Tej, vagy nem tej - avagy a csodálatos szója
Az anyukák előszeretettel tesznek reggelente tejet az asztalra. Hogy miért? Mert a tej kalciumban és fehérjében gazdag, amely nélkülözhetetlen nem csak a fejlődésben lévő gyerekek, de a felnőttek számára is. Persze akadnak olyan esetek, amikor laktóz intolerancia, vagy éppen tejfehérje allergia miatt a tej hamar lekerül az étlapról. Ekkor sem kell elkeseredni, hiszen nem csak az állati eredetű tej tartalmaz hasznos és nélkülözhetetlen tápanyagokat.
Miért jobb a növényi?
Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a növényi, vagy éppen az állati eredetű tej a jobb, hiszen mindkettőnek megvannak a maga jó tulajdonságai. A növényi tej számtalan előnye közé sorolható, hogy vegetariánusok, tejfehérje-allergiások, laktóz érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Emellett számtalan diéta ideális kísérője.
Míg a tej zsírosabb, állati eredetű, s így koleszterint is tartalmaz, addig a növényi eredetű tejekről ugyanez nem mondható el, tehát a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. Míg az állati eredetű termékek (tej, vaj, zsír) telített zsírsavakat tartalmaznak, mely a szervezetre nézve nagy mennyiségben ártalmas lehet (többek között túlsúlyhoz vezethet), addig a növényi tejek telítetlen zsírsavakban gazdagok, s nem, vagy csak kis mértékben tartalmaznak koleszterint.
A szójatej
Hazánkban is évek óta kapható az egyik legnépszerűbb növényi termék, a szójatej. Fehérjében gazdag, s magas vastartalommal rendelkezik, így fogyasztása segíthet a vashiányos vérszegénység megelőzésében. Mivel laktóz mentes, és egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű anyagokat, tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják.
A szójabab vizes főzetéből készül, állagát és ízét tekintve meglepően hasonlít a tehéntejhez (egy kevés gabona mellékíztől eltekintve). Felhasználható főzés, sütés során, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Egyes kutatások szerint a szója összetevői megnövelik a csontsűrűséget, így az osteoporosis megelőzésére is alkalmas lehet.
A szójatej előnyei:
· Magas rosttartalommal rendelkezik, amely kiegyensúlyozottá teszi az emésztést.
· Fontos kálcium-, cink-, vas-, magnézium-, kálium- és foszforforrás, így mindennapos fogyasztása segíthet az egészség megőrzésében.
· Nem tartalmaz koleszterint, diétázók is fogyaszthatják.
· Segít a csontritkulás megelőzésében, napi fogyasztása főként menopausa idején ajánlott.
A varázslatos szója
A szójababból számtalan ételt készítenek, melyeket nem csak ízük, de értékes tápanyagaik miatt is érdemes fogyasztani. A legismertebb a sárga szójabab, melyből szójavelőt, olajat, túrót, sajtot és lisztet is készítenek.
A legtöbb szójás termék házilag is elkészíthető, sőt, bioboltokból már csíráztatásra alkalmas magokat is be lehet szerezni. Akár házilag készítjük, akár boltban vásároljuk a termékeket, ideális kiegészítői lehetnek mindennapi táplálkozásunknak.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: