósaink egyetértenek abban, hogy el?deink táplálkozását szinte kizárólag a gyümölcs- és gabonafogyasztás jellemezte.

Ma már nem csak el?deink tapasztalata bizonyítja a húsfogyasztás káros hatásait. Egyre több tudós foglalkozik az emberi táplálkozás rejtélyeinek feltárásával. Amerikai kutatók vizsgálati eredményei szerint a húsfogyasztás elhagyása egyáltalán nem káros az egészségre, s?t, javíthatja azt. A vegetariánusok körében ?rostdús táplálkozásuk, s a magas antioxidáns- és vitaminbevitel miatt- sokkal kevesebb magas vérnyomással, szív-és érrendszeri problémával küzd? beteg található, emellett a daganatos betegek száma is kevesebb.

A húsban található nagy mérték? fehérje és zsír számtalan betegséghez, többek között érelmeszesedéshez, agyvérzéshez vezethet. A fehérje legnagyobb részét nem tudja megemészteni az emberi szervezet, így a lebomlása során keletkez? méreganyagok még hosszú ideig a szervezetben maradnak. Az emberi szervezet számára sokkal több hasznos anyagot tartalmaznak a még él? táplálékok, mint a h?kezelt ételek. Talán éppen ezért Amerikából már el is indult útjára a legújabb diéta divathullám: a nyersevés. A zölségek nyersen történ? elfogyasztása roppant hatásos fogyókúra, azonban az állandó rostanyagban gazdag táplálkozás, annyira felgyorsíthatja az anyagcserét, hogy pár héten belül a szervezet (az elégtelen energiabevitel, és a az elégtelen tápanyagfelszívódás miatt) teljesen legyengülhet. Ezért ha valaki a vegetáriánus életmód mellett dönt roppant mód figyelnie kell, hogy táplákozása változatos legyen, ne terhelje meg szervezetét és biztosítsa számára a létfontosságú ásványi anyagokat.



A zöld élet el?nyei és hátrányai

Egyre több, állatok fogyasztásával terjed? betegségr?l hallunk nap mint nap. A madárinfluenza és a kergemarha-kór egyaránt megrémiszti a húsfogyasztó lakosságot. Azonban kevesebb információ kerül napvilágra a zöldségek- és gyümölcsök által tartalmazott káros anyagokról. A m?anyag csomagolásban megvásárolható mirelit, vagy tartósított zöldségek, a boltokban kapható dzsemmek többsége is tartalmazhat egészségre káros összetev?ket.

Az egészséges táplálkozás követ?it nehéz feladat elé állítják az élelmiszergyártók. A hangzatos szlogenekkel reklámozott termékek többsége számtalan ízfokozót, tartósítószert és színezéket tartalmaz, nem beszélve a termesztés során használt nitrátról. A nem csak zöldséget fogyasztó emberek körében csak ritkán érzékelhet? a káros anyagok hatása, hiszen csupán kis mennyiség kerül a szervezetbe. A kizárólag zöldségeken és gyümölcsökön él? vegetariánusok számára azonban komoly problémát is jelenthetnek az adalékanyagok.

A növények termesztése során használt m?trágya több-kevesebb nitrátot tartalmaz, melynek maradványai a zöldségekben megmaradnak. Egyes növényekben raktározó részeiknek köszönhet?en több nitrát halmozódik fel. Ezek közé tartozik a répa, sóska, illetve a cékla és karalábé is. A nitrátból az emésztési folyamat során rákkelt? nitrozamin keletkezhet. Az éretlen növények is tartalmazhatnak káros anyagokat. Ezek, mint például a szalanin: mérgezést okozhatnak, melynek tünetei keringési és légzési zavarok lehetnek.

Mindent összevetve a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása igazán el?nyös és egészséges, s a rostokban gazdag táplákozás fontos azok számára is, akik mégsem tudnak lemondani a hús örömeir?l. Az ellen?rzött min?ség? termékek nem tartalmaznak káros anyagokat, ugyanakkor segítséget nyújtanak az elveszett vitaminok pótlásában. A magas élelmiszerrost és vitaminbevitel, az alacsonyabb koleszterint tartalmazó étrend hosszabb, egészségesebb életet biztosítanak.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja