Vitaminbomba hűtött pohárban
Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-01
Sokféle irányzata van a táplálkozás-tudománynak, nem egyszer szögesen ellentétesek a vélemények. Egy témában azonban még nem tapasztaltam nézeteltérést: a reggeli és a könnyű vacsora fontosságának megítélésében. Úgy tartják a hozzáértők, hogy a napot energiafeltöltéssel kell kezdeni, ami nem feltétlenül jelenti az erős feketét. Állítólag a legfontosabb a folyadék, mert az adja meg az energiabombát a jó kis váltott hideg-meleg zuhany mellett.
A tápláló, kissé krémesített turmixok egész napra és a nap bármely szakában biztosítják mindazt az energiát, amelyre szüksége van mindenkinek vitalitása megőrzéséhez. Jéghidegen ajánlott ezeket fogyasztani.
Nyáron különösen gondoskodik a természet arról, hogy feltöltődve kezdhessük a napot. Nézzünk néhány lehetőséget, melyek kimerítik az összes kritériumot: folyadékok is, de vitaminbombák is. Mivel a készen kapható gyümölcslevek jótékony hatását mostanság megkérdőjelezik, főképp a cukortartalom miatt, a legbiztosabb, ha mi magunk állítunk elő leveket. Nem nagy munka. Egyre ügyeljünk - ilyenkor, a nagy melegben végképp igaz: a frissen facsart italok, turmixok nem alkalmasak a tárolásra.
A nyers gyümölcslé kiváló forrása az antioxidáns vitaminoknak, de ajánlatos utána fehérjét fogyasztani /tojás, natúr joghurt stb./, mivel a gyomrunk nagyon hamar megemészti a tápanyagot, és ezáltal megzavarhatja a szervezet vércukoregyensúlyát.
Terápiás turmix
A tej kálcium- és a gyümölcsök vitamintartalma miatt a turmixok egészséges és finom italok. S noha eredetileg tojást is kell beletenni, ezt ebben a szezonban inkább mellőzzük.
A betegségmegelőző táplálkozás alapszabálya: hogy rendszeresen, naponta többször fogyasszunk nyers gyümölcsöt. Ez néha unalmas, feldobhatjuk gyümölcs- vagy zöldséglével. Ha magunk készítjük, garantált, hogy 100% -os lesz, főképp ha okosak vagyunk, nem teszünk hozzá cukrot. A többféle gyümölcsből készült levek nagy előnye az élvezetes íz-és színkombináció, a változatos vitamin- és ásványianyag-összetétel. Ez utóbbinak terápiás szempontból is nagy jelentősége van. A káliumban különösen gazdag gyümölcsök leve (pl. banán, kivi, sárgabarack) igen hasznosak lehetnek azok számára, akiknek rendszeresen kell vizelethajtó gyógyszereket szedniük, hiszen e kezelések során jelentős mennyiségű káliumveszteséggel kell számolni; de e levek fogyasztása a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek is jótékony hatású. A gyümölcsökben és gyümölcslevekben lévő élelmi rostoknak, az antioxidáns hatású vitaminoknak (főként az A- és C-vitaminnak) és karotinoidoknak, illetve az antioxidáns és antikarcinogén hatású fenoloidoknak (flavonoidoknak és ellagitanninoknak) a rosszindulatú daganatok megelőzésében van nélkülözhetetlen szerepük. A citrusfélék mellett figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz C-vitamint például a kivi (több mint 100 mg/100 g), a mangó (kb. 30 mg), az ananász (15 mg), a sárgabarack, a szilva, a banán és az alma (valamennyi 5–10 mg/100 g). Az A-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök közé pedig a mangó (3000–4000 NE/100 g), a sárgabarack (2000–2500 NE/100 g), az őszibarack (kb. 500 NE/100g) és a szilva (kb. 300 NE/100 g) tartozik. (NE = nemzetközi egység).
Méz vagy barna cukor
A gyümölcslevek, turmixok, vagy a kettő keverékei nem csak éhségűzők, kitűnő könnyű vacsorák, hanem fogyasztásuk igen hasznos segítség lehet a krónikus székrekedés megszüntetésében, illetve az ízületi gyulladással járó mozgásszervi betegségeket kísérő panaszok enyhítésében. A gyümölcslevek élelmi rostjai élénkítik a bélmozgást és lerövidítik a béltartalom tranzitidejét. Kitüntetett helye van az ananásznak, mely az emésztést segíti, enzimje, a bromelain pedig a különböző gyulladásos folyamatokat is mérsékelheti.
A gyümölcslevek szinte minden korosztálynak ajánlhatók és fogyasztásukat mindenképpen célszerű előnyben részesíteni a különféle mesterséges aromákkal és adalékanyagokkal készült üdítőitalokkal szemben. A méz nem ok nélkül szerepel a receptekben, de gazdagíthatók az italok búzacsírával, kevés lenmagolajjal. Előbbi gazdag fehérjékben, rostokban és E-vitaminban, utóbbi pedig jótékony hatású omega-3 zsírsavakat tartalmaz, melyek pajzsként védik az ereket a káros lerakódásoktól. Ha mindenképp édesen szeretnénk az italt és nincs kéznél méz, akkor jó a barna cukor, mely a finomított cukorral ellentétben sokféle értékes ásványi anyagot tartalmaz, a vastól a kalciumig. A krémes, sűrű állag elérhető zsírszegény joghurttal, mely lehet akár natúr, akár ízesített.
Ásványvíz és darált jégkocka
Sokan imádják a kakaót, némelyik ital meg is kívánja ezt az ízt. Ne instantot használjunk, hanem valódit, mert alig tartalmaz zsírt, mégis fantasztikusan csokoládé ízű. Egy evőkanál belőle mindössze 12 kalória! A mandula legyen akár szeletelt, akár durvára őrölt - értékes fehérjét és sok E-vitamin tartalmaz, plusz kiválóan díszít. A mogyoró is pazar adalék, de ne sózott legyen!
A receptekhez érdemes minden hozzávalót jéghidegen felhasználnia, a gyümölcsöket akár fagyottan is – nem árt tudni, hogy hidegen sokkal intenzívebb aromájúak, és a nyári melegben kellemesebb is így. Hasznos tipp: hűtött poharakban szolgáljuk fel italainkat!
A turmixok nagyon változatos formában elkészíthetők – csak a fantázia, illetve a hűtőszekrény, vagy a kamra tartalma szab határt. Hígításhoz (és a könnyebb turmixoláshoz) használjunk ásványvizet és megfelelő összetételnél darált jégkockával is hűthetjük.
Napsárga elixír
1 szelet görögdinnye vagy sárgadinnye /a magokat hagyjuk benne/
1 őszibarack vagy nektarin. Ez utóbbiakat megmossuk, a magot kidobjuk, a dinnye húsát összedaraboljuk, és a gyümölcsöket turmixgépbe tesszük.
Addig turmixoljuk, amíg a magok is megőrlődnek. A dinnye nagyon jó C-vitamin-forrás, magja értékes /esszenciális/ zsírsavakat tartalmaz.
Mediterrán
3 db banán, 2 evőkanál méz, 1 db meghámozott alma, 6 dl tej, 10 dkg málna.
A kb. négy adagra való hozzávalókat turmixba rakjuk és tíz percig normál fokozaton turmixoljuk. Poharakba tesszük és mindegyik pohár turmix tetejére egy-két szem málnát teszünk. Azonnal fogyasszuk!
Déligyümis kis hazaival
1 narancs, 2-3 kivi, 15 dkg földieper, 2-3 evőkanál joghurt, 1 kávéskanál méz
Kedvünk szerint választunk a felsorolt, vagy éppen kapható gyümölcsökből. A kivit meghámozzuk, a narancs héját eltávolítjuk, az eper szárát lecsípjük, és folyó csapvíz alatt megmossuk. Az összedarabolt gyümölcsöket turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a mézet /ha jó édesek a gyümölcsök, ezt el is hagyhatjuk/, pár perc alatt összeturmixoljuk, és máris fogyasztható a vitamindús reggeli ital.
Kávés felnőtteknek
4 pohár joghurt, 1 teáskanál rum, 2 evőkanál nescafé, vagy lefőzött kávé, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál méz, őrölt fahéj, 1 dl tejszín
Az egészet habosra turmixoljuk, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A habos mokka turmixot négyfelé elosztjuk az előhűtött poharakba, és csipet fahéjjal megszórva azonnal kínáljuk.
Merészeknek zöldségből
Merészebbek zöldségekből is turmixolhatnak italt. Kígyóuborka, joghurt és petrezselyemzöld felhasználásával érdekes zöldségitalt kínálhatunk. Vagy íme egy másik érdekes ötlet: 1 púpozott ek. reszelt sárgarépa, 1 csapott ek. reszelt petrezselyemgyökér, 1 csapott ek. reszelt karalábé, 1 csapott ek. reszelt zellergumó, 1,5 dl víz, 2 kk. méz, 1 kk. petrezselyemzöld, ízlés szerint citromlé. Az alkotórészeket addig turmixoljuk, amíg a zöldség teljesen egyneművé válik. Értékes vitaminokat és ásványi sókat tartalmaz, a nap bármely szakában fogyasztható. Ízlés szerint tejjel is elkészíthető.
Nyáron különösen gondoskodik a természet arról, hogy feltöltődve kezdhessük a napot. Nézzünk néhány lehetőséget, melyek kimerítik az összes kritériumot: folyadékok is, de vitaminbombák is. Mivel a készen kapható gyümölcslevek jótékony hatását mostanság megkérdőjelezik, főképp a cukortartalom miatt, a legbiztosabb, ha mi magunk állítunk elő leveket. Nem nagy munka. Egyre ügyeljünk - ilyenkor, a nagy melegben végképp igaz: a frissen facsart italok, turmixok nem alkalmasak a tárolásra.
A nyers gyümölcslé kiváló forrása az antioxidáns vitaminoknak, de ajánlatos utána fehérjét fogyasztani /tojás, natúr joghurt stb./, mivel a gyomrunk nagyon hamar megemészti a tápanyagot, és ezáltal megzavarhatja a szervezet vércukoregyensúlyát.
Terápiás turmix
A tej kálcium- és a gyümölcsök vitamintartalma miatt a turmixok egészséges és finom italok. S noha eredetileg tojást is kell beletenni, ezt ebben a szezonban inkább mellőzzük.
A betegségmegelőző táplálkozás alapszabálya: hogy rendszeresen, naponta többször fogyasszunk nyers gyümölcsöt. Ez néha unalmas, feldobhatjuk gyümölcs- vagy zöldséglével. Ha magunk készítjük, garantált, hogy 100% -os lesz, főképp ha okosak vagyunk, nem teszünk hozzá cukrot. A többféle gyümölcsből készült levek nagy előnye az élvezetes íz-és színkombináció, a változatos vitamin- és ásványianyag-összetétel. Ez utóbbinak terápiás szempontból is nagy jelentősége van. A káliumban különösen gazdag gyümölcsök leve (pl. banán, kivi, sárgabarack) igen hasznosak lehetnek azok számára, akiknek rendszeresen kell vizelethajtó gyógyszereket szedniük, hiszen e kezelések során jelentős mennyiségű káliumveszteséggel kell számolni; de e levek fogyasztása a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek is jótékony hatású. A gyümölcsökben és gyümölcslevekben lévő élelmi rostoknak, az antioxidáns hatású vitaminoknak (főként az A- és C-vitaminnak) és karotinoidoknak, illetve az antioxidáns és antikarcinogén hatású fenoloidoknak (flavonoidoknak és ellagitanninoknak) a rosszindulatú daganatok megelőzésében van nélkülözhetetlen szerepük. A citrusfélék mellett figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz C-vitamint például a kivi (több mint 100 mg/100 g), a mangó (kb. 30 mg), az ananász (15 mg), a sárgabarack, a szilva, a banán és az alma (valamennyi 5–10 mg/100 g). Az A-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök közé pedig a mangó (3000–4000 NE/100 g), a sárgabarack (2000–2500 NE/100 g), az őszibarack (kb. 500 NE/100g) és a szilva (kb. 300 NE/100 g) tartozik. (NE = nemzetközi egység).
Méz vagy barna cukor
A gyümölcslevek, turmixok, vagy a kettő keverékei nem csak éhségűzők, kitűnő könnyű vacsorák, hanem fogyasztásuk igen hasznos segítség lehet a krónikus székrekedés megszüntetésében, illetve az ízületi gyulladással járó mozgásszervi betegségeket kísérő panaszok enyhítésében. A gyümölcslevek élelmi rostjai élénkítik a bélmozgást és lerövidítik a béltartalom tranzitidejét. Kitüntetett helye van az ananásznak, mely az emésztést segíti, enzimje, a bromelain pedig a különböző gyulladásos folyamatokat is mérsékelheti.
A gyümölcslevek szinte minden korosztálynak ajánlhatók és fogyasztásukat mindenképpen célszerű előnyben részesíteni a különféle mesterséges aromákkal és adalékanyagokkal készült üdítőitalokkal szemben. A méz nem ok nélkül szerepel a receptekben, de gazdagíthatók az italok búzacsírával, kevés lenmagolajjal. Előbbi gazdag fehérjékben, rostokban és E-vitaminban, utóbbi pedig jótékony hatású omega-3 zsírsavakat tartalmaz, melyek pajzsként védik az ereket a káros lerakódásoktól. Ha mindenképp édesen szeretnénk az italt és nincs kéznél méz, akkor jó a barna cukor, mely a finomított cukorral ellentétben sokféle értékes ásványi anyagot tartalmaz, a vastól a kalciumig. A krémes, sűrű állag elérhető zsírszegény joghurttal, mely lehet akár natúr, akár ízesített.
Ásványvíz és darált jégkocka
Sokan imádják a kakaót, némelyik ital meg is kívánja ezt az ízt. Ne instantot használjunk, hanem valódit, mert alig tartalmaz zsírt, mégis fantasztikusan csokoládé ízű. Egy evőkanál belőle mindössze 12 kalória! A mandula legyen akár szeletelt, akár durvára őrölt - értékes fehérjét és sok E-vitamin tartalmaz, plusz kiválóan díszít. A mogyoró is pazar adalék, de ne sózott legyen!
A receptekhez érdemes minden hozzávalót jéghidegen felhasználnia, a gyümölcsöket akár fagyottan is – nem árt tudni, hogy hidegen sokkal intenzívebb aromájúak, és a nyári melegben kellemesebb is így. Hasznos tipp: hűtött poharakban szolgáljuk fel italainkat!
A turmixok nagyon változatos formában elkészíthetők – csak a fantázia, illetve a hűtőszekrény, vagy a kamra tartalma szab határt. Hígításhoz (és a könnyebb turmixoláshoz) használjunk ásványvizet és megfelelő összetételnél darált jégkockával is hűthetjük.
Napsárga elixír
1 szelet görögdinnye vagy sárgadinnye /a magokat hagyjuk benne/
1 őszibarack vagy nektarin. Ez utóbbiakat megmossuk, a magot kidobjuk, a dinnye húsát összedaraboljuk, és a gyümölcsöket turmixgépbe tesszük.
Addig turmixoljuk, amíg a magok is megőrlődnek. A dinnye nagyon jó C-vitamin-forrás, magja értékes /esszenciális/ zsírsavakat tartalmaz.
Mediterrán
3 db banán, 2 evőkanál méz, 1 db meghámozott alma, 6 dl tej, 10 dkg málna.
A kb. négy adagra való hozzávalókat turmixba rakjuk és tíz percig normál fokozaton turmixoljuk. Poharakba tesszük és mindegyik pohár turmix tetejére egy-két szem málnát teszünk. Azonnal fogyasszuk!
Déligyümis kis hazaival
1 narancs, 2-3 kivi, 15 dkg földieper, 2-3 evőkanál joghurt, 1 kávéskanál méz
Kedvünk szerint választunk a felsorolt, vagy éppen kapható gyümölcsökből. A kivit meghámozzuk, a narancs héját eltávolítjuk, az eper szárát lecsípjük, és folyó csapvíz alatt megmossuk. Az összedarabolt gyümölcsöket turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a mézet /ha jó édesek a gyümölcsök, ezt el is hagyhatjuk/, pár perc alatt összeturmixoljuk, és máris fogyasztható a vitamindús reggeli ital.
Kávés felnőtteknek
4 pohár joghurt, 1 teáskanál rum, 2 evőkanál nescafé, vagy lefőzött kávé, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál méz, őrölt fahéj, 1 dl tejszín
Az egészet habosra turmixoljuk, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A habos mokka turmixot négyfelé elosztjuk az előhűtött poharakba, és csipet fahéjjal megszórva azonnal kínáljuk.
Merészeknek zöldségből
Merészebbek zöldségekből is turmixolhatnak italt. Kígyóuborka, joghurt és petrezselyemzöld felhasználásával érdekes zöldségitalt kínálhatunk. Vagy íme egy másik érdekes ötlet: 1 púpozott ek. reszelt sárgarépa, 1 csapott ek. reszelt petrezselyemgyökér, 1 csapott ek. reszelt karalábé, 1 csapott ek. reszelt zellergumó, 1,5 dl víz, 2 kk. méz, 1 kk. petrezselyemzöld, ízlés szerint citromlé. Az alkotórészeket addig turmixoljuk, amíg a zöldség teljesen egyneművé válik. Értékes vitaminokat és ásványi sókat tartalmaz, a nap bármely szakában fogyasztható. Ízlés szerint tejjel is elkészíthető.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Rágicsálós finomságok
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne
"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Közösségi hozzászólások: