Népszerű süteménysütős műsorok, isteni macaron készítők, újabbnál újabb cukrászdák és nívós szakmai díjak. Hazánkban is egyre népszerűbb a cukrász szakma, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy rengetegen várták idén is, hogy kiderüljön mi lesz az „Ország tortája”.
A cukrász mesterséget bizony nem csak a főváros nagy cukrászdáiban lehet sikeresen művelni, hanem országszerte, sőt a cukrászat újra népszerű és gasztronómiai szakemberek által is elismert hivatás lett. Nem véletlen, hogy egyre többen cserélik stresszes munkájukat valamilyen alkotó tevékenységre.
Számos olyan inspiráló történettel találkozunk, ahol az egykori pénzügyes, marketinges, vagy újságíró ma boldog cukrászda-tulajdonosként, kézműves desszertkészítőként dolgozik, és boldogabb, mint valaha. „Egyre többen jelentkeznek gasztronómiai képzéseinkre (szakács, cukrász), a 18-20 éves álláskeresőtől, a 60 éves nagymamáig, aki saját családi vállalkozást szeretne az unokáival. Olyan is előfordult, hogy együtt iratkoztak be, majd vizsgáztak le sikeresen”- árulta el Lázár Imre, a Focus Oktatóközpont vezetője.
Akkor válaszd a cukrász a szakmát, ha:
Szeretsz önállóan dolgozni
Túl kötött a 9-5-ig tartó munkaidő, és szívesebben osztanád be Te a napod? Már nem jelent örömet a munkád, és nem szeretnél főnököt? Ha igazak Rád a fentiek, és jobban feltölt a hobbid, mint a rendes munkád, ideje megfontolnod a karrierváltást. A saját cukrászüzletedben Te leszel a főnök, ami nemcsak szabadsággal, hanem sok felelősséggel is jár.
Szeretsz korán kelni
Az alapanyagok előkészítése, a sütemények, fagylaltok elkészítése bizony nem délutános műszak, elég korán kell kezdeni, hogy minden készen legyen, mire megérkeznek az első vevőid. De hidd el, sokkal könnyebb egy olyan tevékenységért felkelni, ami nem is munka, hanem szerelem!
Szorgalmas vagy és kitartó
Gyönyörű és finom sütiket készíteni szuper dolog, de ha nemcsak lelkes hobbicukrász vagy, nem csak ebből állnak a feladataid. Senki nem ígéri, hogy eleinte 8 órás lesz egy munkanapod, és hogy már az első hónapokban hátradőlhetsz. Ha kitartó vagy és nem adod fel, megtérül a befektetett munka, és idővel leadhatsz a feladatokból.
Szívesen tanulsz tovább önállóan
A cukrász tanfolyam bizony nem ér véget akkor, amikor befejezed és megkapod a bizonyítványodat. Ahhoz, hogy a legújabb gasztronómiai trendekkel is tisztában legyél, érdemes folyamatosan képezni magad, szakácskönyvekből, az internetről, vagy önállóan kísérletezgetni! Ez egy olyan szakma, amit biztosan nem fogsz megunni, ha lépést tartasz az újdonságokkal!
Szeretsz kísérletezni
Minden szezon új hozzávalókat, ízeket hoz, ezenkívül mindig más alapanyag kerül a középpontba. Persze abban is rengeteg lehetőség rejlik, ha elfelejtett, vagy kevésbé ismert hozzávalókkal dolgozol. A lényeg, hogy kísérletezz bátran, és engedd szabadon a fantáziád! Legyenek a Te alkotásaid különlegesek, amikért megéri sorban állni a vendégeknek!
Az alapok nagyon fontosak!
Mindehhez azonban jó alapok szükségesek, amelyeket a megfelelő képzés kiválasztásával - és természetesen a sok gyakorlással - lehet megszerezni. „Fontos, hogy az oktatás ne csak a tananyag átadásából álljon. Tapasztalataink szerint az a jó, ha az órák inkább egy workshopra hasonlítanak" – mesélte Lázár Imre, a többek között cukrásztanfolyamokat is indító Focus Oktatóközpont szakmai vezetője. Azt is kiemelte, hogy elismert szakemberek tanítanak náluk, akik nem csak steril, iskolai konyhákon, hanem valós munkahelyi környezetben szerezték tapasztalataikat. Az oktatóközpontban már több olyan diák is végzett, akiknek azóta népszerű cukrászata van. Már csak egy döntést kell meghoznod, és megvalósítani az álmaid - akár csak a családod és a barátaid örömére készítesz ellenállhatatlan sütiket, akár új karriert szeretnél!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)