Egyszerű fánk
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 4 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 3 dkg porcukor
- 1 mokkáskanál rum
- 1 liter étolaj
- reszelt citromhéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg barackíz
- só
Egy dl tejből, 4 dkg lisztből, egy kevés cukorból, és az élesztőből kovászt készítünk. A tojások sárgájához hozzákeverjük a rumot, reszelt citromhéjat és 2 dkg cukrot, s az egészet jól elkeverjük.
A lisztből és a maradék tejből lágy tésztát keverünk és hozzáadjuk a tojássárgáját, egy kevés sót, illetve az elkészült kovászt. A keveréket összedolgozzuk, és lassan belekeverjük a megolvasztott vajat. Ha a tészta "buborékos" és jól elválik a kanáltól, félretesszük pihenni.
Lisztezett deszkán, meleg helyen edénnyel, vagy konyharuhával letakarva kelesztjük. Ha megkelt 2-3 cm vastagra kigyújtjuk és formákat szaggatunk belőle. Közepébe ujjunkkal bemélyedést csinálunk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.
Különleges rumos-vaníliás fánk
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőport
- 25 deka cukor
- 15 dkg őrölt mandula
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 teáskanál rum
A vajat, lisztet, sütőport és cukrot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, őrölt mandulát és a rumot, majd formákat szaggatunk belőle és sütőben kisütjük. A formákat olvasztott csokoládéval leöntjük, s megszórjuk szeletelt mandulával.
Csöröge fánk
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 5 tojássárgája
- 17,5 dkg porcukor
- 1 dl tej
- 1 citrom héja
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
A lisztet gyúródeszkán összedolgozzuk a kissé megolvasztott vajjal és a többi hozzávalóval. Vékonyra nyújtjuk, majd csíkokat vágunk belőle. A csíkok közepén ejtünk egy vágást, és áthúzzúk rajta a csík egyik szélét. Forró olajban kisütjük, majd megszórjuk porcukorral, vagy olvasztott csokit öntünk rá.
Fotó: Lebensmittelfotos / pixabay