Borzas túrós
Hozzávalók
Tészta: 25 dkg ráma margarin
40 dkg liszt / lehet kapni sütőlisztet, nagyon jó!/
20 dkg cukor
4 kanál kakaó
2 tojássárgája
Késhegynyi szódabikarbóna és sütőpor
Töltelék: 50 dkg túró
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál reszelt keksz
5 tojás fehérje
Tésztakészítés: a rámát fölolvasztjuk, hozzátesszük a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Két egyenlő részre osztjuk, és egy órára hűtőbe rakjuk.
Krémkészítés: A túrót a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kekszet, majd a tojások felvert habját. Óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk.
Tepsit kibéleljük alufóliával. A tészta egyik felét kinyújtjuk, és a tepsibe simítjuk, majd rátesszük a krémet. A tészta másik felét egyenletesen ráreszeljük a túrókrémre /a reszelő nagy lyukú részével/. Előmelegített sütőben készre sütjük. / 180 fok / 25- 30 perc a sütési idő. Kockára vágjuk.
Diós csokis
Hozzávalók
Tészta: 15 dkg cukor
15 dkg ráma
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg étcsoki
10 dkg dió
5 tojás
10 dkg liszt
késhegyi szódabikarbóna
Töltelék: sárgabarack lekvár
A tészta tetejére: 20 dkg tortabevonó /étcsoki/
10 dkg dió
6 evőkanál baracklekvár
4 evőkanál étolaj
Tésztakészítés: a rámát és a csokoládét együtt fölolvasztjuk, hozzáadjuk, a cukrot, a diót, a tojások sárgáját, a szódabikarbónával elkevert lisztet, és összedolgozzuk. A tojások habját fölverjük kemény habbá és óvatosan a tésztához keverjük. Alufóliával kibélelt őzgerincformába töltjük, és előmelegített sütőben kb. 50 -60 percig sütjük /170-180 fokon./ Szúráspróbával ellenőrizzük a tésztát, hogy megsült-e. Ha kihűlt a tészta, kiborítjuk konyharuhára, és óvatosan leszedjük róla az alufóliát. Kettévágjuk és megkenjük a lekvárral. Rátesszük a tetejét, amit szintén bevonunk a sárgabaracklekvárral. Elkészítjük közben a csoki öntetet. /ezidőre betesszük a hűtőbe a süteményt/. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, 4 kanál olajat adunk hozzá és simára keverjük. A tésztát bevonjuk a csokoládébevonóval /tegyünk egy tálcára rácsot, és arra rakjuk a süteményt, úgy fedjük be a bevonóval, így szép egyenletes lesz a csokimáz rajta/ és durvára vágott dióval szórjuk meg. Hagyjuk megdermedni. Tálalásig tartsuk hűtőben. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így nem törik meg a csoki.
A gyerekek körében biztos a siker.
Anzsel