SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Eper, eper, eper!

Családinet [cikkei] - 2009-05-04
Az eper nem csak a legzamatosabb gyümölcseink egyike, de fontos antioxidáns-forrásként egészségünk és szépségünk egyik őre is, és még sok minden más...
Eper, eper, eper!

Epertörténet dióhéjban
Szinte a világon mindenhol ismerik és szeretik ezt a vidám, illatos gyümölcsöt. Már az ókori rómaiaknak is nagy kedvencük volt, később Európában is elterjedt, bár sokáig luxuscikknek számított, és csak a kiváltságosak kényeztethették érzékeiket a zamatos gyümölccsel.
Manapság már szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik szeretik az epret, hiszen áprilistól júliusig mindenki számára elérhető.

Az eper és az egészségünk
Ma már azt is tudjuk, hogy az eper nem csak szép és finom, de emellett számos jótékony élettani hatással is bír.  Antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a sejtek szerkezetét, megelőzi azok oxidációját. A szervezet számára védelmet nyújt a káros hatásokkal szemben, fenol tartalma révén különösen a szívünk, érrendszerünk működését segíti.
Az eper egészségmegőrző szerepe bizonyított, azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erősebb az immunrendszerük, ellenállóbb a szervezetük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára előnyös a fogyasztása.
A szépségipar is felfedezte az eper jótékony hatásait, mivel hatóanyagai erősítik a bőr kötőszöveteit, és kisimítják a ráncokat, számos kozmetikum alkotóeleme is az eper.


Az eper és a design
A divattervezőket sem hagyja hidegen az eper. Erre bizonyíték, hogy szinte minden nagy márkának megtalálható a kollekciójában az eper motívum. Ékszeren, pénztárcaként, blúzon, kardigánon, zoknin, de kenyérpirítón, és egyéb használati eszközökön is megtalálható ez a mindenki számára kedves gyümölcs. Méltán, hiszen az eperre nem lehet másképp gondolni, mint vidáman. Viseljük bátran, az eper széppé tesz!

Az eper és a csábítás
Az eperről sokan a csábításra is asszociálnak. Az eper kacéran mosolyog ránk, csokoládéba márthatjuk, pezsgőben fürdethetjük. Élénk, piros színe szinte vibrál, szív alakja pedig kétségtelenül arra predesztinálja, hogy a csábítás szolgálatába álljon. Ha kiszemeltünket egy doboz eperrel lepjük meg, biztosan nem marad majd el a hatás!

Fogyasztása: Rengeteg formában fogyaszthatjuk, magában, gyümölcssalátaként, mousse-ként, turmixban, süteményeken, lekvárként pedig az év minden szakában élvezhetjük zamatos ízét.
Szépségtipp: Arcpakolásként üdévé teszi bőrünket, kisimítja az apró ráncokat.
Programtipp: Egy hétvégi eper szedd magad kiváló családi, baráti program lehet, nem mellékes a zsákmány sem, amellyel hazatérünk!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Rovarcsípéskor is érdemes elővenni a mobiltelefont

Rovarcsípéskor is érdemes elővenni a mobiltelefont

A nyári hónapokban a vízpartok mellett, a parkokban és a kertünkben is többféle rovarral találkozhatunk. Ezek közül sokak csípése vagy szúrása okoz kellemetlen, esetenként fájdalmas, de szerencsére teljesen ártalmatlan reakciókat. Dr. Mezei Györgyit, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus szakorvosát arról kérdeztük, fontos-e a csípést okozó rovar azonosítása és miként lehet ebben segítségünkre a mobiltelefonunk.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
A szerkesztő ajánlja