Tudtátok, hogy a zeller az új karfiol? Az utóbbi egy-két évben igencsak feltornázta magát az alapanyagok ranglétráján, és egyszerű leveszöldségből a séfek nagy becsben tartott kedvence lett.
A világ vezető éttermeiben mára az egyik legtrendibb alapanyagnak számít, akár nyersen, akár egyben sütve, esetleg meglepő módon vega gyrosként elkészítve.
A saját konyhánkban használhatjuk nyersen isteni salátákban, krumpli helyett pürében, vagy hasábban sütve, de gombákkal is mennyei íz-párosítás!
Most lássunk egy tápláló és egészséges alapanyagokból készült, nem mellesleg húsmentes fogást: egy chia magos, almás zellersalátát, remoulade-szerű mártással.
Hozzávalók négy adaghoz:
- egy közepes méretű zellergumó hámozva, julienne-re vágva
- 1-2 savanykás alma julienne-re vágva
- 1 fej lilahagyma, hámozva, vékonyra szeletelve
- 1 kiskanál méz
- 1 teáskanál almaecet
- 1 evőkanál chia mag
- 1 csokor petrezselyemzöld, aprítva
- pár szál újhagyma zöldje, vékonyra szeletelve
- 1 zöld friss chili, szeletelve
- só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
A mártáshoz:
- 4-5 evőkanál majonéz
- 1-2 apró ecetes uborka
- kiskanálnyi, hideg vízzel leöblített kapribogyó
- 1 kiskanál dijoni mustár
- 2 evőkanál aprított salottahagyma
- pár tekerésnyi frissen őrölt bors
Elkészítés:
A mártáshoz a majonézben keverd el a nagyon finomra felaprított hozzávalókat.
A salátához először sózd meg a vékonyra szeletelt lilahagymát, és keverd el a mézzel és az almaecettel. Pár percig pácold, majd forgasd össze a julienne-re vágott almával és zellerrel, valamint a chia maggal, petrezselyemmel és zöld chilivel. Halmozd a tányérra, és kínáld a mártással, amiből mindenki ízlése szerint keverhet a salátához. Egészségetekre!
Alakítsd ki a saját konyhakerted!
A helyben termett friss zöldségeknél és gyümölcsöknél kevés izgalmasabb dolog létezik a gasztronómiában, és csak hab a tortán, ha az ember a saját kertjéből szedheti össze a vasárnapi ebéd hozzávalóit. Egy jól működő, a mindennapi rohanás mellett sem megterhelő konyhakert kialakítása azonban nem egyszerű feladat. Szerencsére március 22-24. között, a Gardenexpón erre is kínálunk megoldást! A háromnapos rendezvényen minden kertimádónak adott a lehetőség, hogy személyre szabott tanácsokat kérjen profi szakemberektől, a többi között konyhakert témakörben. Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállításán a komplett kertépítéstől, a lakás teraszának „tavasziasításáig” minden kérdésedre választ kaphatsz, válogathatsz az álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választékából. Ki ne hagyd az évszak legizgalmasabb rendezvényét!
Recept: Gyepes Gabojsza
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)