A boltok polcain is számtalan ízesítésű keksszel találkozhatunk, a házi készítésűek azonban különleges varázzsal rendelkeznek.
Vaníliás diós keksz
Hozzávalók:
· 3 tojás,
· 25 dkg cukor,
· 10 dkg zsír,
· 1 szalalkáli,
· citromhéj,
· vaníliás cukor,
· 75 dkg liszt,
· dió
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd rövid ideig pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk 5 mm vastagságúra, majd tetszőleges formákat készítünk belőle. Tepsibe helyezzük, megkenjük tojásfehérjével, majd megszórjuk kristálycukorral és darált dióval. Halvány barnára sütjük.
Sajtos keksz
Hozzávalók:
· 25 dkg reszelt sajt
· 30 dkg kukoricaliszt
· 2 db tojás
· csipetnyi só
· szükség szerint tej
· zsír
· köménymag
· reszelt sajtA cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A hozzávalókból kemény állagú tésztát gyúrunk, szükség esetén tejjel lazítjuk. Vékonyra gyúrjuk, majd formák segítségével alakzatokat vágunk belőle. Kivajazott tepsiben halvány barnára sütjük.
Túrós keksz
Hozzávalók:
· 1 dkg élesztő
· 3 kanál langyos tej
· 30 dkg liszt
· 15 dkg vaj
· 10 dkg juhtúró vagy reszelt sajt
Az élesztőt a langyos tejben megkelesztjük. A lisztet és a vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a sajtot vagy túrót. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákra vágjuk. Kivajazott tepsiben megsütjük.
Pilóta keksz
Hozzávalók:
· 50 dkg liszt
· 25 dkg cukor
· 15 dkg margarin
· 2 tojás
· 1 dkg szalakáli
· kis tej
A margarint kissé megolvasztjuk. A lisztben alaposan elkeverjük a szalakálit, majd hozzáadjuk a margarint, a cukrot, tojást. Annyi tejet adunk a keverékhez, hogy könnyen gyúrható legyen. Pogácsaszaggatóval kis köröket készítünk a tésztából, és sütőben halvány színűre sütjük.