Egészséges húsból készült ételt minden tányérra!
Családinet [cikkei] - 2010-10-04
A gazdasági állattartásban az állati jólét alkalmazása vezet az egészséges húsalapanyaghoz, és a finom ételekhez.
Az Állatok Világnapja alkalmából az Orpheus Állatvédő Egyesület szeretné megismertetni a lakossággal, hogy hogyan is készül a "tökéletes" csirkehús, amellyel a legtöbb bolt polcain találkozhatunk. Nincs is étvágygerjesztőbb, mint amikor egy tányéron elénk teszik a rántott csirkecombokat a kedvenc köretünkkel, némi savanyúsággal. A húsok csomagolásain több felirat is segíti a tájékozódni kívánó vásárlót, de bizonyos kifejezések megfejtése és megértése nem mindig egyszerű. Ehhez adunk most egy kis segítséget.
A nagyüzemi baromfitartásról
Az üzemi tartás alapesetben 3 féle módon történhet Magyaroszágon és Európában.
Van a hagyományos udvaros tartás, ahol az állat szabadon keresgéli az élelmét. A magyar és a nyugati piacon innen kerül ki a bio tartásos állatok nagy része. Félintenzív tartásnál az állatok egy elkerített épületben szabadon vannak, de a táplálásuk itt is természetes módon történik. A nagyobb boltok polcaira ebből a csoportból - a drágább előállítás miatt - szinte sohasem kerül.
Mélyalmos tartásnál az istálló padozatára 15-25 cm vastag alomréteget (szalma, faforgács) terítenek. Itt a táplálás történhet természetes eredetű táplálékkal is, de mivel ez sokkal hosszabb idő alatt növeli meg a baromfik súlyát, így inkább már a tápos takarmányozást alkalmazzák. A lényeg: minél rövidebb idő alatt eladható súlyú állatot nevelni!
.jpg)
A pecsenyecsirke hizlalása
Pecsenyecsirke hizlaláskor minden esetben arra törekednek az üzemek tulajdonosai, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a naposcsibéből piacképes, ipari feldolgozásra alkalmas, közel 2 kg-os élőtömegű végterméket állítsanak elő a lehető leggazdaságosabb módon. Értsd: mindegy, hogy milyen módon, csak olcsó legyen!
Sok, állatok számára készített táp különböző hízásgyorsítókat (fehérje adalékokat, antibiotikumokat, egyéb anyagokat) is tartalmazhat, melyek az állatok vágása után akár a fogyasztók szervezetébe is átkerülhetnek, és az emberi
anyagcserére is hatással lehetnek…

A tenyésztési helyről a vágóhelyig jutás országon belüli, és nemzetközi formája is gyalázatos. A szárnyasok szállítás közben sok esetben roncsolt állapotban jutnak a „végcélhoz”. Az állatok feldolgozása gyakran ilyen előzmények után valósul meg, ezt a minőséget kapjuk vissza mi laikusok, amikor az étkezéshez vesszük meg a hiper-szuper áruházakban az akciózott hozzávalókat.
"Tápos csirke"
Az egyik hipermarket húsosztályán álltunk sorba, ahol egy anyuka és kisfia álltak, és az akciós húsokat nézegették. Ott csíptük el ezt a párbeszédet: - Anyu veszünk ebédre csirkecombot? - Itt fiam most nem, mert ez a hús színtelen, nem jó, biztos tápos csirkéből van…
Október 4-én, az Állatok Világnapján, és egész évben éljünk úgy, hogy a természettel, környezetünkkel, az abban található más fajú
élőlényekkel való kapcsolatkor megtaláljuk a humánus normát. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a húsfogyasztásról, de az Orpheus Állatvédő Egyesület azt javasolja, hogy gondosan válasszuk ki azt, hogy hol, és mit vásárolunk, azaz milyen húst teszünk az asztalunkra.

Ön is lehet állatvédő, hiszen a bennünket körülvevő világot mi magunk alakítjuk!
Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Teendők, ha macska kerül a házhoz
LEGOLVASOTTABB
Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztitók a Semmelweis Egyetem szakértője szerint
Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.
Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat
Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.
A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága
A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.
Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel
Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.
A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia
Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.
Közösségi hozzászólások: