Speciális diéta parlagfű-allergiásoknak
Itt a nyár, közeleg a parlagfű virágzásának ideje...
A Budai Allergiaközpont szakemberei elkötelezték magukat az allergia, mint a társadalom közel egyötödét érintő megbetegedés mind jobb megismertetése, valamint az allergiás betegek segítése, tüneteinek csökkentése mellett.
Napjainkban az allergiával kapcsolatos felvilágosításban kulcsfontosságú szerephez jut a megelőzés, és azon bevált módszerek alkalmazása, melyekkel megkönnyíthetjük a kritikus hónapokat.
A parlagfű az ország lakosságának közel 10-15%-át sújtó, erősen allergén növény. Szénanáthát, asztmát, ekcémát okozó hatása miatt kormányzati szinten is kiemelt területként kezelik, nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a parlagfű irtására.
A Budai Allergiaközpont szakemberei csatlakozva a kormányzati és országos összefogáshoz, speciális étrendi ajánlást dolgoztak ki, mely betartásával jelentősen csökkenthetőek a szénanáthás, asztmás, esetleg ekcémás tünetek.
A parlagfű allergiában szenvedő beteg számára javasolt ételek:
Húsok: belsőségek kivételével a színhús: szárnyas (pulyka, baromfi, kacsa, liba), sertés, marha, vadhús (szarvas, vaddisznó, őz), illetve ezekből készült húskészítmények, felvágottak. Mindezt sülve, főzve, rántva, grillezve, töltve. Egyetlen kivétel a füstölés.
Figyelem! Az Olaszországban oly kedvelt füstölt sonkaszelet sárgadinnyével több okból is kizárt.
Tejtermékek: tej, tejeskávé (max. napi 1x), cappuccino (de ne legyen fahéjjal megszórva), natúr joghurt, kefir, aludttej, ízesített joghurtok a megengedett gyümölcsökből. Nem penészes sajtok, illetve nem füstölt sajtok, krémsajtok (pl.: trappista, eidami, mozzarella, anikó, pannonia, juhsajt, kecskesajt), túró, tejföl.
Gabonafélék: zab, rozs, búza, kukorica, rizs, árpa s ebből készült édes és sós péksütemény, kenyér, zsemle. Sütemény, amely nem tartalmaz tiltott gyümölcsöt, fahéjat, vagy csokoládét.
Figyelem! A magvas kenyerek, zsemlék napraforgót tartalmazhatnak, tehát kerülendők.
Italok: ásványvíz, szénsavas üdítők. Gyümölcslevek közül nehéz olyat találni amiben nincs a keresztallergiát okozó illetve a magas hisztamin tartalmú gyümölcsök közül, de megfelelő lehet az alábbi gyümölcsökből készült ital
Gyümölcsök: belőlük készült ételek, frissítők, gyümölcslevek: sárgabarack, őszibarack, szilva, cseresznye, meggy, szőlő, ribizli, áfonya, szeder, málna, alma, körte, piszke (más néven egres).
Zöldségek: belőlük sütve, főzve, grillezve készült ételek: burgonya, káposzta, vöröshagyma, fokhagyma, kelbimbó, karfiol, brokkoli, répa, retek, karlábé, kelkáposzta, saláta, cékla, gomba, szója.
Figyelem! Erjesztéssel készült savanyúságok, mint savanyú káposzta kerülendő.
Összeállította:
Nagy Dóra dietetikus, a Budai Allergiaközpont allergia specialistája
www.allergiakozpont.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: