5 dolog, amivel megerősíthetjük immunrendszerünket ősszel
1. Alapvető változások kellenek
Forrás: Social-health
Az immunrendszer gyengüléséhez a gyorséttermi fogások, agyoncukrozott üdítőitalok, túl sok kávé és kevés növényi eredetű hozzávaló nagyban hozzájárul.
Ha úgy érezzük, étkezésünk nem a megfelelő hozzávalókat tartalmazza, javasolt a lassú, lépésről lépésre való átállás, életmódváltás. Nem kell azonnal csak húst és zöldséget fogyasztani, avagy minden cukrot és lisztet kiiktatni a mindennapjainkból. El kell kezdenünk egy tudatosabb életvitelt, be kell vezetnünk a feldogozott élelmiszereket mellőző étrendet. Ez többek között azt jelenti, hogy minél több fogást készítsünk el magunk, akkor is, ha ehhez előre kell tervezni az elkészítését.
Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha a szezonális kínálatot fogyasztjuk. Ősszel a Penny újság is sok szezonális terméket vonultat fel. Az őszi időjárás beköszöntével egyre olcsóbb lesz a sütőtök, a szőlő, egy kilogram alma sem kerül már feltétlenül hatszáz forintba.
2. Igyunk teát!
Nem elég, hogy a hideg idő beköszöntével jobban is esik egy forró ital, de szinte bármilyen panaszra találunk megfelelő teát ill. gyógyteát. Fontos észben tartanunk, hogy meddig áztassuk (bizonyos gyógyteákat csak forrázni szabad!) az adott növényt, mennyit fogyasszunk belőle ill. ha megoldható, ne édesítsük vagy ha muszáj, ne cukorral.
3. Drakula biztos nem jön a közelünkbe!
Forrás: Unsplash.com
Egy őszi praktikákról szóló lista nem lenne teljes és elég magyaros, ha nem tennénk említést a fokhagymáról! Mindenki ismeri az erős illatú, anti-bakteriális és öregedésgátló hatású növényt. Magában fogyasztva, esetleg mézzel, mindenképp jót (t)eszünk vele.
4. Turmixoljunk!
Forrás: Unsplash.com
A smoothie-k és turmixok arra jók, hogy nagy mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget tudjunk kis idő alatt bevinni a szervezetünkbe. Ha gyermekünk nem szeret egy adott zöldséget (például spenótot), könnyen belecsempészhetjük egy olyan turmixba, ahol észre sem veszi. Ha megfelelő mennyiségű lédús hozzávalót használunk, elég csak egy kis vizet hozzáönteni, de használhatunk növényi tejet is higításra.
5. Ragu minden mennyiségben!
Forrás: Unsplash.com
Fontos ősszel is minél több nyers zöldséget fogyasztani, de ha nyáron lefagyasztottunk vagy befőztünk sok olyan zöldséget, amit ősszel már nem lehet kapni, belerakhatjuk azokat egy raguba, amiben gyakorlatilag bármilyen zöldséget és húst összefőzhetünk. Egy lassúfőző gép használatával nem kell a fazék felett állnunk órákon át, ráadásul ez a főzési technika jobban megőrzi az ízt és a hozzávalók vitamintartalmát. Hidegben pedig nagyon jól tud esni egy tányér forró étel!
A fenti tanácsok mellett próbáljuk megragadni az utolsó napsugarakat, hiszen a D-vitamin szint egyre csökken szervezetünkben a tél közeledtével. Ne csak az elmúlást lássuk az őszben, hiszen kirándulhatunk, szedhetünk gesztenyét és színes faleveleket, az évszaknak megfelelően újra dekorálhatjuk a lakást.
Indexkép: DanaTentis / pixabay
Közösségi hozzászólások: